Tabu
Image default
lifestyle

Divele gay ieri și astăzi

Dacă nevoia de reprezentare a comunității gay nu a putut fi satisfăcută întotdeauna de persoane din interiorul comunității, aceasta a fost frecvent rezolvată prin emisariatul artiștilor, deoarece libertatea de exprimare de care aceștia s-au bucurat nu punea aceleași probleme de reprezentare pe care le-ar fi avut vreun membru al comunității.  

Cu toate că nu se poate vorbi de un angajament de lobby și de o promovare vizibilă a comunității gay prin intermediul imaginilor iconice, acestea au avut un rol foarte important în sporirea conștiinței populare despre comunitatea gay și nevoia acută de drepturi a acesteia.

Un studiu recent realizat la universitatea Yale, de exemplu, o punea în prim plan pe realizatoarea TV Oprah Winfrey pentru eforturile făcute pentru normalizarea imaginii persoanelor gay și banalizarea prezenței acestora în viața cotidiană. Modelul Oprah nu este unul nou. Este adevărat că pentru prima jumătate a secolului XX divele gay au fost orice numai gay-friendly nu, dar conturarea unei imagini de permisivitate, ingenuozitate, sau dimpotrivă, senzualitate le-a permis unor Judy Garland sau Marlene Dietrich să ocupe poziții de top în preferințele comunității gay.

De același succes s-au bucurat puțin mai târziu și Liza Minelli, Shirley Bassey sau Gloria Gaynor, ale căror interpretări de cabaret sau de melodii devenite imnuri gay, cum sunt celebrele ‘I Am What I Am’ sau ‘I Will Survive’ au inspirat timp de decenii mișcarea de obținere de drepturi egale pentru comunitățile gay de pretutindeni.   Nu numai conținutul artistic, dar și atenția acordată publicului gay a fost decisivă în acordarea statutului de divă gay.

Bette Midler și-a început cariera cântând în baruri gay, model cu care au cochetat pe rând și Barbra Streissand, Diana Ross sau Cher. Cu toate că ulterior succesul le-a dăruit un public universal, relația specială pe care aceste artiste au avut-o cu publicul gay, îmbunătățită periodic cu mesaje de sprijin sau cu participare la evenimente gay, nu a dispărut practic niciodată.  

Modelul succesului bazat pe comunitatea gay ca pistă de lansare a fost învățat ușor și de Madonna, Britney Spears sau Paris Hilton. Considerând asocierea cu un public gay la limita între provocator și profitabil, Lady Gaga continuă acest model, concentrând mare parte din agenda ei publică legăturii strânse cu comunitatea gay.

Dacă rețeta muzicală pro-gay propusă de Madonna a inclus ritm dansabil, deschidere la minte și provocare, acest model a fost rafinat de principala ei competitoare la titlul de cea mai cunoscută divă gay, Kylie Minogue, care a adăugat un plus de compasiune și realism lumii diverse și ideale pe care o propunea Madonna.

Dacă în ultimele decenii numărul de artiști sau persoane publice care și-au făcut publică orientarea sexuală este în creștere, fascinația pe care femeile puternice, care își trăiesc viața publică fără restricții și nu se tem să ia poziție în fața nedreptăților sau lipsei de democrație, nu a încetat, și probabil nu va înceta niciodată. Divele gay au avantajul net de a fi fost pro-gay pe vremea când gay nu era șic si mai ales de a continua adeziunea mai mult sau mai puțin vizibilă la comunitatea gay chiar și când succesul lor este universal.  

 

ARTICOLE SIMILARE

R Kelly nu știe să citească

realitatea

Drew, de nerecunoscut pe coperta W de aprilie

realitatea

Preselectiile s-au incheiat – Romanii au talent este gata sa inceapa!

TESTAMENTUL lui WHITNEY, deschis: Bobbi mosteneste TOTUL

realitatea

Kate Moss, cerută în căsătorie

realitatea

EL este IUBITUL SECRET al Ramonei Gabor

Scrie un comentariu