Tabu
Image default
LIFESTYLE Psihologie Slider

Cum să faci față fricii și incertitudinii într-o pandemie

În timpul izolării, anxietatea față de sănătatea noastră și economie a crescut, iar relaxarea restricțiilor a adus noi griji.

Deși au trecut mai bine de trei luni de când România a intrat în stare d eurgență și unele măsuri au fost relaxate, multe persoane simt încă un nivel ridicat de anxietate. Săptămâna după săptămână de stres și un viitor incert, ne-au făcut pe mulți dintre noi să ne simțim copleșiți. „Stresul este un răspuns normal. Poate fi de ajutor și uneori ne ajută să ne îmbunătățim performanțele”, spun experții citați de The guardian. „În cazul în care răspunsul la stres este prelungit, poate deveni problematic – și asta se întâmplă, pentru unii oameni.”

Au existat diferite faze ale pandemiei. Faza inițială pentru unii oameni a fost oportunitatea reală, un sentiment de speranță – voluntariatul, conectarea cu vecinii și prietenii, acest spirit colectiv. A fost o fază de „lună de miere”. Acum suntem în această curbă a deziluziei.

Dr. Roberta Babb, psiholog clinician și psihoterapeut, este de acord că a existat o schimbare a sentimentului. „La început, oamenii erau energizați, deși erau stresați și anxioși. Cred că, în jurul lunii iunie, o mulțime de oameni și-au dat seama că această idee de blocare temporară era pe termen lung și că jumătatea anului a trecut.” Deși pandemia a sporit inegalitățile, cu unii oameni mai expuși decât alții la stresul financiar, trecem printr-o traumă colectivă.

În perioade de stres și anxietate, primul lucru pe care al trebui să-l facem, ne sfătuiesc specialiștii, este să ne recunoaștem sentimentele. Trebuie să încercăm să acceptăm „că aceasta este realitatea situației în care ne aflăm. Nu avem termene fixate și este important să apreciem că acesta va fi un proces întocmit”. Dar pentru a menține un grad de control, concentrați-vă pe termen scurt. De asemenea, limitați-vă expunerea la știri. Menținerea conexiunilor sociale este vitală, dar abordați subiecte lejere.

În fața unei amenințări, organismul eliberează hormonii de stres, adrenalina și cortizolul. Pe termen lung, aceștia nu ne fac bine. Activități precum meditația și yoga „pot fi cu adevărat eficiente”. De asemenea, creați limite și stabiliți rutine. Nu puneți presiune inutilă pe voi și nu vă încărcați cu multă muncă. Cu toții putem găsi soluții. Pe unii îi ajută credința, pe alții muzica ușoară sau grădinăritul.

ARTICOLE SIMILARE

Trend alert: părul curcubeu – semn de rebeliune sau pur și simplu cool?

Andreea Damian

Femeile peste 30 de ani, mame excelente

realitatea

Idei pentru un machiaj de vara: BOHO CHIC MAKE-UP

realitatea

Netflix – Firefly Lane | Cât durează o prietenie?

Andreea Damian

Miere aromatizată cu uleiuri esențiale | Cum se utilizează remediile care combină apiterapia și aromaterapia

Andreea Damian

WHAT’S UP in pericol sa-si piarda vederea!

Scrie un comentariu