Tabu
HEALTH

De ce este important să mesteci bine. Iată 5 motive bine întemeiate!

Mestecatul este o mică sesiune de gimnastică ușor de adoptat și este mai presus de toate arma secretă pentru a rămâne sănătos.

Cresc abilitățile de memorare

Nu este nimic mai bun decât să-ți mesteci corect mâncarea pentru a-ți „hrăni” creierul. Acest lucru crește într-adevăr stimularea senzorială (alimentul amestecat bine cu enzimele salivare eliberează toate aromele lor), ceea ce stimulează memoria care se află în hipocamp. Potrivit cercetătorilor japonezi, mâncarea mestecată bine ar preveni astfel tulburările cognitive și, mai larg, demența. Mestecatul crește, de asemenea, secreția de histamină, un neurotransmițător care îmbunătățește abilitățile de învățare. Și asta nu este tot. Datorită presiunii exercitate de maxilare, afluxul de sânge către creier favorizează o mai bună oxigenare și crește eficiența funcției creierului.

Controlezi mai bine poftele

A-ți lua timp pentru a mânca mestecând fiecare mușcătură de cincisprezece până la douăzeci de ori înainte de a înghiți, limitează micile dureri cauzate de foame în timpul zilei. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât creierul este mai informat despre conținutul gurii noastre: analizează cantitățile și numără caloriile ingerate, pentru a declanșa eliberarea hormonului de sațietate (leptina) când vine momentul, aproximativ douăzeci de minute mai târziu. „Mâncatul din mers deviază creierul de la aceste mesaje gustative și nutriționale, care îi sunt transmise de receptorii senzoriali localizați în gură. Riscul, trimițându-i masa, este atunci de a absorbi mai multe (sau mai puține) calorii decât are nevoie corpul nostru cu adevărat. Riscăm să ne îngrășăm mâncând mai mult, sau să ne simțim înfometați mai repede în timpul zilei și apoi să fim tentați de pofta de a gusta”, avertizează Raphaël Gruman, nutriționist dietetician.

Ai grijă de microbiom

„Proteinele animale sau amidonul din pâine și alimentele cu amidon necesită o mestecare deosebit de lungă pentru a fi suficient de degradate în stomac și colon. Înghițirea integrală riscă să genereze fermentație în intestinul gros: bacteriile proliferează pentru a „termina treaba”, ceea ce duce la un dezechilibru (sau disbioză), o sursă de gaz incompetent, balonare și dureri de stomac”, avertizează Raphaël Gruman. Alimentele reduse la bucăți foarte mici de salivă permite tranzitul nestingherit. Esențial atunci când ești predispus la constipație. În plus, a nu înghiți în grabă îți permite să „eliberezi” fibrele alimentare conținute în legume, cereale și leguminoase, cu care bacteriile intestinale se hrănesc. Orice lucru care poate facilita digestia în același timp limitează simptomele sindromului de colon iritabil, adesea asociat cu o compoziție alterată a microbiotei.

Protejezi dinții

Mestecatul bine crește producția de salivă care, bogată în minerale (calciu, fosfat, fluor), contribuie la remineralizarea smalțului, neutralizează atacurile acide și reduce riscul apariției cariilor. Saliva contribuie, de asemenea, la echilibrul bacterian al gurii noastre și, prin urmare, la menținerea respirației proaspete. „ Masticația ajută și la întărirea mușchilor maxilarului, la menținerea dinților ferm implantați în gingii și, prin urmare, la prevenirea riscului de slăbire”, explică nutriționistul. În plus, atunci când mănânci un aliment tare (mere, ridichi, bețișoare de morcov, cereale nerafinate, carne, fructe de mare etc.), dinții se „perie singuri” datorită creșterii de zece ori a producției de salivă.

Eviți scurgerea de vitamine

Pe lângă un rol major în digestie, mestecatul pune la dispoziție nutrienții (vitamine, minerale, aminoacizi etc.) de care organismul nostru are nevoie și facilitează asimilarea acestora. Cercetătorii au arătat că mușcând un morcov crud timp îndelungat se eliberează mai mult beta-caroten, un antioxidant. Odată ajuns în tractul digestiv, nutrienții trebuie să traverseze în continuare peretele intestinului subțire pentru a ajunge în fluxul sanguin și a hrăni celulele.

ARTICOLE SIMILARE

Afla ce beneficii iti aduce zmeura pentru sanatate

realitatea

Trei moduri in care sa te rasfeti

realitatea

De ce unii oameni care nu au avut Covid-19 ar putea avea deja imunitate

Andreea Damian

Alăptarea scade riscul de boli cardiovasculare la mamă

Andreea Damian

Postul Crăciunului 2023. Beneficiile postului asupra sănătății

Andreea Damian

Plouă plastic: fibrele microscopice cad din cer în regiunea Munților Stâncoși

realitatea

Scrie un comentariu