Home > Agenda > EXCLUSIV TABU! Gerard Depardieu despre filmul facut in Romania: “Nu -mi place să fiu dus de nas!”

EXCLUSIV TABU! Gerard Depardieu despre filmul facut in Romania: “Nu -mi place să fiu dus de nas!”

EXCLUSIVITATE TABU

Zilele trecute, o serie de comunicate de presă  anunţau apariţia marelui actor francez, alături de Harvey Keitel, în primul lor film românesc. Condamnat la viaţă, al premiatului regizor Bogdan Dreyer, e o adaptare a nuvelei lui Titus Popovici, Moartea lui Ipu – ecranizată iniţial de Sergiu Nicolaescu, în 1972, cu titlul Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte.

Din păcate, relaţiile dintre regizor şi artişti, pe de o parte, şi producător, pe de alta, nu sunt cele mai fericite. În scrisoarea deschisă care urmează, Gerard Depardieu oferă explicaţii.

“Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc “Condamnat la viaţă”, în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici şi transpusă în scenariu de către A. Salamanian şi Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat. Ca şi personajul principal Ipu, pe care m-am bucurat să-l interpretez.

M-am simţit bine în România, este o ţară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiţi de altfel, şi mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat si editat de regizor.

Ulterior însă, am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de către producători, la cerinţa unui distributor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original cu unul happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen “pachet DVD” sau “pay TV”- în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie iar finalul este unul inevitabil care pune în valoare tot mesajul filmului.

În ceea ce  priveşte varianta de montaj cu finalul schimbat, pe care producătorul vrea să o prezinte oficial: noi, realizatorii filmului, nu o recunoaştem şi o refuzăm categoric. Vorbesc şi în numele autorului filmului, Bogdan Dreyer, cât şi al colegului meu american, Harvey Keitel, care este la fel de revoltat de această manipulare.

Mai mult, aud că se zvoneşte prezenţa mea la premieră, ceea ce nu este adevărat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevarată, la filmul pe care am acceptat să-l fac, nu la ediţia remontată ilegal; pentru că, în plus, producătorul nu a cumpărat nici până astăzi scenariul, iar drepturile de autor sunt încă în proprietatea autorului Bogdan Dreyer şi a mea.

Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul să fie prezentat în altă formă decât în cea originală!

Urmăresc şi stimez cinematografia voastră, şi să nu uităm că suntem şi rămânem europeni, avem cultura noastră, iar americanii pe a lor. Fiecare cu ce ştie să facă. Dacă doream să fac un film american, mă duceam direct în SUA, nu veneam în România.

Sper deci în rezolvarea acestei probleme care ţine în loc un film valoros. Profit şi salut actorii români, alături de care am jucat, în frunte cu cel mai tânăr, Bogdan Iancu.

GERARD DEPARDIEU”

Articole asemanatoare
“Condamnat la viață”, condamnat la scandal
Harvey Keitel îşi dezvăluie originea… maramureşeană!
Condamnat la scandal
Bogdan Dreyer reactioneaza! UPDATE în povestea filmului “Condamnat la viaţă”.

Comenteaza acest articol

EXCLUSIV TABU! Gerard Depardieu despre filmul facut in Romania: “Nu -mi place să fiu dus de nas!”

by realitatea   2 min
0