Home > Agenda > Drepturile gay se revendica pe internet

Drepturile gay se revendica pe internet

La începutul lunii mai 2011, în SUA s-a lansat Friendfactor, un site care revendică drepturile gay pe internet. Convins că încă nu se exploatează potenţialul deplin al comunicării nelimitate pe care ne-o permite internetul, fondatorul proiectului, Brian Elliot, a construit o platformă prin intermediul căreia oricine îşi poate exprima părerea şi sprijini cauzele care necesită lobby din scena LGBT.

Că internetul face parte din viaţa noastră de zi cu zi este o realitate pe care nimeni nu o mai poate contesta în 2011. Dar folosim internetul cum trebuie atunci când vine vorba de revendicările de drepturi? Este întrebarea la care Brian Elliot, un militant gay din SUA, a găsit un răspuns prin noua platformă Friendfactor, prin intermediul căreia cercurile de prieteni îşi pot arăta în mod vizibil şi vocal sprijinul faţă de prietenii lor, membri ai comunităţilor LGBT, ale căror probleme de ordin legislativ trebuie să îşi găsească soluţii directe, aplicate şi cât se poate de localizate.

Pentru a realiza Friendfinder, Elliot a recurs la instrumente sociale de internet deja clasice: Twitter şi Facebook, astfel fiecare persoană care creează o moţiune în interiorul site-ului poate să-şi invite prietenii să susţină cauza respectivă în faţa forurilor legislative şi de reprezentare socială relevante. Fie că este vorba de cazuri locale de discriminare şi încălcare a drepturilor cetăţeneşti, de anacronisme legale care au un impact covârşitor în viaţa persoanelor LGBT, de drepturile de parteneriat sau adopţie aplicate fără o cazuistică solidă, sau de recentele cazuri în care cuplurile multinaţionale gay din SUA au avut nevoie de protecţie în aplicarea legilor de deportare, Firendfinder se doreşte o cale de comunicare directă între persoanele afectate de discriminare şi reprezentanţii lor legali la nivelul consiliilor locale, primăriilor, dar şi Senatului.

Totodată, Friendfactor doreşte să centralizeze sprijinul persoanelor heterosexuale faţă de cauzele comunitare LGBT: conştient de faptul că există un sprijin din ce în ce mai puternic şi articulat din partea persoanelor straight, Brian Elliot a considerat că vorbim de o forţă socială al cărei impact nu a fost până în prezent canalizat şi exploatat în direcţia potrivită, iar stadiul actual al comunicării pe internet ne permite să obţinem ratificări de drepturi LGBT pe care metodele clasice din societatea civilă nu ni le-au permis până în prezent.

La lansarea site-ului a participat şi Chelsea Clinton, al cărei discurs a fost bine primit de cei prezenţi. Clinton, o susţinătoare neobosită a drepturilor LGBT, a remarcat cu această ocazie: “În calitatea mea de locuitor al New York-ului care nu demult s-a căsătorit cu cel mai bun prieten, nu pot să contest dreptul tuturor prietenilor mei de a se căsători cu cel mai bun prieten. Și mai cred faptul că aceia dintre noi care suntem heterosexuali nu mai putem aştepta ca prietenii noştri gay să facă asta pe cont propriu. Aşa că eu mă aştept ca toţi prietenii mei heterosexuali să reuşim să obţinem drepturi pentru toţi locuitorii New Yorkului, pentru toţi americanii şi pentru toţi copiii pe care eu şi Marc (notă: Mezvinsky) îi vom avea într-o bună zi”.


Comenteaza acest articol

Drepturile gay se revendica pe internet

by realitatea   2 min
0