Home > Sex-Relatii > Dragoste > Dragobete sau Valentine’s Day?

Dragobete sau Valentine’s Day?

Valentine’s Day a trecut, dar acest lucru nu ar trebui sa ne intristeze, fiindca… suntem romani! Ei bine, da! Suntem romani, iar ziua in care noi celebram oficial iubirea este cea de Dragobete.

Fenomenul globalizarii si-a pus atat de adanc amprenta in mentalul colectiv incat noi, romanii, am ajuns sa neglijam propriile traditii in favoarea celor venite de peste ocean.

Asadar, iata cateva lucruri mai putin stiute despre Dragobete.

Cine era Dragobete?

Dragobete era, in trecut, fiul babei Dochia si era identificat cu “zeul dragostei in mitologia romana (Cupidon) si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca”, dupa cum concluzioneaza Ion Ghinoiu, in „Obiceiuri populare de peste an – Dictionar”.

Etnograful Ovidiu Focsa sustine „despre Dragobete se crede ca este un protector al pasarilor, fiind o sarbatoare strans legata de fertilitate, fecunditate si de renasterea naturii.(…) Aceasta sarbatoare marca revigorarea naturii si nu numai, ci si a omului care, cu aceasta ocazie, se primenea.”

Din negura timpului…

Prin sate se auzea des zicala: “Dragobetele saruta fetele!”, atunci cand sarbatoarea se apropia.

Fetele strangeau zapada ramasa, iar cu apa rezultata din zapada topita se spalau dimineata pe fata pentru a fi frumoase. Aceasta zapada era denumita “zapada zanelor” si se credea ca a luat nastere din surasul lor.

In trecut, de Dragobete, fetele si baietii isi crestau mainile in forma de cruce, le suprapuneau, iar astfel deveneau frati de cruce pe vecie.

Pasarile migratoare se adunau in stoluri, isi gaseau perechea, apoi incepeau sa-si construiasca cuiburi.

Munca de camp, tesutul sau cusutul erau interzise de Dragobete, insa curatenia facuta in casa era chiar recomandata, considerand ca aduce bogatie si bunastare.

Nu era voie sa plangi de Dragobete, caci lacrimile aduceau necaz.

Flacaii mergeau si prin satele vecine ca sa le mearga bine tot anul, iar femeile aveau grija sa dea de mancare tuturor animalelor din ograda.

Dragobete-Valentine’s Day: 0-1

Desi e o sarbatoare plina de insemnatate, Dragobetele a inceput sa piarda teren in favoarea faimoasei “Valentine’s Day”, imprumutata de la americani. Care sa fie motivele? Ei bine… cateva strategii de marketing! Bineinteles ca si romanii au primit cu bratele deschise aceasta sarbatoare si au uitat de Dragobete, daca toate reducerile, cadourile pentru persoana iubita si evenimentele destinate indragostitilor apar pe 14 februarie!

In majoritatea magazinelor cu renume, preturile sunt reduse in preajma zilei de Valentine’s, iar indragostitii, mai ales cei care mai stau si prost cu banii, aleg sa isi faca atunci cadouri, si nu de Dragobete.

Diverse restaurante organizeaza cine romantice ori evenimente festive pe data de 14 februarie, deci este de inteles de ce noi, romanii, am inceput sa neglijam Dragobetele.

Chiar si mass-media din Romania “ajuta” la mediatizarea acestei zile. La stiri, la radio, pe facebook sau chiar in ziar, intalnim nenumarate informatii cu privire la sarbatoarea americana si vizibil mai putine despre Dragobete! Pe Instagram, hashtag-ul “ValentinesDay” este deja celebru!

Nu in ultimul rand, chiar si agentiile de turism ofera un discount atragator celor ce aleg sa isi petreaca Valentine’s Day in destinatii de lux, peste hotare. Dar de Dragobete? Hmmm, cam bate vantul…

Chiar daca alegem sa preluam modelul americanilor, ori sarbatorim in stil romanesc, fiecare dintre noi ar trebui sa isi rasfete partenerul macar cu aceste ocazii, daca, de obicei, grijile si nevoile cotidiene nu ne permit sa ne manifestam dragostea prea des!


Articole asemanatoare
3 tinute pentru Dragobete
Sofiaman lanseaza o colectie speciala dedicata sarbatorilor dragostei

Loading...

Comenteaza acest articol

Dragobete sau Valentine’s Day?

by Bianca Dragan   2 min
0