Tabu
Image default
CULTURE Slider

CM de Fotbal 2018 din Rusia: meciurile și protestele ultimelor zile

E sezonul meciurilor, ne-am ales echipele, hai X, să piardă Y, se califică Z dar CAMPIONATUL acesta are în spate cetățenii ai unor țări în care oamenii luptă zilele astea împotriva sărăciei, exploatării și inegalității sociale.

În Argentina, cea mai mare federație a sindicatelor, General Confederation of Labor (CGT) a blocat ieri, luni, 25 iunie, economia întregii țări, înghețând exporturile de cereale, oprind tranzitul bancar, transportul public, închizând școlile și benzinăriile în semn de protest. Protestul a fost îndreptat împotriva acordului președintelui liberal Mauricio Macri cu Fondul Monetar Internațional, mai exact, împotriva măsurilor de austeritate care fac parte din acord și care vor afecta salariații pe termen lung iremediabil. Și împotriva politicilor economice ale președintelui argentinian. Muncitorii argentinieni au mai organizat două greve generale înainte, în aprilie și decembrie 2017 din cauza măsurilor de austeritate ale guvernului argentinian. În ciuda acestor acțiuni, guvernul lui Macri a continuat să impulsioneze politicile de austeritate care afectează în mod disproporționat clasa muncitoare, în timp ce investitorii și întreprinderile agricole beneficiază de stimulente economice. Sună cunoscut?

Azi, marți, 26 iunie, de la ora 21.00, Argentina joacă împotriva Nigeriei.

Nigeria care ieri a fost (din nou) scena confruntărilor dintre păstorii înarmați și agricultori într-o luptă din ce în ce mai violentă pentru resurse limitate și în numele religiei și etniei. Anul acesta aproximativ 500 de oameni și-au pierdut viața în acest conflict care nu pare să mai aibă sfârșit. Ieri au murit 86 de oameni și sute de tineri au ieșit să protesteze din cauză că poliția nu a intervenit deloc în conflictul dintre cele două tabere lăsându-i să se măcelărească între ei.

Tot azi, de la 21:00, Islanda se întâlnește cu Croația. Săptămâna trecută, în Croația au avut loc două proteste ale șoferilor croați împotriva creșterii costurilor cu combustibilul. Ei au blocat autostrăzile majore și drumurilor naționale, miercuri, 20 iunie. Demonstranții au solicitat guvernului croat să reducă impozitele pe combustibil (care reprezintă aproximativ 60% din costul combustibilului). Ieri, Asociația Jurnaliștilor Croați au condamnat atacul fizic asupra jurnalistului Hrvoje Bajlo. Jurnalistul a fost atacat și lovit de un om de afaceri în parcarea unui magazin. Jakov Surac l-a amenințat pe Bajlo cu decapitarea dacă mai îndrăznește să scrie despre corupție și partidul de centru dreapta HDZ, unul dintre principalele partide politice croate. Jurnalistul a fost bătut cu pumnii și picioarele în cap până a leșinat.

Iran a plecat acasă luni după meciul cu Portugalia. Ultimele două zile însă nu arată bine nici pentru iranieni care au ieșit cu miile la un protest împotriva creșterii costurilor de trai, ratei ridicate a șomajului, monedei slabe și a sancțiunilor de lungă durată impuse de SUA.

Și în Maroc, altă echipă care a părăsit competiția – există o stare tensionată în ultima perioadă. O campanie de boicot online, alimentată de furia creșterii prețurilor bunurilor de consum, a prins putere. Mai multe companii principale care sunt bănuite de relații cu actualul guvern marocan au fost boicotate. Danone deja a raportat pierderi semnificative din vânzări. Pe lângă Danone, datorită boicotului mai multe companii locale încep să resimtă efectele furiei muncitorilor marocani afectați de prețurile mari ale zilei de zi cu zi, șomaj, sărăcie și inegalitate socială. Una dintre aceste companii aparțin ministrului agriculturii – Aziz Akhannouch care deține benzinăriile firmei Afriquia.

ARTICOLE SIMILARE

Unde a fugit Delia cu familia pe 15 mai

Tabu Tabu

Evenimente culturale de Ziua României

Ciocîrlan

Avengers: un nou personaj – o super eroină musulmană în rolul Kamala Khan

realitatea

Globurile de Aur 2021 | Cele mai surprinzătoare ținute de pe covorul roșu

Andreea Damian

A mai ramas mai putin de o saptamana pana la concertul Tarja Turunen

Premieră la Teatrelli ⎢Maria de Buenos Aires

Ciocîrlan

Scrie un comentariu