Tabu
LIFESTYLESlider

De ce râsul te poate face mai productiv la locul de muncă

Râsul poate te face mai productiv la locul de muncă, deși tot mai puțini angajați au găsit timp pentru râs, pe fondul știrilor negative din timpul pandemiei Covid și al lucrului de acasă, scrie CNBC. Lucrul de acasă, cel puțin parțial, pare probabil să se permanentizeze, chiar dacă multe țări relaxează treptat restricțiile Covid-19.

În timp ce beneficiile modului de lucru hibrid au fost bine stabilite, aceasta înseamnă, de asemenea, mai puțin timp petrecut cu colegii pe termen lung și mai puține șanse de a te detensiona prin glume în birou. Un an de izolare față de prieteni și familie, precum și de colegii de muncă, a contribuit la sentimentele de epuizare. Deși a-ți face timp pentru râs s-ar putea să nu pară o prioritate, experții subliniază că efectele sale asupra creierului nu numai că ne pot îmbunătăți starea de spirit, ci și productivitatea.

Cum ajută râsul creierul

Daniel Sgroi, profesor de economie la Universitatea din Warwick din Marea Britanie, a declarat, la CNBC, că râsul poate declanșa activarea neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina, ambii fiind considerați hormoni care stimulează starea de spirit. Sgroi a explicat că râsul „accelerează rețelele din creier pentru a vă ajuta să vă concentrați”, funcționând ca echivalentul unei creșteri a productivității. Cu toate acestea, el a subliniat că râsul trebuie să fie autentic.

„Există unele dovezi în neuroștiințe că doar forțându-te să râzi poate genera unele dintre aceste efecte, dar atunci acestea sunt mult mai puțin pronunțate decât dacă este o procedură autentică”, a spus Sgroi. Cercetările la care Sgroi a colaborat, publicate în 2015, au găsit dovezi ale unei legături între fericire și productivitate. Una dintre tehnicile din studiul său a fost utilizarea comediei pentru a face participanții să râdă și să fie mai fericiți, ceea ce a sporit productivitatea cu până la 12%.

Legătura dintre fericire şi productivitate

Legătura dintre fericire și productivitate există de ceva vreme, a declarat Sgroi pentru CNBC, dar s-a descoperit abia mai recent că „oamenii care sunt fericiți lucrează mai mult”. „Așadar, este ca și cum a fi fericit generează mai mult timp”, a spus el, explicând că cineva care este fericit ar putea face într-o oră ceea cineva care este mai puțin fericit poate să facă într-o oră și 20 de minute.

De asemenea, Sophie Scott, directorul Institutului de Neuroștiințe Cognitive de la University College London, a declarat la CNBC că râsul ajută și la reducerea nivelului de adrenalină și cortizol din organism, care sunt cunoscuți ca hormoni de anxietate și stres. „Veți obține o absorbție crescută a endorfinelor atunci când ați râs, iar acestea sunt analgezicele naturale ale corpului”, a adăugat ea. Pentru slujbele în care oamenii lucrează în echipă, râsul este un „mod foarte bun de a consolida conexiunile din acea echipă, în același timp, reducând stresul”, a spus Scott.

Să-ți faci timp de râs

Neurologul Sabina Brennan a declarat că păstrarea unei „rezerve” de lucruri care vi se par amuzante poate fi utilă pentru a obține acest impuls. „Cred că trebuie subliniat că unul dintre semnele stresului cronic este pierderea simțului umorului și vă poate fura capacitatea de a vedea latura amuzantă a vieții”, a spus ea. Brennan a evidențiat modul în care „umorul ne ajută să facem față imprevizibilului”, ceea ce ar putea fi un motiv pentru care oamenii se trezesc uneori râzând în momente nepotrivite. Scott a subliniat, de asemenea, importanța acordării timpului pentru râs la locul de muncă.

ARTICOLE SIMILARE

Toamna designerilor români: 3 branduri, 3 stiluri diferite

Andreea Damian

Nicoleta Luciu ACCEPTA sa-si imparta sotul cu alte femei! Uite ce explicatie are!

Cate Blanchett va prezida juriul internaţional al Festivalului de Film de la Veneţia

Andreea Damian

Evoluția rochiei de mireasă și modul în care societatea s-a schimbat odată cu ea

Andreea Damian

Fiica LOREDANEI nu seamana deloc cu ea! FOTO!

Pericolele pe care le implică sforăitul

realitatea

Scrie un comentariu