Tabu
HEALTH

Cum se folosesc corect măștile de protecție

Măștile de protecție sunt obligatorii în toate spațiile închise precum magazine, farmacii, birouri, biserică. Purtarea măștilor, indiferent de tipul lor, s-a dovedit a fi o măsură de prevenție necesară pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Pentru o prevenție corectă trebuie respectate toate măsurile de mai jos, purtarea măștilor ca unic mod de protecție fiind insuficient.

Care sunt pașii pentru utilizarea corectă a unei măști:

  1. Igienizarea mâinilor cu apă și săpun înainte de a atinge masca.
  2. Se ia masca din cutie și se verifică să nu prezinte rupturi.
  3. Poziționarea corectă a măștii: trebuie stabilit care este partea anterioară și cea posterioară a măștii (partea mai colorată de obicei trebuie să vină în față, iar cealaltă în contact direct cu gura și nasul purtătorului). De asemenea, trebuie ținut cont la măștile chirurgicale și N95 că în partea superioară au o margine mai rigidă care se poate modela după forma nasului.
  4. Prinderea măștii: modul de prindere al măștilor poate fi, de asemenea, de mai multe feluri. Măștile cu elastic sub formă de buclă se prind de acesta cu ambele mâini si se dă după urechi elasticul. Măștile care au panglici, câte una prinsă de fiecare colț al măștii, se vor lega pe rând în spatele capului. Inițial panglicile de sus după ce a fost poziționată masca bine pe nas, iar mai apoi panglicile inferioare.
  5. După ce s-a poziționat masca pe față, următorul gest este fixarea muchiei superioare rigide la forma nasului. (pasul 5 este valabil pentru măștile care au acea bandă rigidă)
  6. Măștile cu pliuri (în general cele chirurgicale și uneori cele confecționate din material textil) trebuie trase sub bărbie, astfel încât acestea să ia forma feței purtătorului și să fie cât mai bine fixate.
  7. Se evită atingerii măștii pe parcursul purtării ei.
  8. Dacă masca devine umedă, ea trebuie îndepărtată.

Cum se îndepărtează corect masca:

  1. Se evită atingerea părții anterioare a măștii.
  2. Mâinile trebuie spălate, iar apoi se vor atinge doar elasticele sau panglicile măștii pentru îndepărtarea ei.
  3. Masca folosită se aruncă la coșul de gunoi (dacă este mască de unică folosință) sau se pune la spălat dacă este reutilizabilă (în cazul măștilor textile, de exemplu).

ARTICOLE SIMILARE

România riscă o epidemie de rujeolă! Efectele devastatoare ale bolii

Andreea Damian

Evită acești cinci factori de risc și trăiești mai mult

Andreea Damian

Ai putea tine dieta lui Kourtney Kardashian?

realitatea

Cel mai bun sport pentru a scăpa de celulită

Andreea Damian

Coronavirus. Cât de periculoase sunt, de fapt, persoanele asimptomatice

Andreea Damian

Măștile fashion nu protejează contra infectării!

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu