Tabu
HEALTHSlider

De ce mâncăm mai mult decât avem nevoie – e bine să citiți asta acum, de sărbători

Sunt o grămadă de studii care arată de ce și cum mâncatul compulsiv este o problemă emoțională și că oamenii trebuie să învețe să-și asculte foamea.

Este important să mănâncăm atunci când suntem flămânzi, să ne oprim atunci când ne-am săturat și să ne ocupăm de conflictele emoționale pe care le exprimăm atunci când mâncăm fără să avem nevoie. Deși majoritatea dintre noi se tem că dacă nu avem un program pas cu pas pentru a ne spune ce, când și cât să mănâncă, nu vom face niciodată schimbările de care avem nevoie, de fapt, cel mai important element al schimbărilor este auto-încrederea. Dorința de a asculta vocea interioară care vrea să ne îngrijească, nu de cea care ne distruge.

Dacă ați urmat programe care vă spun ce și cât de mult să mâncați, ar putea fi copleșitor să vi se spună acum că, de fapt, dacă vă ascultați corpul, acesta vă va ghida în a face alegeri sănătoase.

Regulile pentru hrănirea eficientă și sănătoasă sunt doar de orientare, nu ar trebui să fie reguli cu care să vă pedepsiți; acestea sunt sugestii de cele mai multe ori utile

Ghidul pentru alimentație sănătoasă

Următoarele linii de urmat într-o alimentație sănătoasă au fost elaborate de Geneen Roth, autoarea cărții “Schimbă-ți viața”. Ea pledează pentru abordarea supraalimentării în același fel în care ar trebui să abordați orice comportament pe care îl abordați deși nu înțelegeți exact motivele pentru care o faceți. “Am observat că am continuat să mănânc mult după ce am fost sătulă… Mă întreb de ce am făcut asta?” Această abordare se concentrează asupra atenției, adică pe a fi pe deplin conștient de ceea ce gândiți și simțiți în timp ce mâncați și să vă concentrați asupra acelei alimentații în timpul unei mese.

  1. Mănâncă când ți-e foame. Nu mâncați numai pentru că este un anumit moment al zilei sau pentru că aveți nevoie de ceva de făcut sau să vă distrageți atenția în timp ce faceți altceva (cum ar fi vizionarea TV).
  2. Mâncați numai în timp ce stați într-un mediu calm. Nu mâncați în mașină și încercați să evitați să mâncați în situații aglomerate sau stresante.
  3. Concentrați-vă asupra mâncării, astfel încât să mâncați fără a fi distrasă de altceva. Distragerea include radioul, televiziunea, ziarele, cărțile, conversațiile intense sau muzica.
  4. Mănâncă numai ceea ce vrei tu și corpul tău. Uneori te simți obligat să mănânci ceva după ce ți-ai exprimat interesul pentru lucrul respectiv. Spune “Nu” fără jenă și repetă acea mantră cât de des este nevoie pentru a te asigura că mesajul tău este clar și direct.
  5. Mănâncă până când te simți mulțumită. Odată satisfăcută, nu mai mânca nimic. Nu mai ești copil și nu trebuie să “cureți farfuria”. Nu ezita să lași alimentele pe farfurie dacă te-ai săturat.
  6. Mănâncă la vedere nu în “secret”. Dacă nu dorești să fii “prinsă” mâncând ceva ce te simți vinovată că mănânci atunci probabil că nu ar trebui să mănânci acel ceva indiferent de situație.

 

  1. Mănâncă cu plăcere și gust. Consumul de alimente nu este doar o cerință a organismului nostru de a avea o nutriție zilnică, dar este, de asemenea, una dintre puținele plăceri ale vieții de care practic oricine, oriunde se poate bucura.

ARTICOLE SIMILARE

După ce a anunțat că este transgender, Elliot Page divorțează!

Andreea Damian

Băutura care te scapă de arsurile la stomac

Andreea Damian

Invata sa-ti amenajezi acasa un spatiu pentru sport

realitatea

Scandal în familia Deliei? Gina Matache e foc și pară pe fiica sa: „Un ultim efort să o trezesc”

Andreea Damian

Sufar de lipsa de incredere, dar ma tratez

realitatea

Gingham | Cum să porți cel mai cool imprimeu al momentului

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu