Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Cum se poate vedea „marea conjuncție” din Jupiter și Saturn care va avea loc la noapte

La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și 29 de ani ale celor două planete se aliniază. Ultima conjuncție dintre ele a avut loc în mai 2000, dar poziția sa pe cer a făcut-o dificil de văzut de pe pământ.

Marea conjuncție din 1623 – când Galileo Galilei era încă în viață – a fost, de asemenea, greu de observat deoarece, explică Observatorul din Perth, citat de The Guardian a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia.

„Doar în 4 martie 1226 s-ar fi putut vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții”, a spus Patrick Hartigan, un astronom de la Universitatea Rice din Texas.

Marea Conjuncție ar putea fi o explicație pentru „Steaua Magilor”

Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.

Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.

La ce oră se vede Marea Conjuncție

În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului, spune Hartigan. „Sărutul de Crăciun” – așa cum l-a numit astronomul Brad Tucker de la Universitatea Națională Australiană va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui. Asta înseamnă în jurul orei 18.00.

Saturn și Jupiter aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic.

Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”.

Tucker a explicat că trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”. Dacă sunteți pasionați de astronomie, puteți să vă uitați încă de acum pe cer, deoarece planetele se apropie deja una de alta.

ARTICOLE SIMILARE

Prostitutia – un drept?

realitatea

Lady Gaga, sfătuită să-și opereze nasul când s-a lansat în muzică. Cum arăta când era o anonimă

Andreea Damian

Cum se pregătește Dana Rogoz de naștere în plină pandemie

Tabu Tabu

Actrița care o va juca pe prințesa Diana în The Crown i-a cucerit imediat pe directorii de casting

Andreea Damian

Poluarea aerului îmbătrânește plămânii mai repede

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 26 iulie!

realitatea

Scrie un comentariu