Tabu
HEALTHSlider

Dimineața sau după-amiaza: la ce oră din zi este cel mai bine să vă vaccinați?

Vaccinarea încă de la primele ore ale dimineții ar putea aduce o serie de avantaje, sugerează un studiu de la Universitatea din Geneva. Dar în acest context al campaniei de vaccinare anti-COVID-19, descoperirile recente pun sub semnul întrebării această presupunere.

În timp ce unii oameni sunt mai eficienți dimineața, iar alții seara, la fel și vaccinurile. Asta afirmă două studii, publicate la câteva luni distanță. Pe măsură ce campania de vaccinare anti-COVID-19 continuă pe fondul epidemilor de iarnă, mai mulți oameni de știință au căutat să afle dacă este mai bine ca oamenii să fie vaccinați dimineața sau după-amiaza.

Potrivit unui studiu elvețian, vaccinarea dimineața ar avea mai multe beneficii

Potrivit unui prim studiu publicat în revista științifică Nature Immunology pe 18 octombrie, cercetătorii au descoperit că funcționarea sistemului imunitar diferă în funcție de momentul zilei. Corpul nostru ar dezvolta astfel de două ori mai mulți anticorpi dimineața și ar fi mai puternic la trezire când este atacat, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Geneva din Elveția și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen. în Germania, prin urmare, ar fi mai bine să faceți vaccinul dimineața, decât după-amiaza.

De ce sistemul imunitar este reglat în acest fel? Potrivit lui Christoph Scheiermann, profesor la Universitatea din Geneva, este vorba de ritmul nostru circadian, care este definit ca ceasul intern al corpului uman și care controlează diferitele faze ale somnului sau variațiile tensiunii arteriale, ceea ce permite sistemului nostru imunitar să asigure un răspuns mai bun dimineața.

Vaccinarea dimineața ar fi o modalitate de a optimiza eficacitatea serurilor

„Ritmurile circadiene funcționează ca un sistem de economisire a energiei pentru a folosi cât mai bine resursele energetice în funcție de nevoile cele mai imediate”, explică profesorul, potrivit Femme Actuelle. Studiul indică astfel că ritmul natural al sistemului nostru imunitar ar putea optimiza „eficacitatea vaccinurilor”.

„Sistemul imunitar adaptativ a construit un răspuns pe termen lung specific pentru fiecare agent infecțios Acesta este de obicei mecanismul de lucru în timpul unei vaccinări împotriva unui virus, de exemplu”, precizează Christoph Scheiermann. Prin urmare, administrarea vaccinurilor sau tratamentelor dimineața ar crește eficacitatea acestora.

Dar cum rămâne cu vaccinurile împotriva Covid-19? Sunt mai eficiente dacă sunt injectate dimineața? Nu, conform unui studiu american recent: ar fi indicat chiar să le administrăm după-amiaza. Acest lucru a fost realizat de unitatea de somn de la Massachusetts General Hospital din Boston (Statele Unite) și a fost publicat pe 4 decembrie în Journal of Biological Rhythms.

Covid-19: persoanele vaccinate după-amiaza ar dezvolta mai mulți anticorpi

Cercetătorii au colectat peste 2.000 de probe de sânge de la profesioniști britanici din domeniul sănătății care au fost vaccinați cu serurile Pfizer sau AstraZeneca. Ei au descoperit că persoanele care au primit vaccinul în cursul după-amiezii au avut un răspuns imunitar mai bun: prin urmare, au dezvoltat mai mulți anticorpi decât cei cărora li s-a administrat doza dimineața.

Momentul zilei în care a fost administrat vaccinul nu este însă singura diferență pe care oamenii de știință au observat-o. Într-adevăr, Elizabeth B. Klerman și echipa ei au demonstrat, de asemenea, că a existat un răspuns imun mai eficient din partea persoanelor vaccinate cu serul Pfizer, atât din partea femeilor, cât și a tinerilor în general.

ARTICOLE SIMILARE

Hepatita ar putea fi eliminată complet până în anul 2030

Andreea Damian

Folosim sau nu săpunul? Unii oameni se spală mai puțin iar experții explică de ce

Andreea Damian

Motivul bizar pentru care Serena Williams nu va sărbători ziua de naștere a fiicei sale

Andreea Damian

Bebe Rexha, în premieră în România! Unde va cânta

Andreea Damian

Ce băieți mari are Britney Spears! Wow, ce transformare

Andreea Damian

Oamenii au capacitatea de a-și regenera părți din corp, la fel ca salamandra

Andreea Damian

Scrie un comentariu