Tabu
CULTURE Slider

Dispariția păsărilor este provocată de comerțul global cu alimente

Se estimează că aproximativ 100 de specii de păsări vor dispărea din cauza practicilor agricole și forestiere actuale, potrivit unei noi analize globale.

Acest număr a crescut cu 7% în primii zece ani ai acestui secol, spun oamenii de știință. Ei mai spun că cel mai mare factor care contribuie la dispariția păsărilor este creșterea industrială a vitelor, dar că și impactul culturilor de semințe oleaginoase precum soia contribuie major la unul dintre cele mai mari dezastre ecologice.

Puffin sau papagalul de mare

 

Aproximativ 140 de specii de păsări au dispărut în ultimii 400 de ani. Cercetătorii internaționali au folosit măsurarea extincției galopante a păsărilor ca măsură a calculului pentru pierderea biodiversității – varietatea vieții plantelor și animalelor din lume sau dintr-un anumit habitat – provocată de comerțul internațional cu alimente și lemn.

Studiul, publicat în revista Nature Ecology & Evolution, arată că într-adevăr, comerțul internațional poate amenința speciile de animale chiar și atunci când acestea se află departe de țările în care mărfurile sunt consumate. În 2011, aproximativ o treime din impactul asupra biodiversității în America Centrală și de Sud și un sfert din Africa au fost determinate de consumul de bunuri în alte părți ale lumii, spune echipa.

Problema pierderii biodiversității nu poate fi rezolvată fără a adăuga responsabilitate la distanță, și anume oamenii care își asumă responsabilitatea pentru bunurile pe care le cumpără la supermarket, a declarat co-cercetătorul Prof. Henrique Pereira de la Centrul German pentru Cercetare Integrativă a Biodiversității (iDiv) din Leipzig, Germania. “Trebuie să oferim mai multe informații consumatorilor în acest sens – astfel încât să știe ce cumpără”, a declarat el pentru BBC News.

Co-cercetătorul, Alexandra Marques, a adăugat: “Trebuie să renunțăm la modelele nesustenabile de consum determinate de creșterea economică. Alegerile noastre aici vor avea consecințe în altă parte.”

Cercetătorii au estimat numărul de specii de păsări expuse riscului de dispariție din cauza transformării habitatului natural în teren pentru agricultură și silvicultură între anii 2000 și 2011. Ei au venit cu o cifră de până la 121 de specii de păsări care s-ar putea să dispară în viitor, dacă nu există nicio modificare a utilizării actuale a terenurilor. Ariel Brunner de la grupul de conservare BirdLife Europe, a declarat că studiul se adaugă la un număr din ce în ce mai mare de dovezi care arată că sistemul alimentar și agricultura sunt “în centrul crizei ecologice – atât în ​​ceea ce privește drumul spre o prăbușirea  biodiversității, cât și contribuția la schimbarea climei”.

ARTICOLE SIMILARE

10 activitati placute prin care poti arde 300 de calorii

realitatea

Serena Williams va debuta la US Open în cel mai sexy echipament

Andreea Damian

Fosta soție a lui Channing Tatum, pictorial nud după divorț

Andreea Damian

Scrie un comentariu