Tabu
Image default
HEALTH Slider

Dietele vegane și vegetariene ar putea fi legate de un risc mai mare de AVC

Dietele vegane și vegetariene scad riscul de boli de inimă, dar cresc riscul de accident vascular cerebral, sugerează un studiu major.

Cercetarea, publicată în British Medical Journal, a analizat 48.000 de persoane de până în 18 ani. Veganii și vegetarienii au avut cu 10 cazuri mai puține boli coronariene la un număr de 1.000 de persoane comparativ cu mâncătorii de carne, dar trei cazuri de accident vascular cerebral în plus.

Experții în dietă au spus că, indiferent de alegerea dietetică a oamenilor, consumul unei game largi de alimente a fost cel mai bun pentru sănătatea lor. Într-o lume plină de studii care le tot spun oamenilor ce diete să țină, ce e sănătos sau nu, ce adaugă acest studiu? Studiul analizează datele din studiul EPIC-Oxford, un mare proiect de cercetare pe termen lung care privește dieta și sănătatea. Jumătate dintre participanți, recrutați între 1993 și 2001, mâncau și carne, puțin peste 16.000 erau vegetarieni sau vegani și 7.500 s-au descris pescari (adică aveau o dietă bazată pe mult pește).

Au fost întrebați despre dietele lor, când s-au alăturat studiului și apoi, din nou în 2010. Au fost luate în considerare istoricul medical, fumatul și activitatea fizică.  În total, au existat 2.820 de cazuri de boli coronariene (CHD) și 1.072 cazuri de accident vascular cerebral – inclusiv 300 de accidente vasculare cerebrale hemoragice, care se întâmplă atunci când un vas de sânge slăbit cedează și sângerează în creier.

S-a constatat că pescarii aveau un risc cu 13% mai mic de CHD decât mâncătorii de carne, în timp ce vegetarienii și veganii aveau un risc mai mic de 22%. Însă, cei care se regăseau în dietele vegetariene și vegane aveau un risc de 20% mai mare de AVC. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi legat de nivelul scăzut de vitamina B12, dar au spus că în continuare sunt necesare mai multe studii pentru a investiga conexiunea.

 

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie cu Sorin Onisor – Apuseni (episodul 2)

realitatea

Top 10 cei mai sexy jucatori de la Euro 2016

realitatea

Ianopauza aduce beneficii fantastice pentru sănătate dacă e ținută corect

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 14 iulie!

realitatea

Un referendum inutil după chipul și asemănarea politicienilor – n-avem însă bani pentru copii și bolnavi

Dora Constantinovici

Cele 4 tendințe majore ale modei pentru primăvara anului 2021

Andreea Damian

1 comentariu

Mara 11 September 2019 at 10:48

Mi-a placut articolul. Multumesc mult pentru informatie.

Răspunde

Scrie un comentariu