Tabu
Psihologie Slider

Dependența de smartphone: tinerii se panichează când nu folosesc telefonul

smartphone

Aproape un sfert dintre tineri sunt dependenți de smartphone, sugerează psihiatrii. Studiul realizat de experții de la King’s College London arată că oamenii devin „panicoși” sau se supără dacă li se refuză accesul constant la telefonul mobil. Ce e mai grav e faptul că tinerii nu pot controla timpul petrecut la telefon.

Oamenii avertizează că astfel de dependențe au „consecințe grave” asupra sănătății mintale. Cercetarea, publicată în BMC Psychiatry, a analizat 41 de studii care au implicat 42.000 de tineri într-o anchetă privind „utilizarea problematică a smartphone-ului”.

Dintre participanți, 23% au avut un comportament compatibil cu o dependență – cum ar fi anxietatea de a nu-și putea folosi telefonul mobil, de a nu putea controla timpul petrecut pe telefon și de a folosi telefoanele mobile atât de mult încât nu au mai putut face alte activități. Un astfel de comportament ar putea fi strâns legat de alte probleme, spune studiul, precum stresul, starea de spirit depresivă, lipsa somnului și performanțe scăzute la școală.

„Este nevoie să înțelegem prevalența utilizării problematice a smartphone-ului”, spune unul dintre autorii raportului, Nicola Kalk, de la Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience a King’s College London. „Nu știm dacă smartphone-ul în sine poate fi captivant sau aplicațiile pe care le folosesc oamenii”, a spus Kalk. „Cu toate acestea, este nevoie de conștientizare publică în ceea ce privește utilizarea smartphone-ului la copii și tineri, iar părinții ar trebui să fie conștienți de cât timp petrec copiii lor pe telefoane.”

Coautorul Samantha Sohn a avertizat că dependențele „pot avea consecințe grave asupra sănătății mintale și a funcționării cotidiene, astfel că este nevoie de investigații suplimentare în ceea ce privește utilizarea problematică a smartphone-ului”.

ARTICOLE SIMILARE

O parodie după hitul trupei Queen a ajuns virală pe Internet. Cum sună „Coronavirus Rhapsody“

Andreea Damian

Philip Morris acuzată de ipocrizie din cauza unei reclame împotriva fumatului clasic

realitatea

Emma Watson: scrisoare deschisă pentru Savita Halappanavar – care a murit după ce i-a fost refuzat dreptul la avort

Dora Constantinovici

DJ Tiesto s-a căsătorit. Mireasa are jumătate din vârsta lui

Andreea Damian

Lara Fabian și-a anulat din nou concertul de la București. Motivul e halucinant

Andreea Damian

Cinci moduri de a-i determina pe copii să mănânce legume

realitatea

Scrie un comentariu