Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

De ce unii oameni cred că odihna este o pierdere de timp

La baza „culturii agitației” sau dorința de a face cât mai multe în cât mai puțin timp posibil se află convingerea că odihna sau relaxarea este o pierdere de timp.

„A nu face nimic”, fără să te simți vinovată de ceva este noua normalitate (am scris aici despre conceptul LOMO) – sau o formă de rezistență sau doar un mic răsfăț pentru cei mai puțin norocoși?

O serie de studii noi arată că această tendință ar trebui înțeleasă de fapt altfel. 141 de studenți au participat la un studiu comportamental de la Universitatea de Stat din Ohio. Au ajuns să completeze o serie de sondaje ale căror rezultate au susținut ideea că timpul liber este inutil.

În timpul acestor studii, de altfel monotone și plictisitoare, participanții au vizionat patru videoclipuri amuzante și populare pe YouTube, care au fost evaluate diferit de participanți. După ce au vizionat toate cele patru videoclipuri, participanții au indicat cât de mult le-au plăcut. S-a descoperit că participanții care credeau că timpul liber este o risipă nu s-au bucurat atât de mult de videoclipuri.

Într-un studiu de urmărire, participanților li s-a cerut să indice cât de mult le-a plăcut să se implice într-o varietate de experiențe – unele active, cum ar fi exercițiile fizice, și altele pasive, cum ar fi privitul la televizor. Alții erau sociali – petrec cu prietenii – sau solitari, cum ar fi meditația. S-a descoperit că cei care au considerat timpul liber ca fiind o risipă au avut tendința de a se bucura mai puțin de toate tipurile diferite de activități. În plus, acești oameni aveau, de asemenea, mai multe șanse de a fi stresați, anxioși și deprimați.

Pandemia de Covid-19 a avut un efect pronunțat asupra modului în care trăim, muncim și socializăm. În această perioadă, mulți oameni au făcut un pas înapoi și și-au reevaluat prioritățile. Se pare că încadrarea timpului liber ca fiind productiv – să zicem, ca o modalitate bună de a gestiona stresul sau de a vă reîncărca bateriile – nu crește cât de mult le place oamenilor timpul liber.

Psihologii folosesc conceptul de „leisure terminal” – petrecerea timpului liber care are loc doar pentru plăcere. Acest lucru diferă de „agrement instrumental” – petrecere a timpului liber care ar putea servi unui scop mai mare, cum ar fi să vă faceți prieteni sau să rămâneți sănătoși și, prin urmare, să vă simțiți mai productivi.

ARTICOLE SIMILARE

Uite cum arata sotia lui Corneliu Vadim Tudor!

Trăsăturile care o deranjau pe Prințesa Diana! Nimeni nu le-a observat

Andreea Damian

Make-up for your…”Lolita”

realitatea

DRAMA SEXUALA la olteni: ce a vrut politista MELANIA sa-i taie sefului ei!

Dependența de internet, jocuri de noroc și rețele sociale nu mai e o glumă

realitatea

Cea mai bătrână femeie din lume a dezvăluit secretul longevităţii! E atât de simplu

Scrie un comentariu