Tabu
Image default
LIFE & LOVE Slider

Durerea pierderii unei sarcini nu se vindecă în trei zile

Parlamentul din Noua Zeelandă a adoptat în unanimitate o lege care permite mamelor și partenerilor lor să își ia concediu plătit trei zile după un avort spontan sau pierderea unui bebeluș la naștere.

Proiectul de lege inovator care să ofere concediu plătit specific după avort spontan, în orice moment, înainte (moartea in utero a fătului) sau după naștere (deces per partum) a fost adoptat miercuri, 24 martie. Această legislație se aplică atât mamelor cât și partenerilor acestora, împiedicându-i astfel să își ia concediu medical. Poate fi, de asemenea, acordat părinților care caută să aibă un copil prin intermediul unei mame surogat.

Deputatul laburist Ginny Andersen, care a inițiat proiectul de lege, și-a lăudat miercuri țara pentru „pregătirea drumului către o legislație progresivă și plină de compasiune”. „Proiectul de lege va acorda femeilor și partenerilor lor timp să se împace cu pierderea suferită, fără a fi nevoie să își ia concediu medical. Pentru că durerea lor nu este o boală. Este o pierdere. Și pierderea necesită timp”, a declarat Ginny Andersen pentru presa locală.

Un alt parlamentar speră că acest proiect de lege va sparge tabuul cu privire la tăcerea suportată de multe femei. „Este o experiență normală, dar normal nu înseamnă ușor; asta nu înseamnă fără durere, insistă cel care denunță o stigmatizare a victimelor.”, spune acesta.

Noua Zeelandă nu este prima țară din lume care a schimbat legislația privind concediul plătit pentru avorturi spontane. În India, legea prevede că femeile au dreptul la șase săptămâni de concediu în caz de avort spontan. Alte țări, cum ar fi Franța, prevăd un concediu de maternitate „dacă bebelușul nu se naște în viață sau dacă survine un avort spontan sau dacă greutatea copilului este de cel puțin 500 de grame la naștere.

ARTICOLE SIMILARE

Michelle Pfeiffer nu mai poartă parfum de 10 ani

Andreea Damian

Vindecarea sexuală: profită de izolare pentru a reaprinde dorința

Andreea Damian

Avem nevoie de credinta?

realitatea

Soft de inteligență artificială, prea periculos pentru a fi făcut public, spun creatorii săi

Andreea Damian

Andreea Bănică, trucul prin care dă volum părului

Andreea Damian

La Paris, Dior îi aminteşte noii generaţii de feminismul anilor 60

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu