Tabu
CULTURE

De vorba cu Ligia Kesisian Mitulescu, director artistic KINOdiseea

Ligia Kesisian este curatorul Balkanik Festival si director artistic la KINOdiseea – Festivalul International de Film pentru publicul tanar, Caravana Metropolis-Cinema in aer liber si Nomad Global Village.

Festivalul International de film pentru publicul tanar, KINOdiseea, revine intre 10 si 20 noiembrie cu cea de a VIII-a editie in Bucuresti.

de-vorba-cu-ligia-kesisian-mitulescu-director-artistic-kinodiseea1Multe filme de anul acesta vor prezenta tinere femei curajoase si ambitioase care reusesc sa iasa in evidenta intr-o lume unde mai mult barbatii guverneaza, indiferent de obstacole. Personaje precum tinere fete care vaneaza pe cei mai inalti munti in pofida a ceea ce societatea si cultura le impun, sportive care fac parkour intr-o gasca de baieti sau fete care coduc karturi, dovedesc pe deplin acest lucru.

  1. Ce aduce nou KINOdiseea anul acesta?

Cea de-a opta editie a festivalului se intinde pe o perioada mai lunga decat oricand, intr-un numar mai mare de cinematografe. Pentru prima data, organizam o sectiune competitiva de filme dedicate publicului de adolescenti si cinefili cu varsta de peste 14 ani. In selectia KINOdiseea YOUTH, se regasesc 10 titluri internationale, filme coming-of-age, foarte apreciate in toata lumea anul acesta. Publicul KINOdiseea creste si se schimba in fiecare an – copiii care veneau la festival acum 8 ani sunt acum tineri, liceeni sau studenti si ne dorim sa le alimentam in continuare dragostea pentru cinema de autor. La fel, la fiecare editie, avem copii mici care vad pentru prima oara un film pe marele ecran si fiecare film din competitia KINOdiseea JUNIOR ar putea fi primul pe care il urmaresc si este important sa ii inspire, sa ii faca sa isi doreasca sa revina la cinematograf, sa aiba curiozitatea de a descoperi lumea astfel.

  1. Sloganul editiei de anul acesta este „You can do anything!” si se adreseaza tuturor, dar in special fetelor si femeilor. Ce vrei sa transmiti cu acest mesaj?

Sloganul este unul care se adreseaza copiilor, tinerilor, dar si adultilor, se doreste sa inspire pe toata lumea. La toate varstele, auzim de la persoane din jurul nostru ca nu putem sa realizam un lucru sau altul, dar e adevarat ca cel mai tare ne afecteaza astfel de lucruri in copilarie, cand nu avem intotdeauna argumente clare pentru a combate pesimismul din jur si ajunge chiar sa se sedimenteze in noi gandul ca nu avem capacitatea sau ca nu e potrivit sa realizam ceea ce ne dorim, uneori din valori traditionale, alteori din necunoastere. Altfel, traim intr-o societate moderna, dar chiar si intr-un astfel de context intalnim inca traditii si prejudecati care ne impiedica uneori sa urmam calea pe care ne-o dorim.

  1. Ce te-a determinat sa alegi aceasta tematica?

Copiii si tinerii au nevoie sa fie incurajati mereu, sa afle ca pot realiza tot ce isi doresc, daca sunt ambitiosi, inteligenti si curajosi. Un laitmotiv in filmele din selectia acestei editii este tanara femeie puternica. Femeile au fost intotdeauna slab reprezentate in arta, iar filmul nu a fost o exceptie, mai ales in cinematografia mainstream. Ma bucur sa urmaresc si sa am de unde alege filme pentru publicul tanar in care tinerele femei sunt foarte bine reprezentate de personaje puternice, ambitioase, pline de curaj. Cand eram eu mica, aveam optiuni limitate de filme potrivite varstei pe care sa le urmaresc, erau animatiile de la Disney, cu printese fragile si de multe ori, naive, fara aspiratii foarte inalte. Si astazi situatia este similara, filmele pentru copii care ajung in reteaua comerciala de distributie sau la TV sunt tot basme cu happy-end, sfarsitul fericit fiind cel mai adesea reprezentat de casatoria cu un print chipes. KINOdiseea este, din pacate, una dintre putinele ocazii cand cei mici au ocazia sa descopere personaje cu care pot realmente empatiza, care ii pot inspira, motiva, incuraja.

  1. de-vorba-cu-ligia-kesisian-mitulescu-director-artistic-kinodiseea2Poti sa ne dai cateva exemple de filme de anul acesta care sustin acest mesaj?

Filmul care deschide festivalul anul acesta este cel mai potrivit. Documentarul The Eagle Huntress, in regia lui Otto Bell, ilustreaza povestea unei fetite de 13 ani, care duce o viata aflata la limita dintre traditie si modernitate, impreuna cu familia ei kazaca, in partea mongola a muntilor Altai. Aisholpan vrea sa devina prima fata care participa la concursul anual de vanatoare al tribului din care face parte. Este puternica, curajoasa si responsabila, insa intentiile ei nu sunt aprobate de toata lumea, pentru ca vanatoarea traditionala, cu ajutorul vulturilor, a fost tot timpul rezervata barbatilor tribului, fiind o indeletnicire transmisa din tata in fiu, niciodata din tata in fiica. Cei care se impotrivesc cel mai puternic dorintei ei sunt batranii, care sustin ca locul unei femei este in bucatarie, si nu la vanatoare, in salbaticie. Aisholpan reuseste insa, sprijinita fiind de tatal ei si castiga si concursul, spre uimirea tuturor.

  1. Ce rol au barbatii in aceasta poveste?

Tatii, fratii, prietenii, trebuie sa le incurajeze pe tinerele fete, sa le asculte, sa le sprijine, sa le trateze fara prejudecati si de la egal la egal.

  1. Care sunt filmele in general pe care consideri ca orice femeie, indiferent de varsta, ar trebui sa le vada?

Kill Bill, Annie Hall, Thelma si Louise, Out of Africa, The Hours sunt doar cateva dintre filmele pe care le-as recomanda tinerelor de toate varstele.

  1. de-vorba-cu-ligia-kesisian-mitulescu-director-artistic-kinodiseea3In filmul „In your dreams”, personajul principal, Laura, face parkour, sport practicat de baieti in special. Ce sfat le-ai da femeilor care vor sa urmeze astfel de sporturi?

O fata poate practica box sau parkour, la fel de bine cum un baiat poate dansa balet sau canta opereta. Ne alegem activitatile care ne reprezinta, e cel mai firesc lucru. Cand eram copila, voiam sa invat karate, dar femeile din familie s-au opus. M-ar fi ajutat in diferite ocazii din viata sa stiu mai bine cum sa ma apar, cred ca toate femeile trebuie sa invete asta.

  1. Cum arata in viziunea ta o femeie de succes si ce ar trebui orice tanara sa faca ca sa ajunga asa?

Cred ca femeile trebuie sa aiba incredere in ele insele, sa aleaga ce isi doresc si sa imbratiseze ce sunt. O femeie de succes este o femeie care isi asuma ceea ce si-a dorit sa devina, ceea ce este.

  1. Ai vreo poveste personala din care tinerele ar putea invata?

Mai degraba ma gandesc la povestea mamei mele. Din scoala primara, pana in liceu, a studiat muzica si asta si-a si dorit, o cariera in muzica, insa parintii i-au interzis o astfel de ocupatie “frivola” si au obligat-o sa studieze economie, in schimb, ceea ce a si facut. Si-a asumat o meserie pe care nu si-o dorea, care nu a facut-o niciodata fericita. Este o tragedie sa traiesti o viata cu care nu te simti confortabil. Am apreciat ca aproape intotdeauna mama m-a incurajat sa fac tot ce imi place si sa nu fac astfel de compromisuri. Un sfat pe care l-as oferi tinerelor, dar si tinerilor, ar fi sa gaseasca mereu un echilibru intre emotional si rational, sa isi cantareasca mereu alegerile foarte bine si privind lucrurile in perspectiva.

ARTICOLE SIMILARE

Secretele TABU SOIREE / Galerie FOTO compromitatoare

realitatea

Creatorii Game of Thrones susțin că au mers prea departe cu violența

Andreea Damian

Birdman, sau virtutea nesperata a ignorantei!

realitatea

De-Phazz

realitatea

Englezii avertizați cu invazie de șobolani, 120 de milioane de rozători așteaptă să le intre în case

realitatea

“Va curge sânge- pe DVD cu ambalaj ecologic, din hârtie reciclabilă

realitatea

Scrie un comentariu