Home > Health > Dieta mediteraneană ar putea fi remediul împotriva cirozei

Dieta mediteraneană ar putea fi remediul împotriva cirozei

dieta mediteraneana

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase cure. Nu numai că vă ajută să pierdeți în greutate, dar vă aduce și numeroase beneficii pentru sănătate. Dieta mediteraneană protejează atât inima, deoarece reduce colesterolul „rău” al cărui nivel crescut este asociat cu depunerile pe artere, cât și ficatul.

Potrivit oamenilor de știință, dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mononesaturați și omega 3, are efecte benefice asupra bolnavilor de ciroză. Consumul ridicat de fructe și legume, cereale integrale, ulei de măsline și pește, scade considerabil numărul de decese provocate de această boală.

Ciroza este o boală care ucide, anual, în lume, peste un milion de oameni. Un studiu recent al cercetătorilor de la Virginia Commonwealth University arată că dieta mediteraneană crește șansele de ameliorare a stării de sănătate a bolnavilor de ciroză. Cercetătorii au descoperit că dieta, care conține doar în mică măsură carne roșie, îmbunătățește conținutul microbian intestinal în cazul pacienților cu ciroză. Descoperirea, bazată pe analiza a peste 300 de pacienți, se adaugă studiilor care evidențiază rolul extrem de important jucat de microbio, în boli cronice.

Oamenii de știință au urmărit 157 de pacienți americani și 139 turci, unii sănătoși, alții bolnavi, timp de trei luni pentru a evalua riscul de spitalizare, cauzat de complicații precum icter și calculi biliari.

Cercetătorii, conduși de dr. Jasmohan Bajaj, au descoperit o diferență uriașă între microbiomul intestinal al adulților turci și americani. În sensul că microbiomul adulților turci este mult mai divers decât cel al americanilor care preferă o dietă occidentală.

Acest nou studiu, a adăugat ea, arată că o dietă mediteraneană bogată în antioxidanți are un efect protector în fazele timpurii și avansate ale bolii hepatice.

Iată un exemplu de meniu pentru o zi din dieta mediteraneană!

Mic dejun:

– 1/3 pepene galben

– 1 felie de pâine prăjită

– 2 lingurițe de unt de arahide

– 1 măr

Gustare:

– o mână de nuci, alune sau migdale

Prânz:

– 2 căni salată de spanac

– 50 g piept de pui

– 1 linguriță ulei de măsline

– 1 linguriță sos vinegreta

– 1 pită mica din cereale integrale

– 1 măr

Gustare:

– o mână de nuci, alune sau migdale

Cina:

– 140 g pește

– 1 cartof dulce, mic

– 2-3 cești de sote din broccoli, ardei, cepe și ulei de măsline

– 1 cană de fruct proaspăt

 

Articole asemanatoare
dieta
Cea mai eficientă dietă pentru reducerea grăsimii viscerale, asociată cu afecțiuni cardiovasculare
spania
În Spania trăiesc cei mai sănătoși oameni din lume
dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană, cea mai bună dietă a anului 2019
Galerie FOTO cu Mica de la Abracadabra. Vezi cum au reactionat fostii ei colegi

Comenteaza acest articol

Dieta mediteraneană ar putea fi remediul împotriva cirozei

by Andreea Damian   1 min
0