Tabu
LIFESTYLE

Cum să te lăfăi în salariul de criză, ca o Divă demnă

Recunosc că nu e subiect prea plăcut, dar cum criza asta a poposit deja de un an și jumătate și nu dă semne să treacă așa cum am crezut noi, mă gândesc să scriu din experiența mea și a unor prieteni + bonus, ce am observat că fac diverse persoane cu care m-am văzut în ultima vreme. Nici nu ai crede, dar unii oameni se descurcă, da, și pe timp de criză.

Nu știu de ce și cum fiecare generație trebuie să treacă prin momente de constrângeri financiare. Au fost războaiele mondiale, pe care le-au prins bunicii și străbunicii noștri. A fost comunismul trăit din plin de părinții noștri și de mulți dintre noi. Acum e criză. Chiar dacă de fiecare dată, cum-necum s-a băut și șampanie și s-au fumat și țigări de calitate, și s-au dat petreceri de pomină, fiecare a avut parte de constrângeri. Åži așa cum ne obișnuim extrem de repede cu binele, la fel, din păcate, ne resemnăm și atunci când, de exemplu, ni se micșoarează salariile. Motivul? Criza. Unii au avut parte de ,,ajustări’’ de 10%, alții, mai puțin ,,norocoși’’, de 30 și chiar 50%. OK, o să ziceți că ați auzit și placa: ,,Zi merci că ai un loc de muncă’’, cu siguranță că ați auzit asta de multe ori până acum, dar una peste alta este tare nedrept. Am vrut doar să vă reamintesc.
După introducerea de mai sus, am găsit câteva soluții ca să faceți față cu capul sus tăierii brutale și nejustificate a salariului, a bonusurilor și a muncii înzecite pe care o prestați în aceste condiții.

