Home > Lifestyle > Cum sa spui NU

Cum sa spui NU

Recunoaste ca asta este o sursa imensa de frustrare! Toate situatiile in care ai fi putut spune NU, dar ai ales sa spui DA te fac sa te simti ca ai renuntat la tine in favoarea celorlalti fara ca asta macar sa-ti aduca vreo satisfactie. Iar daca ar fi vorba doar de cazuri izolate, un mic compromis n-a facut rau nimanui. Problema apare cand viata ta devine in lung sir de acceptari care mascheaza de fapt tot atat de multe refuzuri. Ceva trebuie facut.

Ca sa poti sa spui NU trebuie, inainte de toate, sa stii ca :

1. NU este, ca si DA, un cuvant din dictionar si ca nu este gresit nici macar gramatical vorbind sa-l folosesti.

2. Sa spui NU, nu inseamna sa fii nepoliticos sau egoist. Evident ca pentru a intelege asta ar trebui mai intai sa intelegi ca nu intotdeauna problemele celorlalti sunt mai importante decat ale tale.

3. Cand spui DA dorind sa spui NU, de cele mai multe ori, interlocutorul tau nici nu stie care este de fapt dorinta ta reala. Prin urmare te sacrifici degeaba.

4. Daca totusi spui « DA, desi aveam altceva de facut », nu faci decat sa te victimizezi, iar acceptul tau sa fie si mai umilitor.

5. Respingerea unei cereri nu este echivalenta cu respingerea unei persoane. Daca nu mergi in parc pentru ca te pregatesti pentru un examen/interviu nu inseamna ca iti displace persoana care te-a invitat.

6. Daca spui DA nu inseamna ca celalalt te va aprecia mai mult. Majoritatea oamenilor iti cer si asteapta sa le oferi ceva fara ca pentru asta sa te aprecieze mai mult ci pentru ca in momentul acela au nevoie de tine.

Asa ca fa un exercitiu si spune NU de fiecare data cand simti ca asta e raspunsul tau sincer. Daca este foarte greu, poti eventual sa dai si o explicatie. Dar cu fermitate. « Nu, merg in parc pentru ca vreau sa citesc o carte ». Daca celalalt insista va deveni clar ca nu-i pasa prea mult de tine si deja intram la capitolul « Cum sa suporti indiferenta celorlalti ».

Si apoi mai poti sa spui NU pentru ca asa vrei tu. Fiecare ar trebui sa-si permita luxul de a spune NU chiar si unor situatii convenabile sau doar ca sa aiba impresia ca refuzand se face indispensabili celorlalti.

Articole asemanatoare
GIGI GHINEA: Cum să te vindeci de nefericire
Cum sa te enervezi cu stil
Cum sa fii o maestra a flirtului!
Cum sa-i suporti hobby-urile?

Comenteaza acest articol

Cum sa spui NU

by realitatea   1 min
0