Tabu
HEALTH

De ce unii oameni își rod unghiile? Psihologii au un verdict şocant!

Obiceiul de a roade unghiile este adesea asociat stărilor de anxietate și un mod prin care persoanele anxioase încearcă să se relaxeze. Această teorie a avut sens până când oamenii de știință au descoperit că anxietatea nu este de fapt cauza principală a acestui mod manifestare a nervozității.

Rosul unghiilor ar putea fi o trăsătură specifică persoanelor perfecţioniste. Pornind de la ipoteza că rosul unghiilor este un obicei dezvoltat de perfecţionişti pentru a lupta împotriva „frustrării, lipsei de răbdare şi de satisfacţie atunci când nu-şi ating obiectivele sau când se plictisesc foarte tare”, cercetătorii de la două universităţi din Canada au testat reacţiile a 48 de subiecți, jumătate dintre ei având astfel de ticuri.

Cercetătorii au creat condiţii experimentale menite să-i frustreze, să-i plictisească, să-i streseze şi să-i relaxeze astfel încât să poată studia felul în care se manifestă aceste obiceiuri în varii condiţii.

Pentru a induce o stare de stres, cercetătorii le-au arătat o înregistrare cu prăbuşirea unui avion, iar pentru a induce o stare de relaxare au proiectat un video cu valurile mării. Pentru a-i frustra, cercetătorii i-au rugat să îndeplinească o sarcină despre care le-au spus că este simplă, dar în realitate nu era, iar pentru a-i plictisi i-au lăsat să aştepte într-o cameră, singuri, timp de şase minute.

Participanţii au apelat mai des la ticurile descrise mai sus în momentele de plictiseală şi de frustrare, decât atunci când erau relaxaţi. Pe de altă parte, ei nu şi-au ros unghiile atunci când au fost stresaţi. „Acest lucru înseamnă că ticurile nu sunt obiceiuri nervoase”, spune Sarah Roberts, unul dintre autorii studiului.

Obiceiul unei persoane de a-şi roade unghiile se numeşte onicofagie. În viziunea psihologilor, roaderea unghiilor devine o tulburare comportamentală dacă se prelungeşte la maturitate şi dacă persoanele afectate mărturisesc că, deşi uneori ajung să-şi roadă unghiile până la sânge, nu pot scăpa de acest tic nervos.

Onicofagia nu este doar o problemă estetică la nivelul unghiilor, această tulburare poate avea consecinţe atât asupra stării de sănătate, cât şi asupra vieţii sociale. Unele persoane ajung să-şi roadă unghiile până la sânge, altele chiar şi în somn.

Rezultatul: vârfurile degetelor sunt inflamate şi foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne şi au un aspect urât. Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecţii la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură şi invers.

În cazuri extreme pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate şi roşii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecţii ale gingiilor şi favorizează apariţia cariilor.

Pe plan psihologic, onicofagia influenţează în mod negativ calitatea vieţii persoanelor afectate, care conştientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relaţiile sociale.

 

ARTICOLE SIMILARE

De ce este mai bine să nu te speli pe dinți după micul dejun

Andreea Damian

Ce conține supa pe care o consumă cea mai longevivă familie din lume

Andreea Damian

Soia – un pericol ascuns pentru sanatate

realitatea

Rolul antioxidanților în sănătatea noastră

realitatea

De ce poate fi bine pentru tine să mănânci același mic dejun în fiecare zi

Andreea Damian

Ai întotdeauna mâinile și picioarele reci? Iată de ce trebuie să-ți faci griji!

Andreea Damian

Scrie un comentariu