Tabu
Psihologie Slider

E nevoie de o singură întrebare pentru identificarea narcisismului

Cercetătorii din Ohio consideră că au dezvoltat și validat o nouă metodă de identificare a persoanelor care sunt narcisiste.

Într-o serie de 11 experimente care implică mai mult de 2.200 de persoane de toate vârstele, cercetătorii au descoperit că ar putea identifica în mod fiabil persoanele narcisiste, întrebându-le exact această întrebare. În ce măsură sunteți de acord cu această afirmație: “Sunt narcisist” (Notă: Cuvântul “narcisist” înseamnă egoist, auto-concentrat și zadarnic.) Participanții s-au menționat pe o scară de la unu (nu este o afrmație foarte adevărată despre mine) la șapte (este o afirmație foarte adevărat despre mine).

Rezultatele au arătat că răspunsul oamenilor la această întrebare se alinia foarte aproape de alte câteva alte valori validate ale narcisismului, inclusiv inventarul personalității narcisiste (NPI). Diferența este că acest nou sondaj – pe care cercetătorii îl numesc Scala narcisismului pentru un singur element (SINS) – are o singură întrebare, în timp ce NPI are 40 de întrebări pentru a răspunde.

“Oamenii care sunt dispuși să recunoască că sunt mai narcisici decât alții probabil că sunt mai narcisciști”, a declarat Brad Bushman, co-autor al studiului și profesor de comunicare și psihologie la Ohio State University. “Oamenii care sunt narcisisti sunt aproape mândri de acest fapt. Îi puteți întreba direct pentru că nu văd narcisismul ca pe o calitate negativă – ei cred că sunt superiori celorlalți și sunt de acord să spună asta în mod public “.

Bushman a condus studiul cu Sara Konrath de la Universitatea Indiana Lilly School of Philanthropy și Brian Meier de la Colegiul Gettysburg. Studiul a fost publicat în revista PLOS ONE.

“Înțelegerea narcisismului are multe implicații pentru societate, care se extind dincolo de impactul asupra vieții narcisiste individuale”, a spus Konrath. “De exemplu, oamenii narcisciști au empatie scăzută, iar empatia este un motivator cheie al comportamentului filantropic, cum ar fi donarea de bani sau timp organizațiilor. În general, narcisismul este problematic atât pentru indivizi, cât și pentru societate. Cei care cred că sunt deja minunați nu încearcă să-și îmbunătățească propria peraoană”, a spus Bushman. “Iar narcisismul este rău pentru societate, deoarece oamenii care se gândesc numai la ei înșiși și la propriile lor interese sunt mai puțin folositori pentru alții”.

Bushman a subliniat că instrumentul de întrebări (SINS) nu ar trebui să fie considerat un înlocuitor al chestionarelor de narcisism mai lung (NPI etc.), deoarece acele instrumente pot oferi cercetătorilor mai multe informații, cum ar fi forma de narcisism pe care o are cineva. Însă testul SINS durează mai puțin. El a menționat că, dacă pentru o persoană este nevoie de exact 20 de secunde pentru a răspunde la întrebarea unică SINS, i-ar lua 13,3 minute pentru a răspunde chestionarului NPI care conține 40 de întrebări.

ARTICOLE SIMILARE

Abandonul copiilor: o problema reala in lumea moderna

realitatea

Cum arăta Anca Serea acum 18 ani când a născut primul copil

Tabu Tabu

Ce influenta are machiajul asupra unei femei?

realitatea

De ce oamenii rămân prea mult timp într-o relație nefericită

Andreea Damian

Descopera cum poti sa te machiezi pentru un bal – Tutorial video

realitatea

MIEL UMPLUT – reteta traditionala din Maramures pentru Paste

realitatea

Scrie un comentariu