Tabu
PsihologieSlider

Dependența de smartphone: tinerii se panichează când nu folosesc telefonul

Aproape un sfert dintre tineri sunt dependenți de smartphone, sugerează psihiatrii. Studiul realizat de experții de la King’s College London arată că oamenii devin „panicoși” sau se supără dacă li se refuză accesul constant la telefonul mobil. Ce e mai grav e faptul că tinerii nu pot controla timpul petrecut la telefon.

Oamenii avertizează că astfel de dependențe au „consecințe grave” asupra sănătății mintale. Cercetarea, publicată în BMC Psychiatry, a analizat 41 de studii care au implicat 42.000 de tineri într-o anchetă privind „utilizarea problematică a smartphone-ului”.

Dintre participanți, 23% au avut un comportament compatibil cu o dependență – cum ar fi anxietatea de a nu-și putea folosi telefonul mobil, de a nu putea controla timpul petrecut pe telefon și de a folosi telefoanele mobile atât de mult încât nu au mai putut face alte activități. Un astfel de comportament ar putea fi strâns legat de alte probleme, spune studiul, precum stresul, starea de spirit depresivă, lipsa somnului și performanțe scăzute la școală.

„Este nevoie să înțelegem prevalența utilizării problematice a smartphone-ului”, spune unul dintre autorii raportului, Nicola Kalk, de la Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience a King’s College London. „Nu știm dacă smartphone-ul în sine poate fi captivant sau aplicațiile pe care le folosesc oamenii”, a spus Kalk. „Cu toate acestea, este nevoie de conștientizare publică în ceea ce privește utilizarea smartphone-ului la copii și tineri, iar părinții ar trebui să fie conștienți de cât timp petrec copiii lor pe telefoane.”

Coautorul Samantha Sohn a avertizat că dependențele „pot avea consecințe grave asupra sănătății mintale și a funcționării cotidiene, astfel că este nevoie de investigații suplimentare în ceea ce privește utilizarea problematică a smartphone-ului”.

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie cu Sorin Onisor – Brasov (partea 2)

realitatea

Aquatique, 10 ani de cresteri spectaculoase

realitatea

„Nu mă spăl niciodată pe față” – Cameron Diaz a contestat standardele de frumusețe și a decis să îmbătrânească frumos

Andreea Damian

Prezentatoarea Pro TV cerută de soție de managerul UNTOLD chiar în prima zi de festival

Andreea Damian

Sorin Bontea a câştigat procesul cu Antena 1. Câţi bani trebuie să primească juratul

Andreea Damian

Beneficiile furiei: 10 motive care te vor face să o vezi diferit

Andreea Damian

Scrie un comentariu