Home > Lifestyle > Cum să îți ceri iertare atunci când ai greșit

Cum să îți ceri iertare atunci când ai greșit

Este o adevărată artă să știi să-ți ceri iertare. Mai ales dacă ești orgolioasă. Mi s-a întâmplat de curând să rănesc două prietene foarte bune și pe moment să nu-mi dau seama cât de deviant a fost comportamentul meu. După ce am realizat cât de grav a fost, mi-am cerut scuze, și mi-a fost foarte ușor să fac asta, pentru că mi-am recunoscut vina.

Tot secretul este să conștientizezi atunci când rănești pe cineva, și să-ți recunoști vina. Åži asta nu pentru că se spune că ,,greșeala recunoscută e pe jumătate iertată’’, ci pentru că o să te simți mult mai bine atunci când recunoști că ai greșit. Cel mai greu este cu persoanele care, deși realizează că au făcut rău altora, au tendința de a se disculpa, sau, mult mai grav, de a arunca vina asupra celeilalte persoane sau a minimaliza greșeala făcută.
Nu sunt psiholog, scriu din propria-mi experiență și/sau a prietenilor mei.

Da, nu e ușor să-ți ceri iertare, și depinde foarte mult de maniera în care o faci, dar, înainte de a-ți lua inima-n dinți pentru ,,mea culpa’’, gândește-te bine, fii sinceră, doar tu cu tine, și analizează tot ce ai făcut sau ai spus și pune-te în situația persoanei pe care ai rănit-o. Atunci îți va fi mult mai ușor să spui cuvintele magice, chiar și dacă ești cea mai orgolioasă și mai mândră Divă din acest univers. Mai gândește-te că nimeni nu e perfect, cu toții greșim, dar contează foarte mult să recunoaștem asta.

Nu lăsa timpul să treacă. Am auzit că există persoane care nu mai vorbesc multă vreme cu cei față de care au greșit – din jenă, sau pentru că nu știu cum să își ceară iertare, sau consideră că, dacă lasă timpul să treacă, vina se va diminua. Fals! Cu cât rezolvi mai repede neînțelegerea și spui ,,cuvintele magice’’, cu atât va fi mult mai bine. De ce să stai să te perpelești, să nu-ți mai iasă nimic pentru că te macină dorința de a rezolva o problemă? ,,Îmi pare rău’’, ,,îmi cer scuze’’, urmate de explicațiile de rigoare, sunt foarte simplu de pronunțat și vei simți o mare ușurare.

Nu-ți fie teamă de reacția persoanei față de care ai greșit. Dacă vei primi un refuz, sau o ,,amânare’’ a iertării, nu înseamnă că cel sau cea față de care ai greșit nu se gândește sau nu îi pasă sau nu vrea să treacă peste întâmplarea respectivă. Până la urmă, tu ești cea care a greșit, și trebuie să aștepți ,,cuminte’’ verdictul. Poate că sună bine în teorie, dar crede-mă că și practica e constructivă, am simțit-o pe pielea mea! Succes!

Articole asemanatoare
Elle Macpherson
Elle Macpherson, sfaturi de dietă și sport pentru femeile de peste 50 de ani
Reinventeaza-ti stilul la Plaza Romania!
5 pensule de machiaj multifunctionale
10 sfaturi de la un campion – Anca Bucur

Loading...

10 Responses

 1. selina

  nu stiu cum trebuie sa imi cer iertare.poate sfatul sau sfaturile de mai sus sunt de folos,sau poate nu dar merita incercate.trebuie sa sti sa iti ceri scuze!

 2. gabriela

  sa va spun drept:eu stiu sa-mi cer scuze,dar mama asa s-a suparat pe mine ca in momentul de fata chiar nu stiu sa-mi cer scuze.toti oameni de pe pamant ar trebui sa-si ceara scuze daca a facut ceva rau.toata lumea trebuie sa stie sa isi ceara scuze pentru ca asa este frumos daca a facut ceva rau unei persoane sau daca a ranit-o sentimental.

 3. andra

  prietenl meu cel mai bun s-a suparat pe mine deoarece eu il consider mai mult un frate iar el vrea sa fie cu mine . adevarul este ca si eu i.am dat semne ca il plac dar am incercat sa ii explic ce anume s-a intamplat . mi-a spus ca mai bine nu mai vorbim si sa il las in pace. mi-am cerut scuze pt ca i-am dat acele semne . ceea ce este cel mai greu este ca e tot cu mine la scoala doar ca e cu un an mai mic. cum as putea sa ii mai cer scuze?

 4. alex

  iubita mea sa suparat pe mine kiar de ziua iei ma iubestee f mult si o iubesc dar nu ma crede…cu toate k ma iubeste nu vrea s ma ierte si s ne impakm…suunt f trist si sufar cum nu am suferit niciodata va rog ajutatima kiar nu stiu cum s fac s ma ierte….e incapatanata si f rece acum fatza de mine..spune k ma va iubi mereu dar nu poate trece peste ce sa intamplat..crede k am mintito

 5. laura

  Prietenul meu sa suparat pe mine pentru ca am fumat,am fost fumatoare foarte multi ani si o perioada am renuntat. nu de dragul lui neaparat ci pt mine .azi am fumat si a fost primul lucru care i l-am spus cand ne-am vazut dar sincer imi fac griji si nu stiu cum sa fac sa ma ierte deoarece chiar simt ca relatia noastra are potential. problema e ca el simte ca i-am inselat increderea deoarece el nu vrea sa fie cu cineva care fumeaza. un sfat accept si va multumesc tuturor care vor veni cu sugesti.

 6. Florin

  Am si eu o prierena, ne cunoastem demult si intr-o zi am suparat-o, cum sa fac sa-i spun, mi-e rusine sa imi cer scuze, mi-e frica ca daca ma refuza? Va rog eu mult, ajutati-ma din suflet… multumesc

Comenteaza acest articol

Cum să îți ceri iertare atunci când ai greșit

by realitatea   2 min
10