Tabu
Image default
HEALTH Slider

Descoperire uimitoare. Lipsa gravitației ucide celulele canceroase

Lipsa gravitației ucide cancerul, e concluzia unui studiu demarat de Joshua Choi, lector principal în inginerie biomedicală la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia.

Potrivit expertului australian, inspirația pentru cercetările sale a venit dintr-o conversație pe care a purtat-o ​​cu regretatul și marele Stephen Hawking. În timpul conversației, Hawking a remarcat că nimic din Univers nu sfidează gravitația. Mai târziu, când un prieten de-al lui Chou a fost diagnosticat cu cancer, și-a amintit ce spusese marelui Hawking și a început să se întrebe: „Ce s-ar întâmpla cu celulele canceroase dacă le scoatem din gravitație?”

Altfel spus, cancerul este o boală în care celulele încep să se dividă necontrolat și să se răspândească în anumite părți ale corpului și să le preia. Celulele canceroase fac acest lucru reunindu-se pentru a forma o tumoră solidă în organism, care apoi crește până când celulele sunt semnalate să invadeze țesuturi sănătoase – cum ar fi inima, plămânii, creierul, ficatul, pancreasul, etc. Unul dintre cele mai mari piedici cu cercetarea cancerului este faptul că nimeni nu știe exact când este atins acest punct. Cu toate acestea, procesul prin care crește și se răspândește cancerul pare să indice că există un mijloc prin care celulele sunt capabile să se simtă reciproc și să graviteze împreună pentru a forma o tumoare.

Cu toate acestea, cercetătorii biomedicali înțeleg că singurul mod în care celulele canceroase s-ar putea simți reciproc este prin forțe mecanice și că acele forțe au evoluat pentru a lucra într-un mediu în care există gravitație. Acest lucru l-a motivat pe Chou să se gândească la modalități prin care lipsa de gravitație ar putea împiedica capacitatea celulelor canceroase de a se înmulți și răspândi.

Chou și echipa sa au testat efectele microgravității asupra celulelor canceroase din laboratorul lor. În acest sens, unul dintre studenții săi absolvenți a creat un dispozitiv – un recipient de dimensiuni, cu o mică centrifugă în interior. Celulele diferitelor boli sunt conținute într-o serie de păstăi din centrifugă, care apoi le învârte până când simt senzația de microgravitate. „Lucrările noastre au descoperit că atunci când sunt plasate într-un mediu de microgravitate, 80 – 90% dintre celulele din cele patru tipuri diferite de cancer pe care le-am testat – ovarian, sân, nas și plămân – au fost dezactivate. Prin dizactivare, vreau să spun că fie mor, fie plutesc pentru că nu mai pot prinde. Aceste patru tipuri de cancer sunt unele dintre cele mai greu de ucis”, a spus el.

Și mai impresionant este faptul că aceste rezultate au fost obținute prin simpla modificare a forțelor gravitaționale – adică fără ajutorul medicamentelor. Când au fost supuse unor condiții de microgravitație, celulele canceroase nu au putut să se simtă reciproc și, prin urmare, au avut o perioadă foarte grea pentru a se reuni.

La începutul anului viitor, echipa își va continua experimentul la bordul unui modul spațial special conceput (SpaceX va oferi servicii de lansare). Chou și colegii săi vor petrece durata experimentului (șapte zile) pe teren, unde vor monitoriza progresul experimentului și vor realiza imagini cu celule vii prin intermediul fluxurilor de date, potrivit sciencealert.com.

ARTICOLE SIMILARE

Cardi B le sfătuiește pe adolescente să nu fumeze pentru a arăta „cool”

Andreea Damian

Ce vedete și-au descoperit pasiunea pentru gătit și s-au filmat făcând acest lucru

Tabu Tabu

Instagramul mai și citește sau în lumea confortabilă a bookstagram-ului

realitatea

Oamenii neglijați în copilărie au creierele mai mici, arată un studiu realizat pe „orfanii lui Ceaușescu”

Andreea Damian

Leacul pentru mahmureală, descoperit de cercetătorii finlandezi

Andreea Damian

Acest ingredient anti-îmbătrânire are același efect ca și botoxul, potrivit dermatologilor

Andreea Damian

Scrie un comentariu