1.    Imaginați-vă că faceți charity. Așa cum unii dintre prietenii voștri au plecat să facă voluntariat în Somalia sau în Papua Noua Guinee, voi aveți avantajul de a rămâne acasă, locuiți în același apartament, aveți apă caldă și curentă (asta dacă nu locuiți într-o zonă rezidențială gen Dorobanți unde apa caldă și căldura se opresc frecvent), vă vedeți cu prietenii și cu familia. Åži faceți charity la locul de muncă. E chiar chic, pentru că primiți totuși niște bani. Într-un final, chiar poate fi mai rău. Adică să nu mai aveți unde să faceți ,,voluntariat’’.
2.    Haute couture și prêt-a porter de criză. Designerii români v-au pregătit super sales și cu această ocazie puteți găsi niște outfituri very chic și pe care în sfârșit vi le permiteți. Măcar 2-3 articole, și tot puteți achiziționa. Plus târgurile și site urile vintage, care sunt din ce în ce mai multe. Mai sunt magazinele second-hand unde găsiți adevărate comori, dacă vă înarmați cu răbdare. Åži nu în ultimul rând, propriul dressing, în care de fiecare dată descoperiți haine de care ați uitat. Ca să nu   fie frustrarea prea mare, faceți și shopping ,,de actualitate’’, de două ori pe lună, asta ca să nu vă pierdeți exercițiul. Dacă aveți răbdare găsiți și în noile colecții haine sau accesorii foarte frumoase la prețuri excelente.
3.    Weekenduri cu cheltuieli limitate. În funcție de salariul de charity vă puteți organiza niște weekenduri foarte plăcute. Åži cu costuri aproape de 0. Masa de prânz la părinții tăi sau ai lui. Părintii voștri vor fi foarte fericiți să vă vadă, iar voi, și mai bucuroși că nu mergeți la restaurantul acela fițos unde obișnuiați să luați brunch-ul de duminică. Dacă totuși vreți brunch, măcar o dată pe lună puteți să vi-l permiteți, pentru că și marile hoteluri și câteva bistrouri chic din București au coborât mult prețul brunch-urilor, așa că profitați, profitați. Dacă vă place să gătiți, puteți să organizați un dinner la voi acasă, și să faceți din asta o obișnuință în grupul vostru, în fiecare săptămână să îl faceți la altcineva acasă. Vă costă doar o sticlă de vin și o plantă în ghiveci, pe post de cadou.
4.    Cadouri de criză. Cărțile sau CD-urile cu muzică sau filmele sunt un cadou memorabil și foarte cool. Oricine apreciază așa ceva.
5.    Luxul pe care ți-l permiți. Profitați de invitațiile la diverse evenimente organizate de revistele glossy – lansări de produse cosmetice, parfumuri, lansări de carte sau alte events. De fiecare dată se pleacă de aici cu cadouri. Dacă nu vă sunt de folos le puteți face cadou unor mătuși care vă vor fi recunoscătoare.
6.    Mașină vs mers pe jos sau pe bicicletă. Pentru cele obișnuite să meargă cu propria mașină sau cu taxiul și cumva ajungeți la concluzia că dacă aveți de ales între două plinuri de benzină pe lună și o pereche de pantofi, sunt sigură că alegeți ultima variantă. E foarte chic să mergeți pe bicicletă sau pe jos. Mersul pe jos e sănătos, faceți niște gambe superbe, mai ales dacă aveți și tocuri de 10 cm.
7.    Teatru-Operă-Cinematograf-Muzeu. În România arta costă puțin, din păcate. E urât să profiți de această situație, dar pe timp de criză ne este iertată această bucurie. Așa că nu ratați nimic din stagiunea 2010 și nici din lista filmelor. Cinematografele clasice abia vă așteaptă. Elvira Popesco are numai filme de calitate iar sala este foarte cozy. La fel și Cinema Studio, de pe Magheru. În afară de MNAC, MNAR și MNIR mai aveți Artmark, cu expoziții de artă absolut speciale și Pavilion și multe alte galerii de artă cu expoziții temporare. Cultivați-vă  cât puteți în această perioadă.
8.    Nu uitați să vă ajutați prietenii cu probleme, prieteni mai puțin ,,norocoși’ ca voi, care nu mai au unde să facă ,,charity’’. Încercați să îi recomandați, să le trimiteți CV-urile, networking-ul funcționează destul de bine. Nu lăsați egoismul să pună stăpânire pe voi în această perioadă. Åži nici pesimismul. Umorul negru, râsul ajută foarte bine. Distrați-vă cât puteți, chiar dacă petreceți mai mult timp în casă. Jocurile de societate funcționează excelent, mai ales când se strânge toată gașca.

Ce nu face o Divă niciodată în vremuri de restriște:
–    O Divă nu renunță la un outfit impecabil. În timpul celui de-al doilea război mondial franțuzoaicele își trăgeau o linie dreaptă, perfectă, pe piciorul gol, în lipsa ciorapilor fini din mătase.
–    O Divă nu iese din casă fără ruj. Åži fără o atitudine demnă. Musai dreaptă, ca și când ar avea în vârful cocului Enciclopedia cu coperți create de Karl Lagerfeld.
–    Divele nu se plâng în public. Åži în general nu plâng, pentru că nu e deloc onorabil. E chiar revoltător.
Gândiți-vă că e ceva provizoriu. Va trece și criza. Dacă funcționează ,,rețeta’’ de mai sus și la finalul lunii rămâneți cu bani în cont, merită să sărbătoriți acest succes cu o sticlă de șampanie de calitate. O veți savura cu mare plăcere, ca niște adevărate dive.
Succes!

ARTICOLE SIMILARE

RAMONA GABOR rupe tăcerea! Vezi VORBELE SFÂŞIETOARE ale vedetei din DUBAI!

1 iunie – evaluari gratuite ale auzului la Starkey

realitatea

O soprana romanca vrea sa se sinucida in Franta

Cum arata in realitate Anahi. Vezi imagini neretusate cu vedeta

Din cauza silicoanelor ieftine, Mara Bănică a ajuns la operatie: «Riscam să-mi pierd sânul stâng!»

Moduri neconvenționale de a face față căldurii dacă nu ai aer condiționat

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu