Home > Agenda > Documentarul despre lagărele de concentrare naziste produs de Netflix a supărat Polonia

Documentarul despre lagărele de concentrare naziste produs de Netflix a supărat Polonia

Netflix

Premierul polonez a trimis o scrisoare către compania de streaming Netflix, insistând asupra modificărilor unui documentar despre lagărele de concentrare naziste. Mateusz Morawiecki susține că o hartă prezentată în serie localizează lagărele de concentrare din Polonia modernă.

Aceasta prezintă o Polonie responsabilă pentru lagărele de concentrare, când a fost de fapt ocupată de Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial. Germanii au construit lagăre de concentrare, inclusiv la Auschwitz, omorând milioane de oameni, majoritatea evrei.

Premierul polonez i-a transmis lui Reed Hastings, CEO-ul Netflix, că este important să „onoreze memoria și să păstreze adevărul despre al Doilea Război Mondial și Holocaust” și acuză Netflix că anumite scene sunt „extrem de inexacte” și că au „rescris istoria”.

Morawiecki a atașat la scrisoare o hartă a Europei la sfârșitul anului 1942, precum și o relatare a lui Witold Pilecki, care a fost încarcerat voluntar la Auschwitz și care a scris despre experiențele sale după ce a scăpat din lagăr. „Cred că această greșeală teribilă a fost comisă fără intenție”, a declarat Morawiecki, potrivit BBC.

Anul trecut, Varșovia a hotărât că e ilegal ca națiunea sau statul polonez să fie acuzate de complicitate la crimele comise de naziști. Polonia, care găzduia cea mai mare populație de evrei înainte de război, a fost prima țară invadată de Germania nazistă, lucru care a cauzat suferințe extreme atât populației de evrei, cât și populației poloneze. Aproximativ nouăzeci de procente din populația evreiască a Poloniei de 3,2 milioane a fost ucisă în timpul genocidului. Și-au pierdut viața, în același timp, milioane de polonezi non-evrei.

Deși majoritatea evreilor polonezi au fost uciși de naziști, istoricii susțin că și polonezii au fost complici la multe crime împotriva evreilor, fie prin denunțare, fie prin participare directă la violențele comise împotriva lor. Alții au încercat, dimpotrivă, să-și salveze vecinii evrei de Cel De-al Treilea Reich.

 

Articole asemanatoare
Netflix
Ce decizie a luat Netflix în legătură cu utilizatorii care nu îşi folosesc abonamentul
netflix
Netflix va reduce traficul în Europa timp de 30 de zile
ioana gomoi premiata in china
Românca Ioana Gomoi a făcut carieră în China! De ce nu se teme femeia de coronavirus?
Netflix va cheltui mai mult de 17 miliarde de dolari pentru conținut – în 2020

Comenteaza acest articol

Documentarul despre lagărele de concentrare naziste produs de Netflix a supărat Polonia

by Andreea Damian   1 min
0