Home > Agenda > Eco-militanta adolescentă din Suedia, Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Eco-militanta adolescentă din Suedia, Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Numirea ei a venit cu câteva zile înainte de marșul global #FridaysForFuture privind schimbările climaterice și e o recunoaștere a muncii ei de pionierat împotriva dezastrului ecologic.

Trei parlamentari norvegieni au recomandat-o pe activista de 16 ani care a fost numită unul dintre cei mai influenți adolescenți, de revista TIME din 2019, pentru premiu. “Noi am desemnat-o pe Greta pentru că amenințarea climatică poate fi una dintre cele mai importante cauze ale războiului și ale conflictului în viitor”, a declarat parlamentarul Freddy Andre Oevstegaard. “Mișcarea masivă pe care Greta a pus-o în mișcare este o contribuție foarte importantă pentru pace”, a adăugat el.

Premiul pentru Premiul Nobel de la Thunberg va fi oferit cu câteva zile înainte de marșul global de vineri, 15 martie, inspirat de mișcarea studenților #FridaysForFuture, care cere acțiuni imediate pentru a preveni schimbările climatice și încălzirea globală. Marți, Thunberg a scris pe Twitter că aproape 100 de țări vor fi implicate în protest.

Un raport recent al U.N. a declarat că temperaturile globale ar putea crește cu 1,5 ° C  iar planeta nu poate depăși această valoare fără a suferi îngrozitor în urma schimbărilor climatice. Raportul a explicat că temperaturile au crescut deja cu 1 ° C, iar planeta ar putea atinge pragul de 1,5 ° C în 2030 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să atingă nivelul actual. În august 2018, Thunberg a renunțat la școală pentru a protesta împotriva schimbărilor climatice în fața parlamentului Suediei unde a stat cu o pancartă pe care scria “STRIKE SCHOOL FOR CLIMATE”. Adolescenta nu a revenit la școală până la alegerile generale suedeze din 9 septembrie. De la prima grevă, Thunberg a devenit renumită în întreaga lume pentru activismul ei.

Greta Thunberg în fața parlamentului Suediei unde a stat cu o pancartă pe care scria “STRIKE SCHOOL FOR CLIMATE”

În decembrie 2018, ea a ținut un discurs la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice. La întâlnirea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, Thunberg a încheiat discursul, cerând liderilor prezenți la eveniment să “se comporte ca și cum casa noastră a tututor ar fi luat foc pentru că așa este”. În timpul discursului său, ea le-a spus participanților, printre care se afla Bono și antropologul Jane Goodall: “Unii oameni, unele companii, în special cei care iau decizii, au știut exact ce au sacrificat pentru a continua să facă sume inimaginabile de bani. Cred ca multi dintre voi cei care vă aflați astăzi aici aparțineți acelui grup de oameni”. Termenul limită pentru nominalizările la Premiul Nobel pentru pace a fost 1 februarie.

Potrivit site-ului organizației, există 301 de candidați pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru 2019, din care 223 sunt persoane fizice și 78 sunt organizații. Până în prezent, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace este activista pentru educația femeilor, Malala Yousafzai, în vârstă de 17 ani, care a primit premiul Nobel pentru pace în 2014.

Articole asemanatoare
Donald Trump
Donald Trump îi condamnă pe „profeții sfârșitului lumii”: „Cer întotdeauna același lucru”
Greta Thunberg
Greta Thunberg va deveni subiect de film
Greta Thunberg a fost numită “omul anului” de către revista Time
Greta Thunberg crede că adulții subestimează „copiii supărați”

Comenteaza acest articol

Eco-militanta adolescentă din Suedia, Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

by Dora Constantinovici   2 min
0