Tabu
Image default
HEALTHSlider

E oficial: femeile sunt la fel de rezistente fizic cum sunt bărbații

După secole în care au fost etichetate fiind “sexul mai slab”, a venit momentul în care s-a demonstrat că femeile sunt la fel de rezistente din punct de vedere fizic ca bărbații.

Deformând stereotipurilor arhaice care prezintă femeile ca fiind mereu niște domnișoare fragile și neajutorate, un studiu recent a constatat că femeile care au încheiat o expediție trans-antarctică au evoluat pe parcursul expediției în mod similar cu bărbații în ceea ce privește starea sănătății.

Cercetarea, prezentată la conferința anuală a Societății pentru endocrinologie din Glasgow, este prima care sugerează că, cu un antrenament corect, femeile nu sunt mai susceptibile la probleme de sănătate decât bărbații nici măcar în condiții fizice extreme.

Studiul a examinat șase femei soldați din Mare Britanie care au traversat Antarctica în ianuarie. Echipa femeilor, denumită Ice Maidens, a fost prima care a dus la bun sfârșit călătoria de 62 de zile, care a implicat 1.056 kilometri de mers pe jos prin vânt puternic și temperaturi scăzute în timp ce transporta 80 kg de echipament.

Fiecare participantă a fost supusă unei pregătiri fizice corespunzătoare înainte de a porni în expediție, iar diverși parametri ai sănătății lor au fost măsurați de o echipă de medici. Printre parametrii respective s-au aflat: nivelul de stres, greutatea corporală, nivelul de hormoni de reproducere, nivelul metabolismului și rezistența osoasă.

Ice Maidens

La finalul călătoriei, cercetătorii au descoperit că parametrii care priveau funcția de reproducere și puterea osoasă s-au păstrat, iar participantele au văzut ulterior beneficii legate de exercițiile fizice, și anume menținerea unui nivel sporit de rezistență fizică – urmare a expediției, două săptămâni mai târziu.

Ofițerul Natalie Taylor a fost una dintre femeile din echipa de expediție. “Am avut rezulte foarte bune”, a spus ofițerul medical din Țara Galilor la Conferința privind inovațiile medicale din Birmingham, în octombrie. “Din punct de vedere fizic, ne-am descurcat foarte bine, astfel încât oasele noastre au fost la fel de puternice ca atunci când am plecat. Hormonii au scăzut puțin, dar în două săptămâni nivelul lor a redevenit normal”. Taylor a adăugat că, în timp ce ea și colegele ei au pierdut grăsime, nu au pierdut nici un mușchi în timpul efortului depus pentru călătoria lor. Studiul a fost condus de Dr. Robert Gifford de la Universitatea din Glasgow și colegi de la Universitatea din Edinburgh și Centrul Regal pentru Apărare.

Gifford a adăugat că rezultatele ar putea fi utile pentru a atrage atenția asupra modului în care bărbații și femeile au parte de tratamente diferite în ceea ce privește în viața de zi cu zi, mai ales în ceea ce privește cariera profesională.

Aceste constatări ar putea fi importante pentru bărbați și femei atunci când vorbim despre locuri de muncă grele sau stresante în care femeile fie nu sunt angajate fie sunt mai prost plătite decât bărbații.

 

ARTICOLE SIMILARE

L’Oreal, măsură extraordinară pe fondul revoltei mondiale anti-rasism

Andreea Damian

Unde a fugit Inna în plină pandemie după ziua ei

Tabu Tabu

Anna Lesko și-a împărtășit rețeta secretă de cozonac

Andreea Damian

Restaurantul care îi taxează în plus pe clienții care nu mănâncă tot din farfurie

Andreea Damian

Recesiunea sexuală a generației Z pare mai degrabă o relansare decât o criză

Andreea Damian

Deadpool 2 – cel mai bun film de comedie cu sexomarxiști supereroi

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu