Home > Fashion > Designerul săptămânii: Cristóbal Balenciaga

Designerul săptămânii: Cristóbal Balenciaga

Cristóbal Balenciaga Eisaguirre, născut pe 21 ianuarie 1895 a fost un designer spaniol și fondatorul celebrei case de modă, Balenciaga. Balenciaga s-a născut în Guetaria, un oraș basc pescăresc din Spania.

La vârsta de 12 ani a început munca de ucenic la un croitor. Pe vremea când era doar un adolescent, Marchiza de Casa Torres, cea mai importantă personalitate din orașul său natal, a devenit clienta și admiratoarea fidelă a lui Cristobal. Aceasta l-a trimis pe viitorul designer la Madrid, unde avea să fie învețe croitorie.

Balenciaga a avut un mare succes încă de la începutul carierei sale de designer, în Spania. Cristobal și-a deschis un butic în San Sebastian, Spania, în 1919, extinzându-și afacerea și în Barcelona și în Madrid. Familia regală spaniolă și aristocrația din Spania se îmbrăcau în creațiile tânărului designer, dar când războiul civil spaniol a început, Balenciaga a plecat în Paris.

Designerul și-a deschis o casă de modă în Paris, în august 1937. Cu toate acestea de abia în anii de după război a început Balenciaga să-și defășoare adevăratele talente. În 1951, Balenciaga a transformat complet silueta feminină, lărgind umerii și înlăturând talia. În 1955 a creat rochia tunică, iar în 1959 au apărut fustele cu talie înaltă și hainele tăiate în formă de kimono.

Designerul și-a închis casa de modă în 1968 și a început să predea ore de design. Printre ucenicii lui care aveau să devină cunoscuți, s-au numărat Oscar de la Renta, André Courrèges, Emanuel Ungaro, Mila Schön și Hubert de Givenchy.

Astăzi, Balenciaga este condusă de Nicolas Ghesquière și deținută de Grupul Gucci.

Cristóbal Balenciaga Eisaguirre a murit pe 23 martie, 1972 în Valencia, Spania.

Balenciaga azi:


Loading...

Comenteaza acest articol

Designerul săptămânii: Cristóbal Balenciaga

by realitatea   1 min
0