Home > Lifestyle > Cum sa trecem cu toții de prima zi de școală. Zâmbind.

Cum sa trecem cu toții de prima zi de școală. Zâmbind.

RESPONSABILITĂÅ¢I ÎMPĂRÅ¢ITE MAMA-TATA-ÅžI-COPILUL

Åžcoala nu este nici grija mamei, nici grija copilului, nici grija tatălui, și nici exclusiv grija învățătoarei. E o etapă de viață și fiecare are rolul lui. În cuplu ar fi ideal să vă împărțiți responsabilitățile în mod clar. Unul dintre voi îi prepară micul-dejun și îl duce la școală, celălalt îl ia de la școală și se ocupă de masa de prânz.

Unul dintre voi îl ajută să decupeze cățeluși din hârtie creponată verde (de parcă a văzut cineva vreodată câini verzi!), celălalt face o incursiune în matematica de clasa întâi. Unul dintre voi îl ajută la caligrafie, celălalt la desen. Sună idealist, dar să știți că temele de clasa întâi sunt din ce în ce mai complicate și e greu să te descurci de unul singur. Chiar dacă ești adult.

Åži încă ceva: nu dați niciodată vina pe învățătoare și nu vă amenințați niciodată copilul că va fi pedepsit la școală. Nu trebuie să-l speriați și să-i creați angoase suplimentare. Faptul că aveți un copil-elev nu trebuie să se transforme într-un motiv de certuri de cuplu și nu trebuie să vă folosiți de o temă complicată la lucru manual pentru a pune pe tavă problemele dintre voi doi și din căsnicia voastră.

NU VĂ SUBESTIMAÅ¢I COPILUL. CHIAR DACĂ NU ÅžTIE CE ÎNSEAMNĂ „SINECDOCĂ”

Mai ales că, fie vorba între noi, nici noi nu mai știm exact ce înseamnă. Copiii trebuie tratați ca niște adulți, și trebuie să înțeleagă că nu învață nici pentru note mari, nici pentru plăcerea părinților. Copiii nu sunt niște mașinuțe cu creierul ca un burete absorbant, ci niște oameni normali, ca noi. Nu povestiți prietenilor de familie, rudelor, vecinilor despre cum se descurcă copilul la școală, în prezența lui.

Ipostaza lui cea nouă, de elev, îl face să fie confuz, dar în același timp și ambițios. E bine să nu te audă povestind pe palier cum că în prima zi de școală a plâns, a făcut pipi într-un moment nepotrivit, nu și-a mâncat pachetul și și-a pătat rucsacul cu cerneală. Copilul trebuie încurajat și ambiționat, spiritul de competiție funcționează încă din fașă. În primele zile de școală copilul nu înțelege ce e cu el, este confuz și devine agitat. Așa că nu vă mirați dacă nu mai are poftă de mâncare.

Se simte ca tine la un job nou, entuziasmat, dar și emoționat, nesigur și oarecum îngrijorat. Nu-i spuneți niciodată „acum ești băiat/fetiță mare”, copilul nu va înțelege ce înseamnă „mare”, și de ce s-a făcut el mare peste noapte, după două ore de făcut bastonașe. Åži-apoi, dacă s-a făcut mare, de ce nu-l lasă tata să ude singur grădina, să bată un cui și să vopsească gardul?

NU FACEÅ¢I DIN Å¢ÂNÅ¢AR ARMĂSAR ÅžI DIN NOTA 4 UN CATACLISM MONDIAL

Toți părinții își doresc să aibă copii ambițioși, premianți și olimpici. Åži care să nici nu poarte ochelari, te pomenești. Dar copiii nu au aceleași planuri ca adulții și lor li se pare uneori mult mai important să deseneze cea de 40-a prințesă cu rochie cu crinolină din acea săptămână și să amâne la infinit tema la citire. Na! Fiecare cu prioritățile lui în viață… Important este să nu te cramponezi mai mult decât este cazul de un „insuficient” cu care copilul tău vine acasă. Nu înseamnă nici că va ajunge la casa de corecție, nici că este incapabil să înțeleagă diferența dintre scădere și împărțire, ci că pur și simplu a luat un calificativ prost. Atât.

