Home > Lifestyle > Cum traieste omul mai bine: cu rutina sau in lipsa ei?

Cum traieste omul mai bine: cu rutina sau in lipsa ei?

Iata o intrebare care imi bantuie mintea de ceva timp incoace: cum traieste omul mai bine: cu sau in lipsa rutinei? Stie oare omul sa traiasca in lipsa rutinei? Sau este aceasta fatala pentru el?

Ce inseamna “mai bine”?

Chiar asa. Binele si raul nu pot fi absolute, ele au nuante diverse in situatii diverse si de aceea, sunt relative.

In cazul de fata, “mai bine” poate insemna lucruri diferite in functie de contextul in care asezam rutina.

Pentru cineva, binele poate fi echivalent cu comoditatea, cu zona de confort – chestiuni care vin la pachet cu rutina. Atunci, persoana in cauza este tentata sa creada ca este “mai bine” sa duca o viata rutinizata, pentru ca asta nu necesita prea mari eforturi, nu necesita depasirea unor limite, ci necesita repetarea aceluiasi program, “savurarea” vesnicei obisnuinte.

Pentru altcineva insa, “mai bine” poate semnifica mai multa adrenalina, aventura, experiente noi, oameni noi, activitati fara precedent. In aceasta situatie, asa cum puteti deduce, lipsa rutinei ar fi ingredientul-cheie, caci numai intr-o existenta neuniforma, diferita de la o zi la alta, niciodata aceeasi, persoana noastra s-ar simti implinita.

Eclectism…

De cele mai multe ori nu avem de-a face nici cu super-iubitorii de rutina, nici cu ultra-nonconformistii, ci cu indivizi care se situeaza intre cele doua extreme, bineinteles, cu o inclinatie mai mare pentru una dintre ele.

Personalitatile umane, desi construite in jurul unuia dintre temperamentele dominante, nu sunt pure din punct de vedere psihologic, ele imprumutand trasaturi si de la alte tipuri de personalitate. Pe scurt, oamenii sunt fiinte eclectice sau, cel putin, asta e valabil pentru majoritatea. De aici si situatia de mijloc.

Daca va regasiti in acest ultim caz, dar aveti o tendinta catre familiaritate, deci, catre rutina, inseamna ca nu veti fi nevoiti sa o intrerupeti prea des, pentru ca ea va da satisfactie. Daca, in schimb, preferati mai des neomogenitatea, atunci, recomandarea se indreapta spre cat mai multe pauze de la rutina cu putinta, pentru a va reincarca bateriile si a fi mereu pregatiti sa ii tineti piept.

Rutina este creatia colectiva a oamenilor, iar acest lucru ne face sa realizam ca oamenii o pot stapani. Trebuie doar sa invete cum.

 

 

Articole asemanatoare
Oamenii au șters de pe fața Pământului 60% dintre speciile de animale începând cu anul 1970
Cum vor arăta oamenii peste un milion de ani?
Opinie: oamenii care au murit în accidentul de la Viişoara şi mitul asistaţilor social
7 expresii folosite de oameni in mod obisnuit atunci cand spun minciuni

Loading...

Comenteaza acest articol

Cum traieste omul mai bine: cu rutina sau in lipsa ei?

by realitatea   1 min
0