Tabu
LIFESTYLESlider

Un designer cu contracte în Franţa: „Români, puteți impresiona și prin simplitate!”

Alexandra Crișan are 29 de ani. A terminat Arhitectura la București și de mai bine de doi ani face design de interior. Din pasiune.

E o artistă, dar are si un oarecare soi de activism social. „Îmi place să ajut oamenii”, spune tânăra entuziastă. De altfel, în timpul liceului a câștigat un concurs, iar lucrarea ei a fost trimisă chiar la Organizația Națiunilor Unite. Râde molipsitor și spune că nu suportă băile și bucătăriile mici și nici culoarea maro. În schimb, e înnebunită după trendul greenery și crede că orice om ar trebui să aibă acasă o bucățică de natură. Acum, că piața a explodat și românii apelează tot mai mult la specialiști când vine vorba de amenajarea spațiului personal, nu-și mai vede capul de treabă. Mai cu seamă că, printre altele, își vinde ideile și francezilor. Mai exact face home staging pentru agențiile imobiliare de acolo. În 2014, Alexandra a fost desemnată best junior designer. Este de părere că mulți români suferă încă de dorința de a epata, atunci când își renovează locuințele. Așa ajung cei cu „statut social” să aleagă coloane dorice sau ionice, cu foițe de aur sau fresce lipsite de gust. „LESS IS MORE”, le spune Alexandra, însă uneori lupta ei e în zadar. Totuși, spune ea, cei mai mulți preferă stilul minimalist. Oamenii vor să scape de obiectele inutile și să aibă mai mult spațiu.

Alexandra Crișan și-a deschis o firmă de design interior în 2015. A iubit întotdeauna arta și s-a implicat social. La 17 ani viceprezida deja un ONG și punea suflet la fiecare campanie socială. Tot în timpul liceului a participat la un concurs în Italia. „Era o simulare a ceea ce se întâmplă într-o zi normală la ONU. Am fost reprezentanta României, dar în cadrul concursului am reprezentat Uganda. Trebuia să facem o lucrare despre cum am putea să îmbunătățim situația prizonierilor din acea țară. Am susținut lucrarea la Genova, în fața a sute de persoane. Toată lumea a fost foarte impresionată, iar cei de la ONU mi-au trimis o scrisoare de recomandare. Lucrarea mea a ajuns la ONU New York, fiind propusă ca posibilă rezolvare a situației deținuților”, a povestit cu înflăcărare Alexandra Crișan. A dat examen la Facultatea de Arhitectură, însă nu a intrat la stat. „Au fost lacrimi, dezamăgiri și până la urmă am ajuns la privat”, povestește tânăra. Ironia sorții a făcut ca peste câțiva ani de la așa-zisul eșec să fie desemnată best junior designer.

Designul de interior, o pasiune

„Proiectez cu drag și case, de fapt sunt arhitect, dar mult mai aproape de suflet îmi este  design-ul  interior”, spune Alexandra. Tânăra a povestit că a lucrat pentru o companie din Israel. „Făceam blocuri, grădinițe și alte clădiri. A fost o experiență frumoasă pentru că ei au alt sistem de proiectare. Mă refer la clădiri antibombardamente, ferestre, acoperișuri”, a explicat designerul. Un prieten i-a cerut să îl ajute și așa a început să facă design interior. „Am început cu un client – prieten. Atunci mi-am deschis și firma. Era o companie care producea termopane, iar clientul meu avea nevoie să facă studii de piață despre cum ar putea să arate acest nou showroom al lor, dacă oamenii sunt receptivi la ideea lor, dacă le place și așa am pornit”, povestește tânăra, care de atunci a realizat designul a zeci de case din Capitală.

Își vinde ideile francezilor

Alexandra colaborează și cu o agenție din Franța. „Îmi vând conceptele și ideile francezilor. Este vorba de home staging. Practic, prețurile apartamentelor în Franța au crescut mult prea mult și oamenii nu vor să mai plătească sute de mii de euro pe apartamente mici și vechi. Și au zis „ok, păstrăm prețurile, însă îți oferim serviciile acestea: cum ar putea arăta apartamentul”. Și atunci agentul imobiliar se duce la apartament cu clientul și îi spune: „uite așa arată acum, însă ar putea arăta așa”. Deja am ajuns la 200 de proiecte în Franța”, povestește Alexandra. Francezii îi cer ca nimic să nu fie repetitiv. „Nu pot neaparat să urmez un anumit stil”, explică designerul.

