Tabu
PEOPLESlider

Destinul fabulos al lui Pierre Cardin, „ultimul împărat” al modei

Pierre Cardin refuzase întotdeauna toate ofertele pentru documentare. Până când regizorii americani P. David Ebersole și Todd Hugues îl vor convinge și vor invita monstrul sacru al modei futuriste să-și spună viața. Filmul „Pierre Cardin” a fost lansat pe 23 septembrie. Trei luni mai târziu, Pierre Cardin își dădea ultima suflare.

Pierre Cardin, italianul, este un mit planetar, dar și una dintre marile figuri tutelare ale Franței. Un couturier imens care a construit un imperiu cu ramificații la fel de vaste ca meandrele unui râu lung agitat. Dar, în spatele legendei și a etichetei vizionare, cine este într-adevăr domnul Cardin? Aceasta este întrebarea care i-a îndrumat pe regizorii americani P. David Ebersole și Todd Hughes pentru documentarul lor lansat în cinematografe pe 23 septembrie.

Între reinvenții și revoluții

Înarmați cu arhivele casei și cu mărturiile creatorului însuși, ei au prezentat destinul lui fabulos. Cea a unui autodidact care și-a învățat mai întâi meseria de la un croitor Vichy înainte de a face o carieră la Paris. Angajat în atelierele casei Paquin, a lucrat apoi la Schiaparelli și apoi a devenit primul croitor la Christian Dior. Acesta din urmă l-a sponsorizat când și-a lansat casa în 1953. Au urmat aproape 70 de ani de creații și tot atâtea revoluții.

Îi datorăm rochiile de bal, salopeta Cosmocorps, formele geometrice minime, tăieturile și culorile îndrăznețe, costumele mitice din seria Bowler Hat and Leather Boots, jachetele Beatles Cylinder dar și reinventarea modei. Îmbrăcămintea pentru bărbați, apariția articolelor de îmbrăcăminte, deschiderea pieței în China … El este nașul industriei modei și ultimul mare designer independent, proprietar al mărcii sale 100%.

Multifațetat

Regizorii documentarului au intervievat, de asemenea, cele patru colțuri ale lumii, personalitățile care l-au inspirat, inclusiv Sharon Stone, care l-a întâlnit când era doar un tânăr fotomodel la Paris sau Naomi Campbell, care îl plasează în panteonul său de creator favorit și îi mulțumește pentru că a ales modele de culoare cu mult înaintea celorlalți.

Am învățat libertatea de la el.

JEAN PAUL GAULTIER

Există, de asemenea, celebrul Jean Paul Gaultier care, la vârsta de 17 ani, a fost recrutat în echipa de design a couturierului și care spune: „Am învățat libertatea de la el”. Philippe Starck, editor la Pierre Cardin la începutul anilor ’70, la rândul său, a spus: „când aveam 17 ani, singurul om modern era el”. Filmul dezvăluie și cele două mari iubiri ale vieții sale: Jeanne Moreau, cu care a trăit o poveste de dragoste pasională la începutul anilor ’60 și André Oliver, tovarășul și colaboratorul său care a murit de SIDA în 1993.

În spatele designerului futurist și avangardist, al designerului obsesiv al rundei, al patronului cultural, al proprietarului legendarului restaurant Maxim’s, al omului de afaceri cu vreo 800 de licențe și al Academicianului, descoperim mai presus de toate un stanhanovist al creației care își va dedica toată viața să construiască moda viitorului, în același timp ecoul lumii contemporane. Și la 98 de ani, el era încă plin de proiecte, cum ar fi construirea unui turn în Veneția.

ARTICOLE SIMILARE

Celine Dion, la 50 de ani. O viață încununată de succes

Andreea Damian

Sfântul Valentin te prinde singură? Câte poți face în această zi!

Andreea Damian

Pantofi de ceremonie, de înaltă calitate și design exclusivist – Încălțăminte elegantă pentru bărbați realizată manual

Andreea Damian

Peter Jackson îşi vinde studioul de efecte speciale pentru 1,38 miliarde de euro

Andreea Damian

VALENTINO ⎪ Haute Couture Show la Palazzo Colonna

Ciocîrlan

Rona Hartner, pe moarte! Sora ei a dat vestea tristă despre actriță: „Își trăiește ultimele clipe“

Andreea Damian

Scrie un comentariu