Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

De la Alice în Țara Minunilor la Frații Karamazov: top 3 cărți cu matematică

De la Lewis Carroll la Dostoievski și Alice Munro, posibilitățile jocului cu numerele au animat unele ficțiuni de neratat.

Poveștile și matematica se leagă în mod miraculos – sunt două moduri fundamentale de a privi lumea din jur, nu incompatibile cum crede lumea, ci complementare. Matematica poate străluci atât lucrurile cele mai simple, cât și cele mai complexe; același lucru este valabil și în literatură.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei lecturi încărcată matematic, iată trei cărți minunate pe care n-o să vă vină să le lăsați din mână.

Aventurile lui Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll

Mulți presupun că această carte – cu pastile și poțiuni și ciuperci magice – este despre droguri. Dar savantul Melanie Bayley sugerează că-și datorează calitatea de poveste fantastică matematicii. Găsești noțiuni de algebră și geometrie: doar un exemplu – înălțimea lui Alice fluctua mai degrabă decât să rămână constantă. Cu toate că foarte probabil Carroll nu ar fi fost un fan al acestui gen de matematică, Țara Minunilor care distorsionează percepția, transformă cartea într- un caz irezistibil matematic, infinitul potential al minții umane.

Frații Karamazov de Fyodor Dostoievski

Ivan spune la un moment dat: „Dacă Dumnezeu a creat cu adevărat Pământul, spune el, „l-a creat conform geometriei lui Euclid și a minții umane… Cu toate acestea, au existat matematicieni și filosofi [care] chiar îndrăznesc să viseze că două linii paralele, care, după Euclid, nu se pot întâlni niciodată pe Pământ , s-ar putea să întâlni undeva în infinit.” Iar teoria care analizează spațiul hiperbolic dovedește deja asta – liniile paralele se pot întâlni

Prea multă fericire de Alice Munro

Sofia Kovalevskaya a fost o matematiciană din secolul al XIX-lea, într-o perioadă în care femeile nu aveau voie în majoritatea țărilor din Europa să frecventeze universitatea. S-a căsătorit cu un bărbat care a promis că o va duce în Germania pentru a studia, iar ea a devenit un pionier, aducând contribuții majore în domeniu și devenind prima femeie din Europa care a obținut un doctorat în matematică. Totuși, viața ei a fost plină de tragedie și dezamăgire, iar povestea din titlul colecției de povestiri scrise de Alice Munro e nemaipomenită.

ARTICOLE SIMILARE

In dimineata zborului fatal, Iovan daduse anunt la o firma de imobiliare, ca sa-si vanda vila!

Gestul făcut de Andreea Bănică pentru fiica sa, Sofia. Are legătură cu banii

Andreea Damian

Şoc la Hollywood! Angelina Jolie ar mai avea doar trei ani de trăit

Recomandare OMS: tipul de activitate fizică de care ai nevoie în fiecare zi

Andreea Damian

Jay-Z este primul rapper care ajunge miliardar

Andreea Damian

În curând, pilula de a… cincea zi

realitatea

Scrie un comentariu