Tabu
HEALTH Slider

Deșeurile din plastic poartă bacterii periculoase în jurul lumii

plastic

Cercetătorii au descoperit pe plajele din Scoția granule din plastic contaminate cu E coli ceea ce ar putea pune în pericol populația lumii. Pericolul este cu atât mai mare cu cât deșeurile din plastic poartă bacteriile periculoase în toată lumea.

Aceste granule se găsesc peste tot în mediul înconjurător – mări, rîuri, oceane – și funcționează ca plute pentru bacterii periculoase, transportându-le din scurgerile din canalizări și scurgeri agricole către ape de scăldat și paturi de crustacee. Dr Richard Quilliam, autorul principal al studiului, este îngrijorat că deșeurile din plastic ar putea transporta bacteriile pe distanțe mari, dând exemplul holerei din India care poate ajunge pe țărmul SUA.

„Pericolul constă în faptul că patogenii ar putea fi transportați pe distanțe lungi și să supraviețuiască mult mai mult decât de obicei. Când un patogen este legat de o bucată de plastic, va fi protejat, pentru că se poate ascunde de lucruri care îl omoară în mod normal, cum ar fi lumina UV. Și odată ce stați pe o bucată de plastic care este proiectată să reziste sute de ani și plutiți în curenții oceanici, aveți posibilitatea să mergeți distanțe mari”, a declarat specialistul, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință au descoperit că 45% dintre granulele din plastic (de mărimea unui bob de linte) colectate de pe cinci plaje din regiunea East Lothian erau poluare cu E. Coli, o bacterie care cauzează diaree și crampe severe. Până la 90% dintre ele erau contaminate cu Vibrio, care cauzează gastroenterită. Prezența E Coli indică un nivel ridicat de poluare cu ape uzate deversate. Pe o plajă, granulele din plastic contaminate, cunoscute și sub denumirea de „mermaids’ tears” (în traducere lacrimile sirenelor), reprezintă un risc ridicat pentru copii în particular, spun cercetătorii.

Înțelegerea și cunoașterea riscurilor este importantă. Trebuie să ne gândim la ratele de expunere a oamenilor la patogenii de pe plastice. Apele pentru scăldat sunt reglementate de directive UE, care verifică prezența E. Coli din apă. Dar nu verifică particulele de plastic care ar putea fi contaminate cu E. Coli pe plajă. Granulele viu colorate sunt un magnet pentru copii – și nu ați vrea ca copiii să le bage în gură.”, a declarat Qulliam.

Granulele din plastic, care pot fi transparente sau colorate, sunt folosite la fabricarea maselor plastice. Ele ajung în mări prin scurgeri accidentale din containere sau camioane de transport. Cercetătorii au făcut teste doar pe două bacterii, dar granulele din plastic ar putea atrage și alți patogeni, cum ar fi rotavirus și norovirus, care provoacă boli gastro-intestinale. E. Coli poate supraviețui între două și patru săptămâni în apă, în timp ce Vibrio și norovirus pot supraviețui timp de mai multe luni în mări.

 

ARTICOLE SIMILARE

S-au redeschis cinematografele. Care sunt regulile

Andreea Damian

Mariah Carey și dependența de alcool. Fostul ei manager rupe tăcerea

Andreea Damian

Iulia Albu i-a făcut cont de Instagram fiicei sale, la 11 ani. Cât de frumoasă de micuța

Tabu Tabu

O nouă lovitură pentru Meghan și Harry. Ce se va întâmpla de la 1 aprilie

Andreea Damian

Despre universul vloggerilor influenți pe care-i ascultă copiii sau cum YouTube naște miniscandaluri

Dora Constantinovici

Motivul pentru care fiicele prințului Harry nu vor moșteni un titlu regal

Andreea Damian

Scrie un comentariu