Home > Lifestyle > Stiri > Curtezani și curtezane

Curtezani și curtezane

EDUCAÅ¢IA
În Antichitate, voluptatea era materie școlară, așa cum e citirea ori scrierea astăzi; femeile învățau să seducă după o metodă la fel de serioasă cum învățau să coasă sau să facă broderii sofisticate. Curtezanele Atenei (zeița greacă a înțelepciunii) – hetairele – erau fiicele familiilor cele mai nobile, iar reprezentanții bogați ai orașului nu ratau ocazia de a-și trimite fiicele să practice această meserie considerată onorabilă. Astăzi morala s-a schimbat și, chiar dacă există curtezane, preferăm să vorbim despre ele cu invidie (dacă au expunere media) sau cu ironie (când doresc să-și păstreze anonimatul). Cu toate acestea, ca să ajungi să „joci“ la marile curți politice sau econo­mice, trebuie să fii rasată, educată și să pari de familie bună chiar dacă nu ești. Trebuie să investești în tine, prin urmare, să te preocupe educația ta.

INFLUENÅ¢A
Franța secolului al XVII-lea a adus victoria supremă a curtezanelor care au trecut în documentele istorice această formă de bună dispoziție socială drept un lucru rafinat, plăcut, de sânge nobil. Astăzi monarhia nu mai e formă de guvernământ decât în foarte puține locuri, dar oamenii influenți de la Curte s-au mutat în Parlamente sau în centre de afaceri, așa că noile curtezane își desfășoară activitatea pe alte holuri de influență. Pe vremuri curtezanele erau introduse la curte de un nobil, astăzi avem internetul și site-urile lui specializate, dar și angajați speciali ai oamenilor cu bani care selectează, negociază și aranjează toate detaliile deplasării unei curtezane.

STILUL
Dacă i-ați întâlni pe stradă pe oricare dintre cei patru curtezani și curtezane intervievați în acest dosar, ați întoarce capul după ei. Sunt aranjați impecabil, îmbrăcați rafinat fără să fie ostentativi și fără să-și poarte mărcile hainelor la vedere, au atitudini de mare clasă. De la Veronica Franco (cea mai faimoasă curtezană venețiană) și până la Henri Coiffier de Ruzé, Marquis de Cinq-Mars (tânăr adus la curte pentru a fi iubitul regelui Louis al XIII-lea), toți cei care au fost curtezani și curtezane au rămas în istorie pentru rafinamentul, stilul și frumusețea lor, fiind declarați drept persoane influente în lumea modei epocii lor.

UNDE APAR DIFERENÅ¢ELE?
Odată cu globalizarea care, oricât ar părea de ironic, e valabilă și în acest domeniu, concurența e mai dură astăzi, așa că poți întâlni situații comice de genul ofertelor publicitare cu „discount“ (în hotelurile de lux există cupoane cu 10% pentru servicii de escort) sau promovări pe site-uri cu nume cât mai dubioase în condițiile în care curtezana se prezintă ca fiind interesată de evenimente culturale și literatură sofisticată (dateaprostitute.com e doar un exemplu soft). În plus, marketingul își face simțită prezența și în crearea nișelor pe această piață; iar curtezana mo­dernă are specializări: în masaj, dans, diferite poziții sexuale și chiar conversații într-o anumită limbă, nu foarte populară. Iar când o curtezană modernă ajunge să aibă influență, își dorește, în cele mai multe cazuri, notorietate, adică expunere media. și sfârșește, la noi sau în oricare alt colț de lume, drept vedetă TV, spunându-și părerea despre politică, familie, sport, muzică, film sau modă.

X – curtezan bisexual
19 ANI, MODEL

Eu fac asta pentru bani. Uneori îmi și place, dar alteori mi-e greu. Imaginează-ți că te cheamă într-o altă țară, pentru un weekend sau o săptămână, cine știe ce boșorog. Pentru banii pe care ți-i dă, tu trebuie să compensezi tot ceea ce nu poate avea el în restul timpului: atenție, tandrețe, sex. și dacă nu faci lucrurile pe care și le dorește, când și le dorește, riști să te suie în avion și să te trimită acasă fără să-ți dea banii pentru care te-ai dus. Sigur că îți face cadouri, te duce la cumpărături sau mergeți la cine știe ce evenimente mondene prezentându-te drept model de succes din Estul Europei, dar sunt momente în care poate nu vrei să dormi cu el în brațe, sau nu-ți place de el, dar nu ai încotro, trebuie să faci totul pentru banii promiși. La bărbați e un pic diferit decât la femei; adică la o femeie tariful crește cu cât e mai frumoasă, mai educată sau știe mai multe limbi străine. Dar la bărbați nu contează atât de mult frumusețea feței, cât cea a trupului și, la foarte multe solicitări, dimensiunea penisului. Eu am un profil pe un site internațional și de acolo primesc propuneri de la străini, iar românii ajung la mine prin recomandări. și da, am și clienți care sunt însurați și care au neveste acasă. Chiar din România. Tariful meu începe de la 1.500 de euro pentru o deplasare în străinătate și de la 1.000 pentru o întâlnire în București.

