Tabu
CULTURELIFESTYLEPEOPLESlider

Despre această forță a naturii numită Dolly Parton și de ce vă recomand „Dolly Parton’s Heartstrings”

După cinci decenii de carieră, legenda muzicii country – și muza unui nou serial Netflix Dolly Parton’s Heartstrings care dezvăluie poveștile din spatele celor mai iubite melodii semnate Dolly Parton.

Popularitatea artistei durează de atâta timp, în mare parte, deoarece, chiar și după cinci decenii de carieră, ea rămâne o enigmă. Iar acum, Dolly Parton pare să captiveze o generație cu totul nouă. În vârstă de 73 de ani a reușit cumva să ajungă la milenari: este subiectul unui popular serial podcast (Dolly Parton’s America, găzduit de Jad Abumrad îl găsiți aici), inspirația pentru noua serie de antologie Netflix Dolly Parton’s Heartstrings și are aproape cinci milioane de fani pe Twitter.

Cel mai mare mister este faptul că Parton a rămas reticentă în a face declarații politice, chiar și în aceste timpuri ciudate (spre deosebire de exemplu de Jane Fonda care la cei 80 de ani ai săi este extrem de implicată în lupta împotriva schimbărilor climatice). Și e cumva ciudat că Dolly Parton nu a vrut niciodată să se autointituleze drept feministă – deși e. La începutul acestui an, propria ei soră, Stella Parton, a spus că îi e „rușine” că Dolly nu a vorbit mai multe despre mișcarea #MeToo. Drept replică, Parton a declarat pentru The Guardian: „Nu simt că trebuie să mă etichetez sau să insist pe subiect. Cred că modul în care mi-am trăit viața cât și modul în care mi-am construit afacerea/cariera vorbesc de la sine.”

Cu ocazia decernării premiilor Emmy din 2017, Parton care a apărut pe scenă pentru a prezenta un premiu pentru cel mai bun rol alături de colegele sale, Fonda și Lily Tomlin – care amândouă l-au criticat cumva voalat pe Donald Trump – a făcut ceea ce face ea de obicei atunci când i se pare că discuțiile devin prea politice sau controversate: a dat-o în glumițe.

Partea interesantă este faptul că o generație care a crescut cu selfie-uri pline de filtre pe Snapchat pare să înțeleagă că artificialul din înfățișarea cuiva nu neagă autenticitatea sau că dragostea pentru părul extra aranjat și foarte decolorat sau pentru unghiile false nu împiedică pe cineva să fie extrem de talentat în compunerea versurilor. (Parton susține chiar că a compus 9 to 5 în timp ce își aranja manichiura.) Poate tocmai de asta, la Grammy-urile din acest an, când Parton a fost onorată cu premiul MusiCares al anului pentru premiul pentru filantropie, ea a cântat alături de Katy Perry, Maren Morris, Cyrus și Musgraves (noua generație glam-pop) absolut firesc.

La fel ca Cher, Parton a ajuns la un nivel rar de celebritate intergenerațională: o bunică excentrică pe rețelele sociale. E chiar recunoscută pentru rapiditatea, spontaneitatea și originalitatea cu care le răspunde (ea sau cineva din echipa ei, să nu fim totuși copii) fanilor sau altor cântăreți mai tineri care-i cer sfaturi sau îi pun întrebări. “Nu-mi pasă cum menținem în viață muzica country, important e să o facem” – a spus ea într-un interviu.

Iar frumusețea constă în felul în care reușește să-i țină aproape pe oameni care de altfel, n-au nimic în comun unii cu ceilalți. Întrebată în 1997 cum a putut să țină aproape atât fanii ultra religioși cât și pe cei din comunitatea LGBT, ea a răspuns: „Sunt două lumi diferite, eu trăiesc în ambele și le iubesc pe amândouă, le înțeleg și le accept în aceeași măsură.” Și apropos de lumi diferite, o fi Dolly Parton una dintre cele mai cunoscute și iubite cântărețe din lume dar ea vine dintr-un mediu social dezavantajat. Parton s-a născut în ianuarie 1946, iar părinții săi erau atât de săraci încât l-au plătit pe medicul care a asistat la nașterea sa cu făină de porumb.
A început să compună cântece scurte înainte să știe să le scrie – așa că mama ei le nota pentru mai târziu. La 10 ani, cânta deja într-o emisiune TV locală. La 13 ani, Johnny Cash a prezentat-o ​​pe scenă la Grand Ole Opry.

