Home > Sex-Relatii > Dragoste > Dragostea, muza cea mai de pret a artistilor

Dragostea, muza cea mai de pret a artistilor

Teme de referinta au existat dintotdeauna, insa dragostea a fost si va ramane cea mai profunda sursa de inspiratie din istoria omenirii, muza tuturor celor care au cochetat cu arta.

Am incercat sa definim dragostea prin vorbe, insa tot ce am reusit sa cream au fost clisee si nimic mai mult. Am conturat doar o forma, fara a putea sa creionam insa umplutura. Altii au fost impinsi spre pensula ori dalta, incercand din raspunteri sa atinga intelesul profund a tot ceea ce inseamna dragostea. Daca au reusit sau nu, decidem noi, cei care le consumam arta, insa muza le-a fost, fara vreo indoiala, dragostea.

Dragostea in pictura

Dragostea capata diferite forme in pictura si se manifesta fie direct, fie prin picturi ambigue ce necesita atentie. Dintre toate formele in care dragostea a patruns in pictura, femeile sunt cea dintai reprezentare a iubirii. Muze, sotii, amante – pictorii au vazut in ele puritatea iubirii dincolo de tot erotismul. Edouard Manet, Gustav Klimt, Rembrandt sau Francis Picabia sunt doar cativa pictori care au reusit sa surprinda esenta dragostei printr-un chip de femeie. In timp, imaginea femeii nu mai este privita la fel. Puritatea nu o mai caracterizeaza, iar de cele mai multe ori erotismul este singurul atribut ce este scos in evidenta prin orice forma de arta.

dragostea-muza-cea-mai-de-pret-a-artistilor1

Dragostea in sculpturi

Ca orice reprezentare artistica, sculptura isi gaseste inspiratia creatoare in diferite locuri. Artistul isi croieste drum printre lut, piatra sau lemn in drum spre idealul creator. Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor roman, si-a gasit sursa de inspiratie in dragoste de nenumarate ori. In 1911, acesta se indragosteste de pictorita Margit Pogany, femeie ce i-a devenit muza.  Artistul a realizat 19 sculpturi ce poarta numele de „Domnisoara Pogany”. Constantin Brancusi s-a iubit si cu fiica Printului Roland Bonaparte, Marie, care i-a fost sursa de inspiratie in crearea statuii „Printesa X”. Un alt sculptor ce a avut dragostea drept muza a fost Auguste Rodin. Rodin a revolutionat limbajul sculpturii si l-a facut capabil sa exprime adevarul uman, pornind de la experienta directa. In ceea ce priveste strict tema dragostei, o lucrare reprezentativa a acestuia este „Sarutul” , inspirata din povestea de dragoste dintre o tanara nobila frantuzoiaca, din secolul al XIII-lea, care se indragosteste de fratele sotului sau. Buzele celor doi indragostiti nu se ating, pentru a sugera puritatea relatiei lor, dar si faptul ca gestul a fost intrerupt brusc.

dragostea-muza-cea-mai-de-pret-a-artistilor2Dragostea in literatura

Cel mai vast domeniu artistic in care dragostea s-a impregnat este literatura. Iubirea devine pentru literatura un subiect inepuizabil, poate din incercarea disperata a tuturor de a gasi o reprezentare cat mai completa a tot ceea ce inseamna iubirea. Permanenta acestui sentiment este explicata de mitologie prin simbolul Androginului: eterna cautare a iubirii. Literatura surprinde iubirea din diferite perspective, reusind astfel sa transmita diverse caracteristici a tot ceea ce inseamna acest sentiment profund. Mircea Eliade, Camil Petrescu, Mihai Eminescu, reprezinta doar trei perspective diferite din care a fost zugravita ideea de „dragoste” in literatura romana.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/cele-mai-frumoase-citate-despre-dragoste-din-literatura-franceza/ 

https://www.tabu.ro/top-cele-mai-frumoase-melodii-de-dragoste/ 

https://www.tabu.ro/ce-au-in-comun-prostitutia-si-arta/


Articole asemanatoare
Gelozia. De la sentiment nevinovat la factor daunator
Afla ce este fericirea in cuplu. Doar dragostea ne apropie?
Cu ce tip de barbat ar trebui sa te intalnesti?
Cupluri celebre ale anului 2017

Loading...

Comenteaza acest articol

Dragostea, muza cea mai de pret a artistilor

by Georgiana Oprea   2 min
0