Tabu
Image default
HEALTH Slider

Două soluții împotriva anosmiei

Se știe că noul coronavirus dă stări de febră, tuse și dificultăți respiratorii. Dar ORL-iștii alertează despre un alt simptom asociat cu boala: o pierdere a mirosului. Această anosmie reclamată de mai multe persoane infectate de Covid-19 poate surveni de manieră izolată sau cu alte simptome legate de virus.

În caz de anosmie, trebuie sunat doctorul de familie și evitată orice automedicație fără aviz specializat, avertizează experții. Acest simptom rămâne însă destul de rar și în general observat la tinerii pacienți, cu forme puțin severe ale bolii.

Această tulburare are un impact asupra vieții de zi cu zi: pierderea progresivă a gustului, incapacitatea de a detecta mirosurile plăcute sau periculoase (gaze), depresie (senzația de a fi rupt de lume). Unii pacienți își pierd treptat simțul mirosului sau confundă mirosuri foarte distincte. Alții au senzația unui miros urât în ​​nară tot timpul. Dar această degradare a sistemului olfactiv se poate manifesta și în alte forme dureroase: hiposmie (scăderea mirosului), parosmie (deformarea unui miros: un parfum plăcut este apoi perceput ca neplăcut) și în final „fantomă” (pacientul miroase un miros care nu există).

Medicamente pentru tratarea anosmiei

Această pierdere a mirosului apare atunci când nervul olfactiv funcționează, dar moleculele de miros nu ajung la el. Poate să apară după o infecție, o rinită alergică, dar este foarte adesea o polipoză. Această inflamație cronică a sinusurilor are ca rezultat formarea unor tumori benigne mici care interferează cu respirația și cu mirosul. Se prescriu apoi corticosteroizii.

Medicamentele vor reduce iritarea și inflamarea nasului, ceea ce va permite moleculelor parfumate să ajungă la receptorii din neuroepiteliul olfactiv. Vindecarea are loc în 95% din cazuri când nervul olfactiv nu este deteriorat. În faza acută, medicul prescrie terapia cu corticosteroizi orali timp de opt până la zece zile, împreună cu un corticosteroid sub formă de spray nazal, dacă este necesar.

Pierderea mirosului apare atunci când bulbul și nervul olfactiv sunt afectate, fără obstrucție nazală. De exemplu, în urma unei infecții virale prin rinovirus (răceală) sau prin Covid-19: oamenii suferă apoi de hiposmie sau parosmie. În faza inițială, pacienții beneficiază de antibioterapie, urmată de reabilitare olfactivă. Antibioticele din clasa macrolide, combinate cu cortizonul, accelerează recuperarea olfactivă. Reabilitarea este o altă parte esențială a revenirii la normal pentru două din trei persoane.

Pacientul lucrează mai întâi cu trei mirosuri diferite (exemplu: boabe de cafea, lămâie, mentă). Reabilitarea olfactivă se bazează pe memoria olfactivă, care este emoțională. Pacientul își alege un parfum din memorie și trebuie să-și spună: „Știu acest miros”, „Vreau să miros acest parfum”, „Voi mirosi acest parfum” și el miroase. Conexiunile se vor face apoi treptat prin plasticitate cerebrală.

ARTICOLE SIMILARE

Slabeste sanatos! Meniu saptamanal de 1500 de calorii!

realitatea

Tentatia fructului interzis

realitatea

Actrița din „Neveste disperate” a dezvăluit că suferă de cancer

Andreea Damian

De ce ne place mirosul de ploaie și pământ umed atât de mult

Andreea Damian

Cum îmi găsesc jumătatea? Atelier online de dating

Andreea Damian

Gândirea pozitivă – când devine toxică și ce soluții avem

Andreea Damian

Scrie un comentariu