Tabu
LIFESTYLESlider

De ce cuplurile aleg sa conceapa copii la varste tot mai inaintate?

Femei independente? Peste tot. Copii cu mame tinere? Din ce in ce mai rari.

Societatea se afla intr-o continua evolutie, oamenii se afla intr-o continua fuga, intr-o continua graba imposibil de oprit. Ne dorim studii, cariera, respect, bani, poate chiar averi, niste masini luxoase si, de ce nu, o vila cu vedere frumoasa. Ne adancim tot mai mult in materialism, lasam spiritualitatea pentru cei “ce au timp”, succesul nu asteapta. Trenul asta numit “Succes” e pe cale sa plece, iar noi pe cale sa-l ratam. N-avem timp de spiritualitate, de familie, de iubire, de…copii.

de-ce-cuplurile-aleg-sa-conceapa-copii-la-varste-tot-mai-inaintate1De ce cuplurile decid sa amane momentul de a-si intemeia o familie?

Cu ani in urma situatia era mult mai simpla: barbatul muncea, femeia avea grija de casa. Cu timpul, nevoile au crescut, dorinta de afirmare a femeilor asemenea.  Incercam sa ne impunem o ordine “fireasca” a lucrurilor: educatie, cariera, casatorie, copii; asta intr-o faza simplificata a lucrurilor. In realitate, ne afundam in cariera. Toate femeile isi doresc licenta, master, poate un doctorat in vreo stiinta exacta, in timp ce dorinta de a avea o familie s-a cam estompat cu vremea. Grija principala au devenit banii, cuplurile isi doresc stabilitate financiara, nu pot face copii, asta ar insemna o responsabilitate in plus si, bineinteles, o cheltuiala in plus. Amanarea duce la un fenomen tot mai intalnit: copii mici cu parinti carunti.

Problema reala?

Situatia este cat se poate de reala, iar gravitatea ei vizibila. Pe acest subiect au fost facute statistici ce par a fi ingrijoratoare. In SUA, varsta medie la care oamenii au primul copil creste semnificativ de la un an la altul. In 1970, SUA inregistra o medie de 21,5 ani pentru primul copil, in timp ce in 2012 aceasta medie a crescut la 25,4 ani.

Situatia este mult mai accentuata in Marea Britanie unde varsta medie la care femeile au ajuns sa aiba primul copil este de 30 de ani, dupa cum scrie Jemima Lewis intr-un articol publicat in “The Telegraph”.

Revenind la Romania, situatia nu este imbucuratoare nici aici. Un studiu realizat in 2012 de GFK, la solicitarea MedLife, ne arata ca varsta medie la care femeile au ajuns sa aiba primul copil este de 29 de ani.

de-ce-cuplurile-aleg-sa-conceapa-copii-la-varste-tot-mai-inaintate2Efectele fenomenului

Rapa adanca ce se formeaza intre generatii pare a fi evidenta. Comunicare dintre copii si parinti va ajunge intr-un punct critic, din cauza diferentei mult prea mare de varsta. Lipsa de intelegere in relatia copil-parinte va duce la un deficit al educatiei pentru copil. Experienta de a deveni parinte la varsta mijlocie este insotita de dificultati emotionale si pentru parinti. De asemenea, specialistii ne avertizeaza ca exista o corelatie intre varsta parintilor si riscul aparitiei, la copiii acestora, a unor defecte ce pot duce la boli grave, precum: Sindromul Down, sindromul Patau, sindromul Edwards, cat si sindromul Apert, raportat la varsta tatalui.

Ne aflam in fata schimbarii: societatea e alta de la un an la altul, diferentele devin evidente. Copiii tot mai putini pe care ii avem vor fi tot mai diferiti de noi, generatia precedenta. Evoluam si nu lasam intermediari intre generatia trecuta si cea a copiilor de maine.

de-ce-cuplurile-aleg-sa-conceapa-copii-la-varste-tot-mai-inaintate3Exista varsta ideala pentru acest pas?

Din punct de vedere medical, varsta ideala pentru a avea primul copil este intre 20 si 24 de ani. Dupa 24 de ani, sansele de a ramane insarcinata incep sa se diminueze; dupa varsta de 30 de ani, fertilitatea scade rapid, iar dupa varsta de 42 de ani, nici fertilizarea in vitro nu mai este recomandata. In ceea ce priveste sfatul psihologilor, acestia sustin ca varsta la care ar trebui sa apara primul copil este o varsta psihologica de implinire, de satisfactie interioara.

Indiferent de standardele impuse de societate, familia este cheia succesului. Cu trecerea anilor, am inceput sa privim copilul ca fiind doar o responsabilitate, nu si un fapt firesc, o bucurie. Daca va doriti un copil, dar va lipseste curajul, intindeti-va putin si relaxati-va, uitati pentru o secunda de tot ceea ce va preseaza la momentul asta si incercati sa creati in minte o voce dragalasa ce striga “mami!”.

ARTICOLE SIMILARE

Cinci suplimente alimentare pe care trebuie să le iei împreună ca să le sporești eficiența

Andreea Damian

DIANA, fata lui ADRIAN ENACHE: Ce decizie a luat dupa tentativa de viol!

Unde petrecem sarbatorile de Pasti

realitatea

Un nou TU. Innoieste-ti Viata!

realitatea

Noaptea Cartilor Deschise a ajuns la a patra editie!

realitatea

Influencerele au stârnit furie după ce au transformat măștile medicale într-o tendință inutilă

Andreea Damian

Scrie un comentariu