Am un prieten, fost premiant absolut, care într-o zi a trăit o dramă: a luat prima lui notă de 9. Bunica lui, profesoară și severă, l-a încuiat în camera lui și a convocat toată familia să discute următoarea problemă: ce se va întâmpla cu el, acum că urmează să rămână repetent? Așa suntem noi adulții, panicoși și exagerați. Dacă aveți această tendință, stați o clipă și gândiți-vă de câte ori v-au folosit în viață ecuațiile de gradul doi și de câte ori a trebuit să extrageți un radical când erați la casă, în supermarket. Vedeți cât de relative sunt lucrurile?

„Așa suntem noi adulții, panicoși și exagerați. Dacă aveți această tendință, stați o clipă și gândiți-vă de câte ori v-au folosit în viață ecuațiile de gradul doi și de câte ori a trebuit să extrageți un radical când erați la casă, în supermarket.“

PREGĂTIRI PENTRU PRIMA ZI DE ÅžCOALĂ

1. Ora șapte. Sună ceasul. Crize. Plânsete. Copii ciufuliți. Părinți nervoși. O situație ușor de imaginat, având în vedere că prima zi de școală vine după o lungă perioadă în care copiii s-au culcat târziu și s-au trezit când au vrut. Așa că ar fi bine să îi ajutăm să intre în ritm cu câteva zile înainte de începerea școlii. Așadar, cu o jumătate de oră mai devreme la culcare!


2. Trebuie să explicăm copilului ce avantaje îi aduce școala: va învăța lucruri noi și interesante, limbi străine care să-l ajute să se înțeleagă în vacanța viitoare cu copiii vecinilor olandezi. Plus că se va împrieteni mai bine cu calculatoarele și își va face prieteni. Mulți prieteni.


3. Marcați în calendar ziua în care urmează să înceapă școala. Numărați împreună zilele rămase. Copilul va deveni nerăbdător și prima zi de școală i se va părea ceva mult mai interesant decât este de fapt.


4. Copiii se identifică ușor cu personajele din cărțile lor favorite. Dacă vor avea drept modele vulpițe, cățeluși și un domn arici care învață să-și facă ghiozdanul și de-abia așteaptă să meargă la școală, vor prelua și ei câte ceva din entuziasmul personajelor. Åži când acest entuziam îi părăsește, apelați la Harry Potter și la școala de magie. Harry este imbatabil.


5. Pregătiți-i puștiului un obiect familiar pe care să îl aibă la îndemână în primele zile de școală. Fie el un urs fără ochi care a trecut prin zeci de spălări la mașină… Nu contează cum arată, ci rezultatul prezenței lui: copilul se va simți mai în siguranță dacă va transporta la școală ceva din universul de acasă.


6. Explicați-i copilului că și tu și tatăl lui ați trecut prin asta și povestiți-i primele voastre zile de școală, cu întâmplări și amănunte. Dacă pare angoasat, asigurați-l că îi sunteți alături și că îl veți ajuta să treacă peste orice problemă. Mă rog, s-ar putea să întâmpinați greutăți la problemele de matematică de clasa a doua, dar nu despre asta e vorba acum.


7. În prima zi de școală treziți-vă cu toții suficient de devreme ca să nu ajungeți să vă panicați. Preparați-i un mic-dejun care să-i placă, chiar dacă asta înseamnă o supradoză de biscuiți cu ciocolată, și mergeți relaxați spre școală. Prima impresie contează.


8. După prima zi de școală, puneți-l să vă povestească tot ce i s-a întâmplat și să facă un desen cu sala de clasă și cu colegii cei noi. E important să i se pară interesant mersul la școală și să fie mândru de ce i se întâmplă. Chiar dacă, în fond, este banal.


9. Înainte de începerea școlii, ar fi bine să faceți o plimbare împreună și să îi arătați copilului școala. În alte țări se organizează „Ziua claselor deschise” în care viitorii elevi vin să-și viziteze școala. În tot cazul, este foarte bine să fie familiarizați cu locul înainte de ziua cea mare. Vor avea timp să se plictisească, dar la început trebuie să fie interesați.


10. Faceți cumpărăturile pentru școală împreună. Este important să-l lăsați pe cel mic să-și aleagă câteva lucruri, chiar dacă asta înseamnă că veți pleca acasă cu cel mai bizar ghiozdan pe care l-ați văzut vreodată. Loading...

Comenteaza acest articol

Cum sa trecem cu toții de prima zi de școală. Zâmbind.

by redactia   5 min
0