Tabu
HEALTHSlider

De ce mușcăturile de țânțar te mănâncă

Cu toții am experimentat dorința adesea incontrolabilă de a ne scărpina după ce am fost mușcați de un țânțar. Dar cui se datorează această mâncărime?

Majoritatea oamenilor experimentează un fel de reacție cutanată după ce au fost mușcați de un țânțar. Durerea mușcăturii și umflătura roșie care urmează este tolerabilă, dar mâncărimea persistentă este suficientă pentru a te înnebuni. Țânțarii nu te mușcă pentru propria lor distracție și nici nu o fac în apărare personală (așa cum se întâmplă de obicei atunci când albinele înțeapă ). Atât țânțarii masculi, cât și femeile, se hrănesc din nectar, nu din sânge.

Tânțarii necesită proteine ​​și fier pentru a-și dezvolta ouăle, două substanțe pe care le pot obține amândouă din sânge. Doar țânțarul femelă se hrănește cu sânge și o face doar atunci când dezvoltă ouă. Pentru o insectă mică, cum ar fi un țânțar, mușcarea unui mamifer mare ca tine este o propunere riscantă. La urma urmei, un număr bun de țânțari sunt plesniți și uciși în căutarea sângelui. Așadar, mama țânțar recurge la consumul de sânge numai atunci când are nevoie de proteine ​​pentru a produce ouă sănătoase și viabile.

Dacă țânțarul vrea să supraviețuiască pentru a produce descendenți, ea trebuie să fie rapidă și eficientă în ceea ce privește obținerea acestei mese de sânge. Va căuta un vas de sânge care pompează bine și vă va lăsa venele să facă treaba de a-și umple burta rapid, astfel încât să scape înainte să aveți timp să reacționați.

Saliva de țânțari provoacă mâncărime

Pentru a înțelege acest fenomen, trebuie mai întâi să înțelegem ce se întâmplă atunci când un țânțar ne mușcă. Trompa străpunge pielea noastră pentru a găsi un vas de sânge și pentru a ne suge sângele. Acest lucru permite țânțarului de sex feminin – care este singurul care mușcă – să aibă un aport de proteine, esențial pentru dezvoltarea ouălor sale.

În momentul mușcăturii, țânțarul nu suge doar sânge: injectează și salivă care conține substanțe anestezice și anticoagulante. „Aceste substanțe conținute în salivă sunt cele care provoacă iritații, care este de fapt o reacție inflamatorie, variabilă între indivizi și care se poate manifesta vizual ca un coș”, explică medicii citați de Femme Actuelle.

Scărpinatul activează zonele creierului implicate în plăcere

Mâncărimea care apare după mușcătura de țânțar se datorează, prin urmare, salivei acestei insecte. Pentru a depăși acest sentiment neplăcut, toți avem același reflex: scărpinat. Și acest lucru nu este lipsit de motiv!

Un studiu din 2015 publicat în Journal of Investigative Dermatology a analizat motivele pentru care ne scărpinăm, indiferent dacă se datorează unei boli de piele sau unei mușcături de insecte. Pentru asta, cercetătorii au urmărit 10 pacienți cu mâncărime cronică și 10 pacienți care nu au prezentat acest tip de problemă. Analizându-și activitatea creierului folosind imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) în timp ce se scărpinau, oamenii de știință au descoperit că acest reflex activează zonele creierului implicate în circuitul recompensei și al plăcerii.

Cum potolim mâncărimea provocată de mușcătura de țânțar

Dacă acest gest este plăcut, totuși nu este recomandat, deoarece cu cât vă scărpinați mai mult, cu atât este mai mare zona afectată de mușcături! Există și alte modalități simple și eficiente de ameliorare a mușcăturii de țânțar, cum ar fi utilizarea anumitor uleiuri esențiale, oțet sau bicarbonat de sodiu. Cel mai bun mod de a evita mâncărimea din cauza mușcăturilor de țânțari este prevenirea. Specialiștii recomandă în special să purtați haine lungi, să folosiți repelenți pentru piele și plase de țânțari.

ARTICOLE SIMILARE

Industria hainelor second hand s-a dezvoltat uimitor, iar în 5 ani o va depăși pe cea de fashion

Andreea Damian

3 site-uri cu produse si servicii de care orice femeie are nevoie

realitatea

Mai mult cu mai puțin: cum pregătești o locuință mică pentru izolare

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 28 mai!

realitatea

Judi Dench e coperta revistei British Vogue la 85 de ani

Andreea Damian

Fundația Calea Victoriei ⎢ Gustav Klimt și spiritul Vienei

Ciocîrlan

Scrie un comentariu