Tabu
lifestyle

Dosar Munca: Bursa de idei

E ora zece și Andreea Gheorghe și-a început ziua de muncă de mai bine de o oră și jumătate. Åži-a făcut o cafea cu lapte și zahăr, a citit Ziarul Financiar și câteva site-uri de profil și acum privește ușor încruntată unul din cele două monitoare de pe birou. Are în față o premieră pentru piața de capital românească: un raport de analiză care clasifică toate companiile listate pe bursa din București (în afară de bănci și societăți de investiții), le descrie punctele tari, le semnalează pe cele slabe și indică care acțiuni sunt bune de păstrat în portofoliu și care nu.

Raportul are în spate un tabel în Excel cu 60 de coloane și 130 de linii, o lună bună de muncă și un model nou de analiză, inventat chiar de Andreea. Ar trebui finisat până la sfârșitul zilei și comunicat clienților și presei a doua zi. În urmă cu câteva săptămâni, tânăra de 26 de ani a mai uimit gașca brokerilor și a investitorilor cu un raport care asocia volatilitatea bursei românești – pe care finanțiștii s-au ferit dintotdeauna să o măsoare – cu evoluția pieței americane de capital, transformând un subiect tabu într-un fenomen analizabil.
Andreea coace idei de analiză a bursei din 2005, când a fost promovată responsabil de departament în cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest. Se angajase cu doar un an și ceva înainte, ca broker junior. Era încă studentă la ASE, dar entuziasmul și curiozitatea ei l-au convins pe șeful companiei, Răzvan Pașol, că merită jobul pentru care mai aplicaseră peste 200 de persoane. Intercapital devenea primul loc de muncă serios, după alte câteva menite doar să-i suplimenteze veniturile studențești. Era și prima victorie însemnată de când părăsise Brăila pentru a învăța despre finanțe, bănci și asigurări în Capitală.

Relația cu clienții a fost prima provocare – una pe care puține femei au acceptat-o până atunci, spune directorul adjunct Adi Lupșan, care a supravegheat-o pe Andreea în primele luni după angajare. „Pentru o femeie e mai greu să gestioneze un portofoliu de clienți. Unii investitori au o atitudine misogină: «Cum să-mi spună o femeie cum să fac tranzacții pe bursă? Eu, care sunt bărbat și care simt și știu». Trebuie să ai o forță interioară foarte mare pentru a trece acest prag”.

Treptat, Andreea s-a implicat în proiecte de analiză și a descoperit că îi plac mai mult decât tot ce făcuse până atunci. Vorbește iute și cu încântare, ca un copil care povestește ce-a făcut în vacanța de vară. „Munca de analist implică foarte multă creativitate și cam orice e posibil. Dacă ai idei poți să faci foarte multe lucruri. Într-adevăr, unele lucruri de rutină trebuie făcute, dar sunt și proiecte prin care pun în aplicare propriile mele idei, ceea ce este extraordinar”.

Pentru că trebuie să fie mereu la curent cu ce se întâmplă în lume, cel de-al doilea monitor gălbui stă mereu deschis pe Bloomberg. Mai trebuie să știe statistică, contabilitate, macroeconomie, tehnici de analiză cu denumiri anglofone. Toate astea îi oferă baza pentru a transpune în analize cele mai năstrușnice idei și unghiuri de abordare.

Ideile i-au adus promovarea, dar și responsabilități imense. Deoarece nu s-a inventat încă o metodă de a prevedea evoluția bursei – ceea ce reprezintă atât dificultatea cât și frumusețea domeniului – investitorii decid ce vând și ce cumpără în funcție de rapoartele de analiză. „Când ceea ce scrii este folosit de oameni ca să câștige sau să piardă bani, e o răspundere foarte mare”, spune Pașol.

Analiza bursieră e un domeniu destul de nou în România. Din cele 70 de case de brokeraj de pe piață, cel mult 20 fac și analiză și doar două-trei mai emit rapoarte de complexitatea celor lucrate de Andreea. Așa că munca ei ajută, pe lângă atragerea și menținerea clienților, și la poziționarea Intercapital Invest ca o casă de brokeraj premium.

Pe lângă idei proaspete, un raport de analiză bun presupune și multă muncă, de la colectarea datelor la prelucrarea și interpretarea lor. Pentru Andreea, o zi de muncă normală are 10 ore. Vinerea stă ceva mai mult, ca să pregătească newsletter-ul săptămânal pentru clienți. Iar când trebuie să încheie o analiză mai complexă, orele nu mai contează. Pe lângă muncă, va absolvi curând al doilea nivel Chartered Financial Analyst, unul dintre cele mai riguroase programe de certificare financiară din lume.

Andreea s-a măritat toamna trecută cu iubitul din liceu, care o susține convins de entuziasmul ei. Încearcă să-și trăiască, pe cât posibil, vârsta. Iese cu prietenii o dată pe săptămână, merge la film, la munte și la mare în weekend, face câte un concediu în străinătate pe an. Colecționează albume și enciclopedii și își petrece diminețile cu pisica Jasmine. „Modul în care te simți ca persoană contează foarte mult în dezvoltarea profesională. Dacă ești obosit, dacă ești demoralizat, dacă nu ești fericit nu cred că ai cum să ai realizări foarte mari în carieră”.

Timpul și energia cheltuite la birou sunt răsplătite prin entuziasmul colegilor și satisfacția pe care o are când îi iese un proiect. Nu vrea să revoluționeze sistemul românesc de investiții financiare – spune că asta va veni de la sine, odată cu creșterea bursei românești – dar știe că contribuie la profesionalizarea lui. Între timp, continuă să învețe. „Un an-doi mai am multe de învățat pe poziția pe care sunt acum. Apoi am să mai văd. Orizontul e larg deschis pentru un analist”.

ARTICOLE SIMILARE

Never Let Me Go – « …cum stateam acolo, uitandu-ma la acele gunoaie ciudate… »

realitatea

Prima fotografie cu fetiţa lui Pepe!

În Rai nu sunt mașini

realitatea

Ghici cine…

realitatea

DENIS STEFAN din “Inima de tigan” – divort la notar pentru Bebelusa!

Mr. Nobody – Prezicerea viitorului e o boală care se ia

realitatea

Scrie un comentariu