Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

De ce merită să aștepți și să consumi dovleacul de toamnă – iarna

Nu toate fructele și legumele au gustul cel mai bun imediat după ce sunt culese, unele, cum e dovleacul continuă să-și îmbunătățească gustul după recoltare.

Una dintre mantrele culturii populare a consumului alimentelor este astăzi „consumul sezonier”, o practică universal considerată a fi cheia unei arome mai bune, a unei nutriții mai bune, a unei etici mai bune, a tuturor. Cu toate acestea uneori aceast lucru este pur și simplu neadevărat căci pentru multe alimente gustul cel mai bun apare după o vreme. Acest lucru este valabil în special pentru dovleacul de iarnă, cel care deja a apărut pe toate tarabele din piețe sau pe rafturile magazinelor și care, în ciuda faptului că este în plin sezon de recoltare, își va schimba considerabil aroma și valoarea nutrițională (în bine) dacă va fi consumat peste câteva luni. Pentru dovleci, mai proaspăt, cu siguranță nu înseamnă mai bun. Iată cum funcționează…

Chiar dacă sunt recoltați și despărțiți de planta mamă, dovlecii sunt încă vii și vor suferi modificări biologice care răspund mediului din jurul lor. Enzimele din țesuturile lor sunt eliberate încet, descompun depozitele de amidon pe care le conțin, transformându-le în zaharuri simple. Aceste zaharuri sunt responsabile pentru aroma dulce a dovleacului prăjit și a supei cremă de dovleac și, de asemenea, declanșează o cascadă de reacții chimice puternice, precum producția de caroteni.

Acești pigmenți antioxidanți portocalii conferă fructelor culoarea lor caracteristică și, atunci când sunt transformați în vitamina A în organism, furnizează și beneficii nutritive. În cele din urmă, acești caroteni sunt responsabili pentru gustul bogat, de nuci și caramel din dovleac. Te-ai întrebat vreodată de ce dovlecii, cartofii dulci și morcovii au aromele respective? Acest lucru se datorează în parte acestor fitonutrienți de culoare portocalie. Acest lanț de reacții chimice face ca alimentul să fie mai dulce, mai bine colorat, mai bogat în aromă și, de asemenea, să conțină mai mulți fitonutrienți și vitamine cheie. Trebuie doar să ai puțină răbdare.

Pentru cel mai bun rezultat păstrați-vă fructele într-un loc răcoros, întunecat, bine ventilat, între 10-15C, timp de cel puțin o lună. Cu toate acestea, pentru dovlecii care sunt mai apoași procesul durează cel puțin două săptămâni în aceleași condiții.

ARTICOLE SIMILARE

Stiai ca exercitiile pentru creier amana dementa?

realitatea

Povestea celor două rochii albe purtate de Jennifer Lopez la nunta cu Ben Affleck

Andreea Damian

Trupa Vunk cere ajutorul fanilor!

realitatea

De ce fetele bune n-au noroc?

Un fruct tropical ar putea fi noua „armă” împotriva Covid-19

Tabu Tabu

De ce femeile au un risc mai mare de a se infecta cu coronavirus

Andreea Damian

Scrie un comentariu