Y – curtezana poliglotă
22 DE ANI, STUDENTĂ LA DREPT

Dacă mă cheamă cineva pentru un weekend în altă țară, tariful meu este de la 1.000 de euro pentru fieca­re zi. În București taxez 500 de euro ora sau 1.000 toată noaptea. Nu negociez acest tarif, iar în asta nu intră darurile pe care le primesc, „trofeele“. Mi s-a întâmplat să fiu invitată de un client, iar acolo să însoțesc un alt client. Nu mi-a plăcut, dar nu am avut ce face, trebuia să fac ceea ce mi s-a cerut ca să-mi primesc banii. Vorbesc franceza, engleza, italiana și germana, și asta mă ajută mult. Franceza și germana le-am învățat după ce am intrat în circuit pentru că am întâlnit clienți care se simțeau foarte flatați atunci când purtam conversații cu prietenii lor în limba respectivă. Am învățat că e bine să am cunoștințe despre artă, politică și sport; uneori e la fel de bine să îi știi pe fotbaliștii importanți cum știi să faci masaj erotic sau sex oral. Primul meu client a fost un italian, m-a dus cu el pentru un weekend la Capri și apoi am început să cunosc lume. Am un profil pe internet, dar cei mai mulți clienți vin prin recomandări. Lucrez cam o săptămână pe lună. Părinții mei nu știu ce fac, sunt în București pentru că sunt studentă în ultimul an la Drept. Când termin facultatea, renunț și la asta.

W –curtezana independentă
25 DE ANI, DOCTORAND ÎN LITERATURĂ FRANCEZĂ

ți s-a spus că sunt printre cele mai faimoase curtezane?! Pentru mine e flatant. E adevărat că am cunoscut oameni dintre cei mai importanți, dar eu nu privesc așa lucrurile. O fac pentru că-mi place. Am făcut deja bani frumoși în șase ani de meserie și aș putea să mă las, dar îmi place și vreau să continuu. Sigur că finalul este să mă căsătoresc cu un bogătaș de prin altă țară, dar nu mă gândesc niciodată că o să fie ca-n filme: că o să-l iubesc și o să mă iubească. știu că voi fi trofeul lui, iar eu voi avea mereu grijă să-i acord toată atenția mea ca să nu se plictisească. Nu o să vreau să-mi duc viața alături de cineva fără bani pentru că sunt obișnuită cu un anume lux. Dar n-a venit încă vremea unui „sugar daddy“. Îmi place să fac sex, cum îmi place și lumea bună, iar asta a fost calea cea mai ușoară de a avea tot ceea ce îmi face plăcere. Nu am clienți mulți, dar am clienți buni. Dacă am putere, influență?! (râde) Pot să dau niște telefoane să-mi rezolv micile necazuri românești dacă e cazul. Sigur că aș putea obține un post la o televiziune sau că aș fi putut fi model, dar îmi e suficient că mă știu cei care trebuie să mă știe. și nu trebuie să mă trezesc dimineața (râde) sau să mă supun judecății publice. De ce am mai făcut școală? Păi am avut suficient timp liber și mi-a plăcut; mă și ajută.

Z – curtezan heterosexual
28 DE ANI, CASCADOR

Am intrat în meseria asta prin recomandarea unui prieten. E ca un circuit, un cerc închis. Nu-mi fac reclamă ca alții prin internet, am cliente din recomandări în recomandări. și nu e așa cum vezi prin filme, în realitate, femeile sună și ne întâlnim o dată apoi nu mai auzi de ele, dar am și câteva cliente fidele. La primul contact cu ele, când sună, vreau să știu de la cine are recomandarea, apoi ne fixăm o întâlnire și acolo – la restaurant sau cafenea – discutăm detaliile. Ce-i place, ce și-ar dori. Eu spun ce servicii pot să ofer, ea spune ce-și dorește. Dar la întâlnire după puțină conversație pot să-mi dau seama cam ce își dorește, ce gen de femeie e. Unele îmi fac confesiuni despre viața lor, despre afacerile lor, iar parte din serviciile mele trebuie să fie și atenția pe care le-o acord când fac astfel de mărturisiri. Dar e la fel ca și la serviciile oferite de femei, sunt tarife pentru fiecare lucru pe care poți și vrei să-l faci. Eu nu am restricții în ceea ce privește femeile, dar nu fac sex cu bărbați, deși am primit propuneri. Sunt femei cu foarte mulți bani, unele căsătorite, altele singure, dar care pot să-și permită să mă plătească. Sunt și cliente din România, dar și străine, care vin aici pentru cazinouri sau afaceri. Eu am început cu un tarif de 250 de euro, iar acum am ajuns la 1.000- 1.500 în funcție de serviciile cerute. Nu rămân niciodată peste noapte.

