Tabu
LIFESTYLESlider

De la frunză la IE. Ultima familie din România care mai produce borangic din viermi de mătase

IA este simbolul tradiției strămoșești și o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc. Frumoasa bluză tradițională românească a fost şi este, în continuare, sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford. A apărut și în numărul american al revistei „Vogue”, în martie 2012, purtată de cântăreaţa Adele. Printre designerii români care s-au inspirat din portul tradiţional românesc se numără Adrian Oianu, Dorin Negrău, Corina Vlădescu sau Ingrid Vlasov.

În Stoenești, județul Vâlcea, o tradiție de familie împletită din muncă, suflet și har s-a transformat, astăzi, în singurul loc din România unde se mai obţine mătase naturală. În atelierul de țesături populare, familia Niculescu încearcă să reînvie si să păstreze tradiţiile şi dragostea pentru portul popular prin arta ţesutului tradiţional.

familia Niculescu

Este cunoscută ca fiind singura familie din România care reușește să aibă o plantaţie cu duzi și care continuă procesul mătăsii prin toarcere, filare după care firele sunt trase în urzeală pe războaie de țesut manuale. Materialele sunt transformate în ii, împodobite cu broderii, creații unice, inspirate din cultura românească veche.

Cum a început povestea

În 1979, Cristina Niculescu a participat la o emisiune tv: Noi, femeile. Era elevă în clasa a VII-a.
A ales să se îmbrace cu un costum popular, creat de mama sa, din mătase naturală și nu mică i-a fost mirarea să vadă că toată lumea din platoul de filmare i-a apreciat vestimentația.

S-a decis, atunci, să continue tradiția familiei și a început să crească viermi de mătase, pentru a avea materie primă de cea mai bună calitate pentru costumele croite cu har, în „Atelierul Borangic Niculescu”, amenajat în comuna natală.

„De la mama am moştenit acest talent şi tot de la ea am căutat să învăţ tainele ţesutului tradiţional. Am înţeles că secretul pentru a realiza ceva cu adevărat deosebit constă în a pune suflet în tot cea ce faci“, s-a destăinuit Cristina.

Așadar, cu multă răbdare, investiţii consistente şi destulă încredere a pus bazele unei ţesătorii cu mătase naturală.

Borangic Niculescu, astăzi

În atelierul familiei Niculescu, totul se face ca pe vremea bunicii.

Viermii de mătase, aduşi la stadiul de ouă, sunt crescuţi cu grijă timp de 40 de zile până îşi fac propria „fabrică” de mătase, acea gogoaşă pe care viermele şi-o ţese în jurul lui. Apoi coconii (gogoșile) sunt adunați şi deşirați unul cate unul pentru a obţine firul de borangic, care ulterior va fi tors şi ţesut la războaiele de lemn din atelierul propriu. Nimeni nu mai creşte viermi de mătase. Cel puţin de 20 de ani nici nu cred că se mai ştie de existența lor. E destul de greu să duci tradiţia mai departe, dar, fiind plăcere, nu mai luăm în considerare barierele.”, a mărturisit ea.

„Secretul” e să pui suflet in tot ce faci

Am înțeles că secretul pentru a realiza ceva, cu adevărat deosebit, este să pui suflet în tot ce faci, să nu dai înapoi și să nu cauți scurtături. Lucrăm pe războaie tradiționale, autentice, unele având o vechime 100 de ani. În atelierul nostru dispunem de 14 astfel de războaie achiziționate pe parcursul a două decenii, restaurate de maeștri tâmplari, și toate sunt complet funcționale. Fiecare război are povestea lui, iar noi suntem atașati de toate. La fel ca orice aparatură modernă și războaiele noastre sunt specializate pentru a realiza diverse tipuri de țesături, mai spune ea.

Și în acest domeniu, cel mai mare „dușman” pentru produsele tradiționale românești, create cu multă trudă, este reprezentat de „chinezării”.

Atelierul „Borangic Niculescu” se află în comuna Stoenesti, DN 67 între Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu. Turul atelierului este gratuit, dacă ajungi în timpul programului de lucru.

ARTICOLE SIMILARE

Flick și Denisa Filcea au publicat prima fotografie cu chipul fetiței lor! Eva Maria a cucerit Internetul

Andreea Damian

Studiu: când sunt femeile cu adevărat fericite

Andreea Damian

10 produse naturale care ne ajută să trăim mai mult

realitatea

Cum arată și cu ce se ocupă Miki de la K-pital, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor

Andreea Damian

ARTABU: O pictură realistă de la 1866 încă mai stârnește reacții șocante și controverse!

Ciocîrlan

Cum să slăbeşti fără să petreci ore-n şir în sala de fitness

Scrie un comentariu