Tabu
Image default
CULTURESlider

Din fericire, Groenlanda nu a pierdut 40% din masa totală de gheaţă în 24 de ore. Explicația experților

Multe publicații străine au scris că Groenlanda a pierdut joi peste două miliarde de tone de gheaţă. Evident, cifra este impresionantă. Dar 2 miliarde de tone de gheață topită nu reprezintă, în niciun caz, 40% din masa totală a gheții de pe insulă. Iată explicația experților!

Într-adevăr, Groenlanda a pierdut, joi, 13 iunie, 2 miliarde de tone de gheață, în 24 de ore. Această cantitate reprezintă 2 kilometri cubi de gheață transformată în apă dulce. Dar din fericire, cantitatea nu reprezintă 40% din gheața totală, așa cum s-a scris și s-a preluat pe multe site-uri din SUA și Europa.

Câteva numere și operații simple permit o verificare ușoară. Dacă insula aflată sub suveranitatea daneză măsoară un total de 2,1 milioane km2, calota de gheață (cu alte cuvinte, gheața) este de 1,7 milioane de kilometri pătrați, de trei ori mai mare decât Franța. Și este acoperită, în medie, de doi kilometri grosime de gheață. Prin urmare avem un total de 3,4 milioane de km3 de gheață.

O suprafață a fost transformată în volum

Raportul final oferit de institutul danez Polar Portal arată că în 24 de ore s-au pierdut 2 kilometri cubi dintr-un total de 3,4 milioane kilometri cubi. Aceasta este doar 0,0001% din masa sa totală.

De unde a apărut eroarea? De la site-ul televiziunii americane CNN, a cărui construcție semantică „mai mult de 40% din suprafața înghețată a Groenlandei s-a topit” a fost rapid transformată de unii în „mai mult de 40% din gheața Groenlandei s-a topit”. Cu alte cuvinte, o suprafață a fost transformată în volum.

Să adăugăm că, dacă Groenlanda ar fi pierdut aproape jumătate din masa totală de gheață, nivelul oceanelor, în întreaga lume, ar fi crescut cu mai mult de 3 metri. În 24 de ore.

Topirea a 2 kilometri cubi de gheață într-o singură zi este o cantitate imensă. Catastrofală. Suntem doar la începutul verii și unele stații de pe coasta Groenlandei înregistrează temperaturi de 20°C și peste.

Un fenomen similar s-a produs în 2012.

ARTICOLE SIMILARE

ANDREEA ESCA in doliu! A murit cineva care-i era foarte apropiata!

Sărbătoritul zilei

realitatea

acest loc rămâne liber | Expoziție experiment vizual – poezie – sunet

Andreea Damian

Virgil Abloh, prietenul lui Kanye West a fost angajat de Louis Vuitton

realitatea

Marcel Pavel, primul mesaj după ce s-a vindecat de coronavirus și s-a externat

Andreea Damian

Pantofi de ceremonie, de înaltă calitate și design exclusivist – Încălțăminte elegantă pentru bărbați realizată manual

Andreea Damian

Scrie un comentariu