Tabu
HEALTH

De ce apar alunițele și de ce este important să le identifici

Cel mai extins organ din corpul nostru este pielea. La fel ca orice alt organ, pielea poate da semne distinctive pe care ar trebui să le poți citi corect. Alunițele sunt unele dintre cele mai comune. Urmărirea trăsăturilor alunițelor și a altor semne ale stărilor corpului tău te poate ajuta să știi ce să faci când le vezi.

Am scris câteva îndrumări pentru a vă ajuta să interpretați mesajele pe care vi le transmite pielea, dar trebuie să mergeți la un profesionist pentru a fi sigur.

Ce sunt alunițele și de ce apar

Alunițele sunt excrescențe ale pielii care pot varia în culoare, variind de la culoarea naturală a unei persoane la o nuanță diferită. Ele pot apărea oriunde pe piele, fie individual, fie în grup.

Când celulele pielii producătoare de pigment, numite melanocite, cresc în grupuri, în loc să fie împrăștiate de-a lungul suprafeței, se formează alunițe. Cele mai multe dintre ele apar pe acele părți ale corpului nostru care sunt cele mai expuse la lumina soarelui. Prin urmare, este posibil ca cu cât petreci mai mult timp la soare, cu atât vei avea mai multe alunițe.

Cele mai multe alunițe apar în timpul copilăriei și până la 20 de ani. Odată ajuns la vârsta adultă, este obișnuit să ai între 10 și 40 de alunițe pe corp. În unele cazuri, acestea pot fi păroase și, pe măsură ce trec anii, se pot schimba încet, devenind ca nişte noduli și mai deschise la culoare. Cu toate acestea, în alte cazuri, este posibil să nu observați niciodată modificări.

După ce au fost expuse la soare, alunițele pot deveni mai întunecate. Acest lucru se poate întâmpla și în timpul pubertății sau al sarcinii din cauza modificărilor hormonale.

Când să le aruncăm o privire mai atentă

Deși majoritatea dintre ele sunt benigne, în unele cazuri, ar putea fi necesar să le aruncați o privire mai atentă pentru a vă asigura că totul este în regulă. În mod ideal, ar trebui să examinați zonele corpului care au alunițe folosind o oglindă, de exemplu, pentru a observa alunițele în locurile care sunt expuse în mod regulat la soare (față, mâini, picioare, brațe, piept și spate). De asemenea, puteți cere unui prieten sau altcuiva să vă ajute.

În orice caz, ar trebui să mergeți la un dermatolog dacă observați oricare dintre următoarele semne:

O aluniță arată diferit de celelalte pe care le aveţi pe corp.
Apare după vârsta de 30 de ani.
Provoacă mâncărime sau sângerare.
Culoarea sa nu este uniformă.
Prezintă modificări neregulate ale formei sale sau o parte arată diferită de cealaltă.
Diametrul său este mai mare decât cel al unei radiere de creion.

Cum se identifică un papilom

Papiloamele sunt umflături de culoare deschisă sau ușor maro care atârnă de suprafața pielii. Sunt formate din fibre de colagen libere și canale încorporate în zone mai groase ale pielii. Ele pot apărea de obicei pe gât, pleoape și alte locuri unde există frecare, cum ar fi sânii, zona inghinală sau axilele.

Ceea ce face ca aceste formațiuni să fie diferite de alunițe este în principal natura lor. Alunițele se pot dezvolta uneori în celule maligne, în timp ce papiloamele sunt aproape întotdeauna benigne.

Dar negii

Există un alt tip de afecțiune a pielii care, spre deosebire de alunițe, este cauzată de un virus destul de comun numit papilomavirus uman (HPV) și se transmite prin contact direct cu pielea sau prin obiecte comune, cum ar fi prosoape. Negii obișnuiți sunt de obicei inofensivi și dispar de la sine în timp.

Ei apar de obicei pe degete sau pe mâini, sunt aspri și au adesea un model de puncte negre minuscule, care sunt mici vase de sânge cu sânge coagulat. Altele pot apărea pe tălpile picioarelor și, prin urmare, pot provoca disconfort la mers.

Cum să preveniți apariția lor

Negii pot fi preveniți să se răspândească în alte părți ale corpului atunci când au apărut deja, urmând aceste recomandări:

Spălați-vă mâinile în mod regulat, mai ales dacă ați fost în contact cu cineva care are negi.
Acoperiți negii cu un bandaj și evitați să le atingeți.
Ține-ți mâinile și picioarele uscate.
Purtați șlapi când vă aflați într-un duș comun sau într-un vestiar.

Cum îți protejezi pielea de factorii de mediu?

ARTICOLE SIMILARE

Cea mai bună dietă pe care o poți ține pe timp de vară

Andreea Damian

Contraceptivele afectează capacitatea femeii de „a citi oamenii”

Andreea Damian

Recomandare OMS: tipul de activitate fizică de care ai nevoie în fiecare zi

Andreea Damian

Ce produse ar trebui sa evite femeile in dieta de zi cu zi

realitatea

Care este ordinea simptomelor COVID în această toamnă?

Andreea Damian

De ce ne este adesea foame înainte sau în timpul menstruației

Andreea Damian

Scrie un comentariu