Home > Agenda > stiri > Cum se simte Bucurestiul intr-o zi: Patru – Bufetul de la Sosea

Cum se simte Bucurestiul intr-o zi: Patru – Bufetul de la Sosea

Cum am trecut de Parcul Kiseleff, imediat am zarit celebra Casa Doina, numele de acum al inca mai celebrului Bufet de la Sosea. Construit in 1892 dupa planurile lui Ion Mincu, bufetul purta numele Jardin des fleurs, pe care l-am regasit de-a lungul timpului in multe scrieri dintre razboaie. Cladirea are inca ornamentele de ceramica smaltuita si stalpii sculptati de pe vremuri, dar si-a pierdut, parca, farmecul din timpurile in care lumea se aduna sa bea un pahar si sa-l asculte pe Grigoras Dinicu cantand.

Pe diagonala de bufet, cum treci intersectia cea mare dintre Kiseleff si Ion Mincu, sta vila Adinei Woroniecki construita in 1940, o replica a unui palat florentin.

Adina Woroniecki a fost pentru o vreme sotia lui Tache Ionescu, iar la sase ani dupa moartea lui s-a casatorit cu Jan Korybut Woroniecki. Casa ei de la Sosea este a doua de acest fel pe care a construit-o. Prima se afla in Piata Romana, in spatele blocului in care acum este cafeneaua Everest. Adina a hotarat sa se mute de acolo cand constructiile prea inalte incepusera sa ii umbreasca deranjant curtea. Ambele case au fost ridicate dupa planurile lui Alexandru Zaharia, iar frumoasa casa de la Sosea, in care proprietara a locuit pana in 1975, pare parasita azi. Niciun sunet nu se aude in curte, nicio fereastra nu e deschisa in vila in care Adina locuia impreuna cu Beatrice si Hrandt Avakian, care stransesera o considerabila colectie de arta, care se afla astazi in grija Muzeului National de Arta al Romaniei.

Casa Adinei a fost construita pe terenul Elenei Ganescu, care se intindea pana mai departe. Si chiar langa vila Woroniecki se afla Vila Ganescu, care adaposteste azi un centru de plasament, construita in 1901 de catre Ion Berindei. Cladirea in stil elvetian, cu foisor de lemn, a fost, vreme de zece ani, restaurant. Localul fusese deschis de catre Stefan Halmu in 1918, iar cand i-am auzit numele mi-a revenit extrem de limpede in minte o propozitie spusa de Emilia Rachitaru lui Fred Vasilescu in Patul lui Procust:
– Te-am vazut cu Mitzi Marculeanu la Chateaubriand!


Comenteaza acest articol

Cum se simte Bucurestiul intr-o zi: Patru – Bufetul de la Sosea

by realitatea   1 min
0