În noaptea în care a absolvit liceul – prima din familia ei care a reușit să meargă atât de departe cu școala – bagajele sale erau deja pregătite. A plecat spre Nashville a doua zi dimineață.

Parton a tot încercat să intre în lumea muzicală fără prea mult succes până când Norma Jean, cântăreața din pe atunci popularul spectacol de varietăți Porter Wagoner, a renunțat la carieră pentru a se căsători. Wagoner a angajat-o pe Parton pentru a fi noua sa parteneră de duet, deși a avut nevoie de ceva timp pentru ca fanii Normei Jean să o accepte. La prima apariție a lui Parton în emisiune, publicul – așteptându-se să o vadă pe Norma Jean – a huiduit-o pe Parton. De altfel, huiduielile publicului au urmărit-o pe Dolly Parton mult timp după, ea spunând că a fost chiar inspirată de acestea. Există și alte răni care au făcut-o să compună piese, toate descrise în versurile cântecelor sale: perioada în care colegii ei de școală s-au amuzat pe tema zdrențelor pe care le purta, perioada în care o femeie superbă și roșcată a îndrăznit să flirteze cu soțul ei, Carl Dean, chiar de față cu ea (Jolene).

Deși Parton, la prima vedere, pare o optimistă, o mare parte din muzica ei este bazată pe un sentiment foarte acut de nesiguranță pe care a muncit din greu pentru a-l depăși. La început, unii jurnaliști au fost surprinși să constate că Parton avea atât de multe fane – au presupus că o femeie care arăta astfel nu poate decât să inspire gelozie în rândul ascultătoarelor de sex feminin. Dar, curând misterul a fost elucidat, multe femei care erau simple gospodine o iubeau pe Parton pentru că se imaginau în pielea ei, ea reprezenta fantezia supremă a acestei femei care arată scandalos și e extravagantă deși, sub pojghița aparent superficială ascunde aceleași sentimente ca ale lor. Și da, 9 to 5 a fost scris împotriva șefului său care pe atunci era în continuare Porter Wagoner și care avea grijă să o exploateze maxim. De altfel despărțirii lor din 1974 în urma căreia Dolly Parton a obținut enorm de mult succes pe cont propriu i-au urmat o serie de jigniri din partea acestuia peste tot în presă. Ca idee – „țâțoasă blondă și proastă„ – era doar una dintre acestea. Dolly l-a iertat pentru tot, a compus chiar piesa I will always love you – special pentru el, mulțumindu-i pentru șansa pe care i-a dat-o. Pun pariu că nu știați că piesa făcută celebră de Whitney Houston a fost compusă de fapt de Dolly Parton.

Am văzut ieri primele două episoade din Heartstrings difuzat de Netflix. Este cringey pe alocuri, este extrem de dulcegăros (prea dulcegăros pentru gustul meu dar am făcut o excepție pentru Dolly), nu e genul meu obișnuit de serial. Dar e un serial până la urmă creat cu dedicație pentru perioada asta a anului și e perfect pentru după-amiezele noroase. Fiecare poveste (căci fiecare episod este despre un anume cântec) este parte din Dollyverse (Universul Dolly) și nu știu de ce mi-ar plăcea să cred că e genul acela de serial telenovelistic acceptat de toată familia și de toate generațiile.

O artistă incredibilă, un om cald, cu mult simț al umorului, autoironică și apropo de asta a spus la un moment dat despre look-ul său îndelung criticat – “este nevoie de mulți bani pentru a arăta atât de ieftin”. Femeia e o forță a naturii și forța ei constă exact în faptul că nu dă doi bani pe ceea ce spune lumea despre ea.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată pielea Oanei Radu după ce a slăbit 115 kilograme. Ce ascunde artista sub haine

Andreea Damian

Ce trebuie să știi despre scrubul facial

realitatea

Jennifer Lopez și Shakira vor cânta în pauza finalei Super Bowl din 2020

Andreea Damian

Actorul Hugh Jackman nu poate lucra cu Angelina Jolie. Motivul incredibil!

Andreea Damian

Ce probleme de sănătate au avut în familie Cătălina Grama Jojo și Paul Ipate

Tabu Tabu

Puya, prins drogat la volan. Rapperul s-a ales cu dosar penal

Andreea Damian

Scrie un comentariu