Curtezane moderne, politică, film, modă

Dacă definim curtezanele moderne drept femei care socializează folosindu-și seducția ca pe o unealtă pentru a avansa pe scara socială și a se îmbogăți, putem spune repede multe nume în această categorie. Sunt pe coridoarele puterii de la Washington, Paris, Londra și chiar București și le regăsim ușor în cinematografie, modă sau politică pentru că, de-a lungul timpului, curtezanele moderne au învățat să se folosească de mass-media. Iată trei dintre cele mai faimoase femei ale lumii care sunt, de fapt, curtezane.

MATA HARI, prima curtezană modernă. A devenit celebră cu spectacolul „Dance of Love“ în care a pus bazele striptease-ului și i-a atras atenția principelui Willem al Germaniei, a cărui amantă a fost, pentru ca apoi să fie iubita fiului acestuia. A urmat o căsnicie cu un ofițer olandez, un divorț, mutarea la Paris, spionajul, influența politică. Este prima divă imortalizată de cinematograful timpuriu.

MARILYN MONROE, cea mai mediatizată și mai sofisticată curtezană de la Hollywood, în ciuda unei familii care nu i-a oferit foarte multă educație (o mamă nebună și un tată nomad). A fost la fel de iubită de public ca și Jackie Kennedy, deși era amanta oficială a președintelui John F. Kennedy. E autoarea celei mai erotice interpretări a cântecului „Happy Birthday, Mr. President“ și a fost nu doar diva ecranului, ci subiect în mai multe filme.

NAOMI CAMPBELL, cea mai celebră curtezană din lumea modei. A avut relații cu Bill Clinton, Mike Tyson, Sylvester Stallone, Robert De Niro, Eric Clapton, Adam Clayton, Joaquin Cortés, Prințul Albert, Leonardo DiCaprio și Flavio Briatore, ca să enumerăm numai câțiva. A fost implicată în scandaluri sexuale, a apărut în filme, a scris cărți și are sute de coper­te de revistă în toată lumea.

GLORIA ÎNTRE PATRU PEREÅ¢I
Copil fiind, mi s-a spus că schimbul de favoruri sexuale contra avantaje materiale și sociale nu e un lucru bun. Așa că, asemeni majorității, am crezut multă vreme că prostituția – de lux sau de centură – e ceva rău. Mai târziu am văzut filmul „Pretty Woman“, mi-a plăcut foarte mult și nicio clipă pe parcursul filmului nu m-am gândit că, de fapt, personajul interpretat de Julia Roberts era o curtezană. Am fost la fel de fascinată de filmul „Frumoasa venețiană“ și de cursurile despre seducție pe care Veronica Franco le primește de la mama ei, cum m-au impresio­nat eleganța și rafinamentul eroinei principale din „Memoriile unei gheișe“. În discuțiile despre cei pe care i-am întâlnit pentru realizarea acestui dosar a revenit mereu același subiect: „Dar ce fac pentru banii ăștia? Cu ce conving să fie plătiți atât de bine pentru niște servicii sexuale?“ Pentru că magia pe care o exercită curtezanele adevărate, cele de rang superior, stă tocmai în puterea lor de seducție între patru pereți. Când Cioran a întâlnit-o pe Simone Boue (cea care avea să-i devină companion pentru multă vreme) i-a trimis o carte poștală lui Noica explicându-i că „Gloria între patru pereți întrece slava împăraților“. Se referea la gloria adusă de eros prin intermediul partenerei sale și la misterul pe care-l au respectivele trăiri, căci ele nu pot fi omologate de o terță persoană. De fapt, asta ne fascinează la curtezane: gloria între patru pereți, misterul care ne face să ni le imaginăm „genii ale budoarului“ cum le numește Gabriel Liiceanu în „Despre seducție“; „indivizi care au rafinat scenariul erotic al umanului dincolo de limitele comune ale speciei“. și de ce n-am vrea să fim ca ele, între cei patru pereți ai casei noastre, pentru bărbatul pe care-l iubim? Mie îmi place să mă folosesc de sex când vreau să ofer „atenție regească“ celui pe care-l iubesc, prefer însă să-mi câștig banii cu o altfel de slujbă. Dar e o opțiune personală, nimic mai mult.

Foto: Cosmin Bumbuț; Stil: Iulia Popescu; Machiaj: Elisabeta Făcăianu; Coafură: Sorin Mirică; Vestimentație: La Perla, I.D.Sarieri, Etam, Confidences, Debenhams; Accesorii și lenjerii: Descamps, Linea Oro; Materialul a fost ilustrat cu participarea: Oana, Suzana, Vitali, Alin.Loading...

1 Response

  1. Dhyana

    Intotdeauna am considerat ca o femeie nu este completa, daca nu stie sa fie o adevarata curtezana in pat, pentru barbatul pe care-l iubeste…

Comenteaza acest articol

Curtezani și curtezane

by admin   9 min
1