Cum să-ți amenajezi locuința pentru a rămâne în trend

Alexandra spune că nu încearcă să impună un anumit stil atunci când amenajează o locuință. „Trebuie să-ți ajuți clientul. De aceea toate casele sunt diferite pentru că sunt făcute în funcție de personalitatea oamenilor. Fiecare își aduce aportul”, spune aceasta. În ultima vreme, românii apelează din ce în ce mai mult la designeri. „Și-au dat seama că este o necesitate”, spune Alexandra. Totuși, tânăra spune că preferă nuanțele neutre și sfătuiește pe toată lumea să le folosească. „Cel mai mult îmi place gri-albastru,textura infinită a lemnului, cuprul, sticla, tușeul catifelat al țesăturilor adică elementele naturale, pentru că în opinia mea vor fi mereu actuale. Pe de altă parte, dacă încerci ca în fiecare apartament să integrezi un anumit trend sau lucruri care acum „se poartă”, riști ca peste patru cinci ani să se demodeze”, a explicat designerul de interior. De altfel, durata de viață a unui design e de maximum 10 ani.

.

Băi și bucătării, prea mici

În România, spune tânăra, există probleme cu bucătăriile și cu băile. De cele mai multe ori sunt neconforme. Fiind prea mici nu îndeplinesc cerințele clienților. Acolo e și cel mai mult de lucru. De asemenea, mai spune Alexandra, grădinile și balcoanele ar putea fi mai generoase. „Le recomand românilor să apeleze la un designer pentru eficientizarea spațiilor. Dacă nu au această posibilitate îi sfătuiesc să  păstreze elemente cât mai naturale. Eu, în amenajările pe care le fac, încerc să evit materialele plastice, alegând în locul lor: metalul, lemnul, ratanul, sticla, țesături naturale. De asemenea, foarte important este, și menționez asta în mod special, ca alegerea produselor să se îndrepte și spre producătorii români. Și îi îndemn să cumpere produse fabricate la noi. Colaborez cu producători ale căror produse ating  standardele europene de calitate”, a explicat Alexandra.

Care este trendul în design interior

Trendul se stabilește după târgul de la Milano. Acesta are loc în fiecare an, în luna aprilie. „Anul trecut a fost greenery, adică verde și natură, elemente tropicale. Eu am rămas setată pe trendul acesta, îmi place ideea de a aduce natura în casă. Nu toată lumea locuiește într-un spațiu cu grădini. Toată lumea a adoptat acest stil. La IKEA, de exemplu, vor apărea niște sere cu plante pe care ți le poți crește acasă. Sunt tot felul de inovații care îți permit să ai grădina în interior”, spune Alexandra, care recunoaște totuși că românii sunt mai reticenți din acest punct de vedere. „În Franța, de exemplu, este un artist care se ocupă strict de estetica fațadelor și chiar realizează opere de artă din plante. Românii sunt destul de reticenți. Nu au încă deschiderea aceasta. Și la interior au rețineri”, a mai spus designerul de interior.

Cei mai indeciși clienți sunt cei care vor să impresioneze

În România, Alexandra se luptă încă cu grandomania. Români care vor să impresioneze și care aleg cele mai scumpe obiecte. „Din cauza asta sunt mai indeciși, nehotărâți, încearcă să se impună și să nu-mi respecte deciziile și alegerile. Încerc să îi ajut, dar am cazuri în care am renunțat. Este vorba despre cei are au câștiguri mari și au tendința să epateze: nu au certitudinea că produsele alese vor impresiona pe toată lumea. Vor să fie cât mai scumpe, să iasă în evidență”, a povestit Alexandra.

Cât costă să-ți amenajezi locuința

Prețul, spune Alexandra, depinde de suprafața pe care dorești să o amenajezi. Prețul unei amenajări depinde și de produsele alese dar, nu uitați: „Puteți impresiona și prin simplitate”, a conchis Alexandra Crișan.

 

ARTICOLE SIMILARE

Reteta de vara – Vinete umplute

realitatea

Tainele morţii secretarei lui Elan Schwartzenberg!

realitatea

Celebritati nascute pe 8 august!

realitatea

Accesoriile te fac invingatoare, chiar si in bucatarie

realitatea

Jennifer Lopez, trucurile pe care le folosește ca să arate mult mai tânără

Andreea Damian

Cum afectează durerile menstruale productivitatea femeii la locul de muncă

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu