„Ai visat frumos?” La această întrebare există oameni capabili să răspundă și cei care nu au nicio amintire despre vis. Cercetătorii americani au analizat această întrebare pentru a explica o astfel de diferență.
Îți amintești visele când deschizi ochii dimineața când te trezești? În timp ce unii oameni își pot spune visele, sarcina este mai dificilă pentru alții. Cum putem explica această diferență? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii de la Școala de Studii Avansate IMT din Lucca, în Statele Unite. Ei au analizat factorii care influențează ceea ce se numește „reamintirea viselor”, și anume capacitatea de a-și aminti visele la trezire. Ei au descoperit că variază în funcție de vârstă, obiceiuri de somn, sezon, activitate. Rezultatele lor sunt publicate în revista Communications Psychology.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii s-au bazat pe un grup de 200 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani. Timp de două săptămâni, între 2020 și 2024, au trebuit să spună dacă și-au amintit că au visat sau dacă au simțit că au visat fără să-și amintească. Dacă erau în stare, trebuiau să-și spună visul cât mai precis posibil.
Calitatea somnului a fost măsurată folosind un ceas de mână capabil să detecteze durata somnului, eficiența și tulburările. În plus, participanților li s-au oferit teste psihologice și chestionare pentru a-și măsura nivelurile de anxietate, durata atenției, rătăcirea minții (adică, pierderea în gânduri), păstrarea memoriei și disponibilitatea de a-și aminti vise. Folosind această metodologie, cercetătorii au putut analiza „reamintirea viselor” sau probabilitatea de a-și aminti visele cuiva.
„Memoria viselor nu este doar o chestiune de întâmplare”, spun autorii
Cercetătorii au descoperit că oamenii care aveau tendința de a se pierde în gândurile lor și aveau o „atitudine pozitivă față de vise” aveau mai multe șanse să și le amintească. Dar alți factori păreau să intre în joc. Într-adevăr, „oamenii care au experimentat perioade mai lungi de somn ușor aveau mai multe șanse să se trezească cu amintirea viselor lor”, notează autorii.
Vârsta ar putea intra și ea în joc. De fapt, tinerii aveau tendința de a-și aminti visele. Pe de altă parte, persoanele în vârstă au avut „vise goale”, ceea ce corespunde sentimentului de a fi visat fără a avea vreo amintire. În cele din urmă, autorii au descoperit că participanții și-au amintit visele mai regulat primăvara decât vara.
„Rezultatele noastre sugerează că amintirea viselor nu este doar o chestiune de întâmplare, ci reflectă modul în care atitudinile personale, trăsăturile cognitive și dinamica somnului interacționează”, rezumă Giulio Bernardi, profesor de psihologie generală la IMT School, într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, această descoperire ar putea ajuta la înțelegerea mecanismului viselor, dar și a rolului viselor în sănătatea mintală.
Sursa: Tabu.RO