Home > Sex-Relatii > Dragoste > Dragostea parinteasca, cel mai puternic sentiment!

Dragostea parinteasca, cel mai puternic sentiment!

Cu toate ca adesea am vorbit despre cum se simte dragostea in diferite etape ale vietii unui om, nu am reusit sa vorbim despre poate cea mai puternica iubire pe care orice individ o simte intr-o anumita perioada a vietii, dragostea parinteasca.

Neconditionata, poate ca acesta este cuvantul care poate descrie indeajuns de bine dragostea pe care parintele o simte fata de copiii sai, deoarece daca in relatie cu o persoana de sex opus putem cateodata avea si sentimente negative, precum ura, dispret ori furie, in relatie cu cei pe care ii crestem si pe care ii invaluim cu afectiune, aceste lucruri sunt inexistente. Nu de putine ori am auzit femei care devenisera mame vorbind despre un tip de iubire ce nu poate fi descris in cuvinte, ci doar simtit la momentul oportun. Acestea descriu dragostea parinteasca drept un sentiment care odata ce te-a acaparat, este imposibil de indepartat, pentru ca iubindu-ti copilul, iubesti parte din tine.

Poate un parinte sa faca diferente de iubire intre copiii sai?

Ei bine, da! Psihologii sustin acest lucru bazandu-se pe faptul ca fiecare copil se naste cu un temperament diferit, cu care se pare ca parintii empatizeaza mai mult sau mai putin. Totodata, primul nascut si ultimul nascut al unei familii, se pare ca ar fi total diferiti din punctul de vedere al comportamentului: primul nascut tinde sa aiba un temperament linistit si o dorinta de incadrare in tiparele normale ale societatii, pe cand ultimul nascut are tendinta de a fi rebel. De aici probabil si gradul de afectiune al parintelui care difera uneori.

Tatal sau mama? Care-si iubeste mai mult copilul?

Tot psihologii ne arata ca femeile au simtit dintotdeauna empatia, compasiunea si dragostea la un nivel mai ridicat, fie ca e vorba de partenerii lor, fie ca e vorba de proprii copii. Aceste lucruri se interpreteaza astfel si datorita faptului ca femeile au fost mereu cele care s-au implicat mai mult in cresterea copiilor si observarea lor indeaproape. Cu toate acestea, vremurile se schimba, tocmai de aceea tot mai mult tatici au inceput sa fie aproape de copii lor inca de la nastere si sa aiba grija de ei exact ca mamele acestora.

Poate fi dragostea parinteasca vreodata distrusa?

Da, poate, insa doar in cazurile extreme de afectiuni ale mintii, alcoolism, traume civile, stres cronic etc.

Daca va intrebati daca dragostea parinteasca este reciproca, sau mai exact daca si dragostea copiilor fata de parinti este la fel de puternica precum este cea a parintilor fata de copiii lor, aflati ca…nu. Doctorii psihologi afirma ca la varste fragede copiii functioneaza dupa un proces mimetic, adica de copiere a reactiilor si comportamentelor pe care le vad la parintii lor, printre acestea numarandu-se si oferirea afectiunii. Cu timpul insa, dragostea copiilor incepe sa difere, fiind o dragoste pur recunoscatoare, pe cand cea simtita de parinti devine tot mai protectiva.

Cu alte cuvinte, inainte de a afirma ca dragostea vietii tale este X sau Y, aminteste-ti ca cel mai puternic sentiment pe care un om il poate simti este dragostea celui ce este parinte.


Articole asemanatoare
Gelozia. De la sentiment nevinovat la factor daunator
Afla ce este fericirea in cuplu. Doar dragostea ne apropie?
Cu ce tip de barbat ar trebui sa te intalnesti?
Cupluri celebre ale anului 2017

Loading...

Comenteaza acest articol

Dragostea parinteasca, cel mai puternic sentiment!

by Andreea Soare   2 min
0