Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

De ce ne vin cele mai bune idei când facem duș

Dacă ai avut vreodată momente de Eureka în timp ce făceai un duș, nu ești singurul. Există chiar și o comunitate Reddit în care oamenii își împărtășesc cele mai fascinante gânduri de duș. E adevărat, multe idei creative îți vin sub duș iar motivele le explicăm în acest articol.

Ei bine, se pare că în duş avem mediul perfect în care să ne „eliberăm” ideile de geniu. Cercetările indică faptul că avem mai multe şanse de a avea o gândire creativă atunci când facem lucruri plictisitoare precum pescuitul sau duşul. Din moment ce aceste rutine nu necesită multă gândire, noi intrăm cumva în modul pilot automat şi astfel subconştientul este liber să lucreze asupra a altceva. În acest timp, mintea rătăceşte şi lasă creierul să joace în linişte un joc fără reţinere în care crează asocieri libere.

Acest tip de visare cu ochii deschişi relaxează cortexul prefrontal (centrul de comandă al creierului pentru decizii, ţeluri şi comportament). Însă, pe de altă parte, ea activează restul reţelei din creier care funcţionează în modul implicit (DMN), eliberând căile care se conectează la diferite regiuni din creier. Cu un cortex relaxat şi DMN activat, individul este capabil să realizeze noi conexiuni creative pe care mintea conştienţă le-ar fi respins.

Tocmai de aceea, ideile pe care le avem în duş sunt foarte diferite de cele pe care le avem atunci când lucrăm. Atunci când ne gândim intens la posibilităţile de rezolvare ale unei probleme, reţelele din creier care funcţionează în modul implicit sunt dezactivate, iar controlul prefrontal funcţionează la o capacitate mai mare. Desigur, această abordare nu este deloc rea pentru că ea măreşte capacitatea de concentrare. Pe de altă parte, ea poate „sabota” latura noastră creativă, tocmai pentru că atunci când suntem foarte concentraţi, creierul „cenzurează” ideile neconvenţionale.

Indiferent cât de ciudat ar suna, creierul nu este cel mai activ atunci când ne concentrăm asupra unui lucru, ci atunci când lăsăm mintea să rătăcească. Shelley Carson de la Harvard a descoperit în una dintre cercetările ei că oamenii creativi împărtăşesc o trăsătură uimitoare: ei pot fi distraşi foarte uşor. Tocmai aceasta este frumuseţea acelor minute petrecute în duş. Ne lăsăm distraţi, ne deconcentrăm şi lăsăm frâu liber creativităţii.

Când suntem relaxaţi, creierul poate libera dopamina, supranumită şi hormonul fericirii. O astfel de eliberare de dopamină poate creşte nivelul creativităţii. În plus, studiile indică faptul că şi momentul în care facem duş contează pentru favorizarea ideilor creative. Majoritatea oamenilor fac duş seara sau dimineaţa, când suntem obosiţi. Potrivit unei lucrări publicate în Thinking and Reasoning în aceste momente atingem punctul maxim al creativităţii.

ARTICOLE SIMILARE

Cărțile tipărite îi ajută pe părinți și pe copii să interacționeze mai mult

Andreea Damian

Orezul negru, cel mai sănătos aliment din lume

realitatea

Cum a scris Chuck Palahniuk – Fight Club: „Niciun capitol nu a fost mai lung decât un videoclip”

realitatea

Prințul Harry i-a fost necredincios lui Meghan Markle?

Andreea Damian

REGINA FRUMUSETII ucisa de rapitor

Nelu Ploieșteanu, în stare gravă la spital după ce a făcut COVID-19

Andreea Damian

Scrie un comentariu